Wednesday, 24 Feb 2021
Advertisement
CINENEWS ΣΙΝΕΜΑ

5+1 λόγοι για να επισκεφθείτε το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι ήδη εδώ και μέχρι τις 12 Μαρτίου καλεί τους φίλους του κινηματογράφου ή ακόμα και τους μη μυημένους, τους αρχάριους, σε αυτή την ετήσια γιορτή της πόλης, ώστε να ζήσουν από κοντά την εμπειρία του εικονικού ταξιδιού, που προσφέρει. Ντοκιμαντέρ από κάθε μεριά του κόσμου, έτοιμα να «επηρεάσουν», να προβληματίσουν, να εμπνεύσουν. Ίσως αυτό είναι που κάνει τη συγκεκριμένη οργάνωση τόση ξεχωριστή. Λιγότερη εντυπωσιακή από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, διακριτική και λιτή στο σύνολο της, βασίζεται σε ένα «πάντρεμα» εικόνων, που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν τόσο διαφορετικές, ωστόσο καταφέρνουν να εναρμονιστούν, κινούνται υπό τον ίδιο παλμό, αγγίζουν όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους. Το άγγιγμα αυτό δεν υπόσχεται τη σιγουριά μιας θετικής αίσθησης, αντίθετα ενδέχεται να ενοχλήσει. Ταινία, μουσική, κινούμενα σχέδια, ρεπορτάζ και πολιτική…όλα είναι ντοκιμαντέρ.

Το ThessTheater συγκέντρωσε 5+1 λόγους, για τους οποίους αξίζει να περάσεις μια βόλτα από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

  1. Πλήθος τίτλων. 213 παραγωγές, πολλές ενότητες, περιεχόμενα που καλύπτουν όλα τα γούστα. Από ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη και ιστορία, μουσική έως περιβάλλον, φαγητό, παιδικό ντοκιμαντέρ και ειδικά αφιερώματα σε σκηνοθέτες.
  2. Διευρύνεις τις γνώσεις σου/ Μαθαίνεις. Το ντοκιμαντέρ από τη φύση του έχει ρόλο διδακτικό. Η πραγματικότητα, ωμή όπως είναι, σε καθηλώνει και σε φέρνει αντιμέτωπο με θέματα και ιστορίες, που πιθανότατα, κάτω υπό διαφορετικές συνθήκες, να μην ανακάλυπτες ποτέ. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να γνωρίσει πρωτόγνωρες εμπειρίες.
  3. Συζητήσεις/Masterclass και Εκθέσεις. Από τη μία πλευρά στο επίκεντρο τίθεται η επικοινωνία. Ανταλλαγές απόψεων και διαφορετικών οπτικών, που ακολουθούν μετά τις προβολές ή οργανώνονται με τη μορφή παράλληλων δράσεων και εργαστηρίων. Φέτος, θα φιλοξενηθούν οι Θανάσης Τρομπούκης από το Vice, η Ιρίνα Λουκάτου από την εταιρία MuSou, και η Αύρα Γεωργίου από το WiFT (Women in Film & Television), ενώ η Ελίζαμπεθ Κλινκ –εξειδικευμένη επαγγελματίας στα αρχεία– θα δώσει ένα πολύ ενδιαφέρον masterclass για τους τρόπους που μπορούν οι σκηνοθέτες να εκμεταλλευτούν το αρχειακό υλικό. Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα λάβουν χώρα εκθέσεις σε μουσεία και καλλιτεχνικούς χώρους της πόλης. (Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι, Τζον Μπέρτζερ: Ένας ριζοσπάστης ουμανιστής, Μιχάλης Κουντούρης, Μade in Εurope: Μιλώντας για το προσφυγικό χωρίς λόγια)
  4. Εισιτήριο. Η τιμή ανέρχεται στα 4€, γεγονός που την κάνει δελεαστικότατη. Παράλληλα οι φοιτητές, οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι άνω των 65 ετών και οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, δικαιούνται ελεύθερη είσοδο -εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις- στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:30.
  5. Πάρτι. Φεστιβάλ, Θεσσαλονίκη και πάρτι έννοιες αλληλένδετες! Φέτος υπάρχουν, μάλιστα, πολλές επιλογές για διασκέδαση, όπως τα Greek Party vol.1 και vol.2, Ημέρα Ελληνικού Σινεμά, Πάρτι «Αγοράς» και φυσικά το καθιερωμένο πάρτι λήξης.
  6. Είναι ακόμα εδώ! Παρά τις τωρινές αντίξοες, από πολλές απόψεις, συνθήκες οι οποίες υπάρχουν, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι εδώ για να μας θυμίζει, ότι οτιδήποτε γίνεται με καλή διάθεση και μεράκι πετυχαίνει να ξεπεράσει εμπόδια και προβλήματα. Αφήνει την ελπίδα ότι το ελληνικό σινεμά είναι και θα παραμείνει το ίδιο σημαντικό. Και αισθανόμαστε ένα κλικ παραπάνω περήφανοι για αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τις ώρες προβολών, τις εκδηλώσεις και ό,τι άλλο θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, πατήστε εδώ: http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=24&page=1466