Sunday, 28 Feb 2021
Advertisement
EvEntS

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Kapani Project: φαγητό και μουσική!

Πάει καιρός από την τελευταία δράση της ομάδας Kapani Project, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου και μεταμόρφωσε, στο πλαίσιο των Δημητρίων, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Θεσσαλονίκης, την κεντρική αγορά, αναμειγνύοντας με τον πιο ευφάνταστο και καινοτόμο τρόπο την παράδοση με την πρωτοπορία. Ανάμεσα στα κρεοπωλεία και τα μανάβικα έλαβαν χώρα θεατρικές παραστάσεις, performances προβάλλοντας μια εικόνα τόσο διαφορετική και παράλληλα ελπιδοφόρα• μια αγορά που ξαναζωντανεύει, ενώ πάλλεται να αποτάξει τα στοιχεία της παρακμής.

Με την ίδια δημιουργική επιθυμία, λοιπόν, το Kapani Project επιστρέφει έχοντας, αυτή τη φορά, στο πλευρό του το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Αφορμή αποτελεί η νέα ενότητα «Food vs Food» που θα προστεθεί στο Φεστιβάλ και σχετίζεται, φυσικά, με το φαγητό. Έτσι το ερχόμενο Σάββατο 4 Μαρτίου από τις 12.00 έως και τις 15.00 το μεσημέρι το Καπάνι θα μετατραπεί στην απόλυτη μουσική γειτονιά συμπαρασύροντας κατοίκους της πόλης και επισκέπτες σε μουσικούς, αλλά και «φεστιβαλικούς» ρυθμούς, αφού η αγορά, τα προϊόντα, οι μυρωδιές θα αποτελέσουν το φόντο όσων θα συμβούν καλωσορίζοντας την καινούργια κατηγορία. Οι «Τhe coconaut rockers» από τις 12.00 μέχρι τις 13.30 και  οι «Deep in the top» από τις 12.45 έως και το τέλος θα είναι οι δύο μπάντες, που θα συμμετέχουν, ενώ το ίδιο βράδυ μετά τις 22.30 ένα after party στο Uberdooze θα ολοκληρώσει το εορταστικό σκηνικό με τους Miss Linenwood, Κωνσταντίνο Τίκη και Λάζαρο Αλληλόμη στα decks.

Το «Food vs Food» πραγματεύεται την έννοια του φαγητού από τα πρώτα στάδια της καλλιέργειας, έως την παρασκευή και την αποθέωση μέσω επίτευξης υψηλών επιπέδων γαστρονομίας, ενώ, από την άλλη πλευρά, αμφιταλαντεύεται σκιαγραφώντας τα στενά όρια μεταξύ απόλαυσης και εκμετάλλευσης. Τα ντοκιμαντέρ του 19ου ΦΝΘ περιλαμβάνουν ιστορίες περί κορυφαίων εστιατορίων, τις «σκοτεινές» πλευρές των βιομηχανιών παραγωγής κρασιού και σοκολάτας, παρουσίαση της κουζίνας του Αγίου Όρους, αλλά και της διατροφής στην Ελλάδα, εν γένει, μέσα από ένα ταξίδι που αποτυπώνει τις επιρροές και τα σημεία-σταθμούς κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η επαφή των θεατών με το φαγητό δεν πρόκειται να περιοριστεί εντός των κινηματογραφικών αιθουσών, αντίθετα εκτείνεται μέσω του διαγωνισμού φαγητού, που οργανώνει το ΦΝΘ. Τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσουν και θα προτείνουν ένα πιάτο αφιερωμένο στο Φεστιβάλ, το οποίο θα περιλαμβάνεται στα μενού τους, θα βαθμολογείται από το κοινό και από κριτική επιτροπή, και στο τέλος θα αναδειχθεί το καλύτερο και θα τιμηθεί με το ειδικό βραβείο του Φεστιβάλ. Ως στόχος προκύπτει, σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση του κοινού, μια αμεσότερη συμμετοχή μέσω μιας διασκεδαστικής, παράλληλης δράσης.

Τα εστιατόρια είναι:

Ακαδημία

Αψέντι

By the Cook

Γιουκάλι

Extravaganza

Ζύθος

Ζύθος Ντορέ

Ίωνος – Στοά Δραγούμη

Η κουζίνα της Αγλαΐας

Μαστίχα

Μυστίλλη

Η Νέα Φωλιά

Νεγροπόντε

Ο κήπος του Θερμαϊκού

Παπαρούνα

Plaisir Brasserie

Σέμπρικο

Τσέρκι

Φανός της Πόλης

Χοζεβά Καφέ-Μεζέ

Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να ψηφίσετε το αγαπημένο σας επισκεφθείτε τη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook http://www.facebook.com/filmfestival.gr