Sunday, 7 Mar 2021
Advertisement
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

8 ταινίες που είναι βασισμένες σε αληθινά εγκλήματα

Τεράστιος αριθμός ανθρώπων λατρεύει να ακούει ιστορίες σχετικές με εγκλήματα κάθε είδους. Ακριβώς σε αυτό βασίζονται και οι διάφοροι παραγωγοί ταινιών και τα αποτελέσματα συνήθως είναι άκρως ικανοποιητικά. Από το σύνολο των ταινιών αυτών εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε 10, οι οποίες είναι:


MONSTER
(2003)
H ταινία ακολουθεί την Aileen Wuornos, μία πόρνη που δολοφόνησε αρκετούς άντρες, έχοντας ως ψεύτικο άλλοθι ότι την είχαν βιάσει. Παραδέχτηκε την αλήθεια μόνο όταν η αγαπημένη της, Tyria Moore, θεωρήθηκε ως ύποπτη και συνένοχος στα εγκλήματα αυτά. Η Wuornos εκτελέστηκε το 2002.


THE ICEMAN
(2013)

Ο Richard Kuklinski ήταν ένα επαγγελματίας εκτελεστής που δικάστηκε για 5 δολοφονίες- αργότερα ισχυρίστηκε πως έχει εκτελέσει περισσότερους από 100 ανθρώπους- και έκρυβε για χρόνια το επάγγελμα του από την γυναίκα και τις δύο κόρες του. Στην ταινία μας παρουσιάζεται κομμάτι της παιδικής του ηλικίας καθώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στην σύλληψη του, το 1986. Πέθανε στην φυλακή το 2006 σε ηλικία 70 χρόνων.


AMERICAN HUSTLE
(2013)

Μπορεί τα ονόματα και κάποιες λεπτομέρειες να είναι διαφοροποιημένες, αλλά το γενικότερο σύνολο της ταινίας American Hustle είναι βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα της επιχείρησης Abscam. Το FBI όντως χρησιμοποίησε έναν απατεώνα για να καταφέρει να ξεσκεπάσει τους πολιτικούς της εποχής που δωροδοκούνταν.


ZODIAC
(2007)

Η ταινία βασίζεται στην ιστορία των ερευνητών της υπόθεσης και αυτό γιατί η υπόθεση του δολοφόνου Zodiac δεν έχει λυθεί ακόμα και σήμερα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 έως τις αρχές του ’70, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα στοιχεία που στέλνει ο δολοφόνος σχετικά με τα εγκλήματα του. Η υπόθεση αναλώνει έναν δημοσιογράφο τόσο πολύ που χάνει την δουλειά και την σύζυγο του.


CATCH ME IF YOU CAN
(2002)

O Frank Abagnale ήταν ένας απατεώνας που κατάφερε να κερδίσει εκατομμύρια πλαστογραφώντας επιταγές ενώ παρουσιαζόταν ως πιλότος, γιατρός και δικηγόρος. Ένας πράκτορας του FBI τον καταδίωκε ώσπου τελικά κατάφερε την σύλληψη του. Στην ταινία, όπως και στην πραγματικότητα ο Abagnale εργάστηκε ως σύμβουλος της FBI, βοηθώντας να αποτραπούν τέτοιου είδους απάτες.

 

AMERICAN GANGSTER (2007)

Στην ταινία ο Frank Lucas παρουσιάζεται ως μία εγκληματική ιδιοφυΐα που έκανε μια τεράστια περιουσία χάρη στην ηρωίνη που εισήγαγε από την Νοτιοανατολική Ασία. Ο ίδιος έχει αρνηθεί το κομμάτι της ταινίας που εξηγεί πως η μεταφορά τον ναρκωτικών γινόταν μέσα στις κάσες των νεκρών του πολέμου στο Βιετνάμ, που στέλνονταν στις ΗΠΑ. Κάτι ακόμα που αρνείται ο Lucas είναι ο χαρακτηρισμός του ως πληροφοριοδότης αφότου πιάστηκε από την αστυνομία.


BULLY
(2001)

Μια παρέα εφήβων σχεδιάζει την εκδίκηση της σε έναν φίλο τους, ο οποίος βίασε δύο από τις κοπέλες της παρέας. Αφού πάνε με τον ανυποψίαστο στόχο, Bobby, σε ένα απομακρυσμένο μέρος, συμμετέχουν στην βίαιη δολοφονία του. Στην πραγματικότητα και οι 7 δολοφόνοι του Bobby Kent εκδιώχθηκαν και έλαβαν διαφορετικές ποινές.

 

THE WOLF OF WALL STREET (2013)

Ένα έργο βασισμένο στον Jordan Belfort ο οποίος μέσα από απάτες κατάφερε να κερδίσει εκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο και τελικά κατέληξε να καταστρέφει την προσωπική του ζωή και να λαμβάνει ποινικές διώξεις. Η ταινία είναι μεταφορά του βιβλίου που έχει γράψει ο ίδιος ο Belfort.