Tuesday, 2 Mar 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ανοιχτή Σκηνή 2017 από 10 Μαρτίου έως 29 Απριλίου!

Το φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης» επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη διανύοντας και επίσημα την έκτη χρονιά λειτουργίας του. Κυρίαρχος στόχος της διοργάνωσης είναι η ενίσχυση της τοπικής θεατρικής παραγωγής και η προώθηση της δουλειάς των θεατρικών σχημάτων. Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη υλικών μέσων, η οικονομική αδυναμία αποτελούν τροχοπέδη, που υπονομεύουν τη δυνατότητα πολιτισμικής έκφρασης. Έτσι ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί τις υποδομές του Δημοτικού Θεάτρου «Άνετον – ‘’Σκηνή Νίκος Ναουμίδης’’», προσφέροντας σε θεατρικές ομάδες της πόλης την ευκαιρία να παρουσιάσουν από μία παραγωγή της επιλογής τους. Το φεστιβάλ διαρκεί από τις 10 Μαρτίου έως και τις 29 Απριλίου 2017!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ: 

Ομάδα α΄ όπως β΄
Παρασκευή 10, Σάββατο 11 Μαρτίου
Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ – ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Μια διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του Άρτουρ Σνίτσλερ
Έναρξη: 21.00

Ιούνιο του 1901 το Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας αποφάσισε την απόταξη του συγγραφέα Άρτουρ Σνίτσλερ από τον αυστροουγγρικό στρατό. Αιτία γι’ αυτό η δημοσίευση της αμφιλεγόμενης νουβέλας Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ, έργο που κατηγορήθηκε ότι “έβλαψε και υποβίβασε την τιμή και το κύρος του στρατεύματος”. Στην παράσταση αυτή επιχειρείται μια σκηνική παρουσίαση του έργου, όπου ο θεατής καλείται να ακολουθήσει τις σκέψεις του εν λόγω ανθυπολοχαγού, όσο αυτός περιδιαβαίνει τους δρόμους της Βιέννης, στη διάρκεια μίας μόνο νύχτας. Μιας νύχτας που ίσως και να είναι η τελευταία του.

ΙΝFO: Η ομάδα α’ όπως β’ συγκροτήθηκε το 2016 από τους Γιώργο Τσόπα, Γιώργο Βεργούλη, Χρήστο Παπαδόπουλο και Ειρήνη Ατματζίδου. Τα μέλη της, που οι περισσότεροι έχουν ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν, ενώθηκαν με σκοπό τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων με τρόπο ανεξάρτητο και αυτοοργανωμένο. Η παράσταση Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ αποτελεί και την πρώτη καλλιτεχνική πρόταση της ομάδας.

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται στα 10€ (κανονικό), 7€ (φοιτητικό) και 5€ (ανέργων, ΑμεΑ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 6973034861 και 6942074225.

Θεατρική ομάδα Enigma
Παρασκευή 17, Σάββατο 18 Μαρτίου
Δάφνες και πικροδάφνες
των Δημήτρη Κεχαΐδη–Ελένης Χαβιαρά
Έναρξη: 21.00

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της μεταπολεμικής μας δραματουργίας, που ανέβηκε για πρώτη φορά πριν από 36 χρόνια στο Θέατρο Τέχνης. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος, ως τοπικοί υποστηρικτές υποψηφίων βουλευτών, συγκεντρώνονται μια χειμωνιάτικη νύχτα και συζητούν για τις επερχόμενες εκλογές. Πιστεύοντας ότι είναι μεγάλα πολιτικά μυαλά και ισχυροί κομματάρχες, ονειρεύονται τη στιγμή που όλα και όλοι θα υποταχθούν στην εξουσία τους. Ο καθένας τους κρατά κρυμμένα μυστικά, που θ’ αποκαλύψει την κατάλληλη στιγμή, για να πλήξει τη σιγουριά των άλλων.

INFO: Η θεατρική ομάδα Enigma δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο 2014 στη Θεσσαλονίκη από τον ηθοποιό Κυριάκο Δανιηλίδη, με αφορμή το ανέβασμα του έργου Ο Επαγγελματίας του Dusan Kovacevic. Ακολούθησαν οι παραστάσεις: Το τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη (2015), Κατάστασις μη αναστρέψιμος (μονόπρακτα Ελλήνων συγγραφέων, 2016).

Θεατρική ομάδα ριSκο
Δευτέρα 20, Τρίτη 21 Μαρτίου
No exit (Κεκλεισμένων των θυρών)
του Ζαν-Πωλ Σαρτρ
Έναρξη: 21.00

Ένα κλασικό κείμενο του Σαρτρ, με τραγικά επίκαιρο θέμα: την προσωπική ελευθερία σε σχέση με τα όρια της. Με πολύ χιούμορ, στα όρια της ιλαροτραγωδίας, οι τρεις «χαρακτήρες» του έργου, σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, οδηγούνται σταδιακά στην «αλληλοεξόντωσή» τους, που δεν είναι τίποτα άλλο από την παραδοχή της δυσκολίας της ειλικρινούς επικοινωνίας και την κατάρρευση της προσωπικής εικόνας μέσα από το βλέμμα του άλλου.

INFO: Η θεατρική ομάδα ριSκο ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2009 με τη μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Στη δημιουργία της οδήγησαν τόσο η εμπειρία των μελών της από διάφορα θεατρικά εργαστήρια και θεατρικές ομάδες της πόλης, όσο και η επιθυμία να κάνουν θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια ομάδα που επιμένει να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα με το πνεύμα της συλλογικότητας. Εμψυχωτής της ομάδας και σκηνοθέτης, στις περισσότερες παραστάσεις της, ο Βαγγέλης Οικονόμου. Χωρίς μόνιμη θεατρική στέγη, η ομάδα φιλοξενείται στο “Αβέρτο Θέατρο”, με το οποίο συνεργάζεται από την ίδρυσή του.

Push Your Art Company
Παρασκευή 24, Σάββατο 25 Μαρτίου
Γελώντας άγρια
του Christopher Durang
Ώρα έναρξης: 21.00

Διαβάσαμε πολλά έργα, σύγχρονα κυρίως, και μετά από λίγο αναρωτηθήκαμε πώς είναι εκείνη η ατάκα του Μπέκετ; «Γελώντας άγρια εν τω μέσω αδυσώπητης θλίψης». Και θυμηθήκαμε ξανά ένα γνώριμο και αγαπημένο μας κείμενο. Αποφασίσαμε λοιπόν φέτος να γελάσουμε άγρια, με την ελπίδα να ξορκίσουμε ό,τι μας φοβίζει . Το “Γελώντας άγρια” είναι ένα κωμικό και συνάμα τραγικό πορτρέτο της σύγχρονης ζωής σε μια μεγαλούπολη, εκεί όπου συνωστίζονται οι ψυχώσεις, οι νευρώσεις, τα πάθη, οι έξεις και οι ορέξεις ανθρώπων μοναχικών, ανέραστων και δυστυχισμένων, έτοιμων για όλα.

INFO: Η ομάδα Push Your Art Company είναι ένας πυρήνας καλλιτεχνών από διάφορους χώρους, μια ομάδα που συστήθηκε το 2013 και πήρε τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Προηγούμενες θεατρικές παραγωγές της, οι παραστάσεις: Νυκτόβια ζώα του Χ. Μαγιόργκα και Μαζί με τ’ άπλυτα του Κρ. Ντουράνγκ Η τρικυμία του Σαίξπηρ, όλα σε σκηνοθεσία της Κικής Στρατάκη, οι οποίες παίχτηκαν με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη (2013-2016). Στόχος της ομάδας είναι η παραγωγή θεατρικών, μουσικών και εικαστικών παραστάσεων και η προώθησή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ομάζ ΑΜΚΕ
Παρασκευή 31 Μαρτίου, Σάββατο 1 Απριλίου
Rose is a rose is a rose is a rose
Η ζωή της Γερτρούδης Στάιν και της Άλις Τόκλας
Έναρξη: 21.00

Η Γερτρούδη Στάιν και η Άλις Μπ. Τόκλας. Όλα ξεκινούν τον Σεπτέμβρη του 1907 στο Παρίσι. Έκτοτε δεν χωρίζονται ποτέ. Μας ξεναγούν στο διάσημο λογοτεχνικό σαλόνι τους, ταξιδεύουν στην Αμερική, εκδίδουν αριστουργήματα, θυμούνται έναν ή δύο πολέμους, και εν τέλει: «Ο θάνατος είναι θάνατος. Αυτό έγραψα. Ο θάνατος είναι θάνατος. Και είναι. Αλλά δεν είναι το τέλος… Δεν είναι». Το έργο δεν μιλάει για δύο ξεχωριστές ζωές. Αυτά τα δύο υπαρκτά και διάσημα πρόσωπα ένωσαν τους εαυτούς τους τόσο βαθιά, που ακόμα και μετά το θάνατο της Στάιν, γι’ αυτές τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αυτό είναι που τις κάνει ενδιαφέρουσες, περισσότερο από τα γραπτά τους, τους πίνακές τους και τις συναναστροφές τους. Μαζί βγάζουν νόημα, έχουν πλάκα. Είναι ιδιόρρυθμες, είναι υπερφίαλες, είναι εκκεντρικές, άλλα είναι μαζί: κι αυτό κάτι πρέπει να σημαίνει.

INFO: Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Ομάζ ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό να προωθεί τις δουλειές νέων καλλιτεχνών. Η υπογραφή της έχει μπει σε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε διοργανώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Καλαμαριάς, στο Φεστιβάλ Βόλου, κ.α.

Με πληροφορίες από: http://parallaximag.gr/