Thursday, 25 Feb 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ

Τριήμερο Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου – Είσοδος Ελεύθερη

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Θεματική Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Θεάτρου στις 20 Μαρτίου, «Τριήμερο Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου» για μικρούς και μεγάλους στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί, πέρα από την τόνωση και την ενίσχυση της δράσης του παιδικού θεάτρου, στη φιλανθρωπική ευαισθητοποίηση του κοινού της Θεσσαλονίκης, καθώς αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής υπέρ της Αρωγής Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1η μέρα

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 και ώρα: 19:00 – παιδική θεατρική παράσταση

«Ο Κουκουμπλής» σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, από τη θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς.

Τρία παραμύθια για παιδιά, ιστορίες της γιαγιάς και του παππού, ιστορίες παρμένες από την ελληνική παράδοση. Επί σκηνής ξετυλίγονται τα τρία ελληνικά λαϊκά παραμύθια:  «Ο Κουκουμπλής» , «Το πιο γλυκό Ψωμί», «Η βασιλοπούλα και το Άλας». Οι ξεχασμένοι αυτοί θησαυροί της λαϊκής αφήγησης έρχονται να μας θυμίσουν αιώνιες αξίες του λαού μας, να μας συγκινήσουν αλλά και να μας διασκεδάσουν. Η παράσταση έχει εκπαιδευτικό, διαδραστικό χαρακτήρα, είναι φτιαγμένη για μικρά αλλά και… μεγάλα παιδιά, με ζωντανή μουσική, πολύ γέλιο και θεατρικές εκπλήξεις!

2η μέρα

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 και ώρα: 19:00 – παιδική θεατρική παράσταση

«Το αγόρι με την βαλίτσα» του Μάικ Κένι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, από το Κ.Θ.Β.Ε.

Ένα έργο που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικους θεατές, με το οποίο ο πολυβραβευμένος βρετανός θεατρικός συγγραφέας Μάικ Κένι αγγίζει ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, σε μια παράσταση που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους μας σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς και της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης. Μία παράσταση χειροποίητη, χωρίς εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, στηριγμένη στα βασικά υλικά του θεάτρου: το παιχνίδι, τη μεταμόρφωση, τα αληθινά αισθήματα, τον αυτοσχεδιασμό, τη φαντασία, την επικοινωνία των ηθοποιών με το κοινό.

Υπόθεση: Ο μικρός Ναζ ζει σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής. Ξεσπά πόλεμος και η οικογένειά του αναγκάζεται να φύγει για να σωθεί. Ωστόσο τα χρήματα δεν αρκούν για να ταξιδέψουν όλοι και οι γονείς του τον στέλνουν μόνο του στον αδερφό του στο Λονδίνο. Ο Ναζ φαντάζεται ότι είναι ο Σεβάχ ο Θαλασσινός και διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες, με μόνη του συντροφιά την Κρίσια – ένα κορίτσι που έχει κι αυτό τον ίδιο προορισμό. Στη βαλίτσα έχει τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του.

3η μέρα

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 και ώρα: 18:00 – παράσταση Καραγκιόζη «Το στοιχειό της Σαλονίκης» από το θέατρο Σκιών Γιάννη Χατζή

και ώρα: 19:00 – Κουκλοθέατρο – «Το αγόρι με τ’ αστέρια» της Κατερίνας Καραγιάννη από την ομάδα κουκλοθεάτρου JINX.

«Το στοιχειό της Σαλονίκης» πρόκειται για μια παράσταση που η θεματολογία της αντλείται και προβάλλει τη λαϊκή μας παράδοση και το λαογραφικό, εθνογραφικό και ηθογραφικό στοιχείο σε συνδυασμό με διαχρονικούς και σύγχρονους προβληματισμούς. Ένα παλιό παραμύθι της πόλης μας, που αφορά το Λευκό Πύργο και την Καμάρα και που έχει έντονο το τοπικό στοιχείο της Θεσσαλονίκης και τα ανάλογα μουσικά ακούσματα.

Από τη Σαλονίκη του σήμερα στην παράδοση της πόλης του χθες. Εκεί που οι άνθρωποι και ξωτικά μπλέκονται – μήπως έτσι δε συνέβαινε πάντα; – στο όνειρο και τη μαγεία του μπερντέ. «Πράγματα και θάματα», δηλαδή, που οι γιαγιάδες της Σαλονίκης ακόμα τα λεν, αναζητώντας την ποίηση σε παιδικά μάτια που ποτέ δε μεγάλωσαν. Στην πολύβουη Καμάρα, το φοβερό και τρομερό Στοιχείο της Σαλονίκης απαγάγει μια νύφη κι όλα αρχίζουν με επίκεντρο το Λευκό Πύργο. Εκεί θα ξεδιπλωθεί ένα πολιτιστικό πορτραίτο – παζλ – το οποίο γενιές περίσσιες ολοκλήρωσαν στη Σαλονίκη στο διάβα των καιρών. Το σκωπτικό πνεύμα κι η θυμοσοφία του Καραγκιόζη θα σμίξουν με τους καημούς της Ποντιακής προσφυγιάς και των Εβραίων μικροπωλητών, την πραμάτεια και λόγο. Την ώρα που τα ξόρκια του Μπάρμπα – Γιώργου «δίνουν και παίρνουν». Ο Καραγκιόζης σαν άλλος «από μηχανής Θεός» θα δώσει κλότσο στην ανέμη του μύθου, για να γυρίσει και να ‘ ρθει για όλους η πολυπόθητη κάθαρση. Ο Λευκός Πύργος από φυλακή της κοπέλας θα γίνει χοροστάσι γάμου, με πρωτοχορευτές τους παλιούς μας φίλους, το Μεγαλέξανδρο και τον Παύλο Μελά, σ’ αυτό τον κυκλωτικό χορό ανάμεσα σε τόπους, χρόνια και πεπρωμένα. Κι ο κουμπάρος ο Καραγκιόζης; Αυτός επιτέλους θα φάει θα πιει και όπως πάντα νηστικός θα κοιμηθεί, αφού καληνυχτίσει το κοινό. Ξεδιπλώνοντας τα μεράκια της ρωμιοσύνης, τους καημούς και τους πόθους της.

Η παράσταση «Το αγόρι με τ’ αστέρια» είναι μία ρομαντική αφήγηση παραμυθιού με κουκλοθέατρο, πραγματεύεται θέματα ρατσισμού, bullying και διαφορετικότητας και είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες παιδιών και πολύ ενδιαφέρουσα για ενήλικες.

Το παραμύθι μιλάει για ένα αγόρι διαφορετικού χρώματος, το οποίο αντιμετωπίζει bullying και κακή συμπεριφορά στο σχολείο του. Το αγόρι λατρεύει τα χρώματα, αλλά στο σχολείο είναι απαγορευμένα…Ζει μόνο με τον πατέρα του, και η μόνη του παρηγοριά είναι τα βράδια να ταξιδεύει ανάμεσα στα αστέρια και να συναντάει τη μητέρα του, η οποία έχει δυστυχώς πεθάνει…Στα ταξίδια του μαζεύει αστερόσκονη και στο τέλος της ιστορίας σκορπάει την αστερόσκονη παντού στο σχολείο και όλοι «κολλούν» τον ιό της αγάπης…

Και τα πάντα αλλάζουν…και γεμίζει χρώμα το σχολείο και η πόλη…και αγάπη οι καρδιές όλων… Στο τέλος της παράστασης καλούμε παιδιά από το κοινό να βάψουν το ασπρόμαυρο σκηνικό μας και φτιάχνουμε με τα παιδιά χάρτινη αλυσίδα από ανθρωπάκια διαφόρου σχήματος και χρώματος, σε μια προσπάθεια να υποστηριχτεί η ισότητα.