Tuesday, 2 Mar 2021
Advertisement
ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΣΙΝΕΜΑ

“Τρέξε!”: Είναι όντως από τις καλύτερες ταινίες τρόμου;

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τρεξε! 2017

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Jordan Peele
Πρωταγωνιστούν: Daniel Kaluuya, Alison Williams, Bradley Whitford, Catherine Keener
Κατηγορία: Τρόμου
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 103′

Όλα αρχίζουν, όταν ο Αφροαμερικανός Chris συνοδεύει τη λευκή κοπέλα του, Rose στο σπίτι των γονιών της για το Σαββατοκύριακο. Το ταξίδι αναψυχής, όμως, που αρχικά φαντάζει ως μια απλή γνωριμία με την οικογένεια της κοπέλας του, δε θα αργήσει να μετατραπεί σε εφιάλτη.

Κυρίαρχο ζήτημα της ταινίας αποτελεί ο φυλετικός ρατσισμός, το οποίο, όμως προσεγγίζεται από το σκηνοθέτη – σεναριογράφο του φιλμ, Jordan Peele με έναν ιδιαίτερα πνευματώδη και σαρκαστικό τρόπο, τηρώντας  παρόλα αυτά τους όρους μιας ταινίας τρόμου. Το Τρέξε! δεν μπορεί να θεωρηθεί μια πολιτική ταινία, αν και η ερώτηση που θέτει στη Rose ο Chris, αν γνωρίζουν οι γονείς της, ότι είναι μαύρος, εμπεριέχει όλο τον παραλογισμό και την παράνοια της “φιλελεύθερης” Αμερικής σήμερα.

Αποτέλεσμα εικόνας για τρεξε! 2017
Το σασπένς χτίζεται σταδιακά και προσεγμένα, μέχρι να καταλήξει στο γκροτέσκο φινάλε. Με φόντο το κατά τα άλλα ιδανικό σπίτι των Armitage, της οικογένειας της Rose εξελίσσεται η ιστορία. Οι γονείς της είναι άνθρωποι προοδευτικοί, μορφωμένοι και ιδιαίτερα φιλικοί και φιλόξενοι. Το συνηθισμένο, όμως , Σαββατοκύριακο αρχίζει σιγά σιγά να μετατρέπεται στον απόλυτο τρόμο.

Αρχικά, το ψυχρό παρουσιαστικό του προσωπικού, που αποτελείται από Αφροαμερικανούς, δε συμμερίζεται τη φιλικότητα του Chris απέναντί τους, ενώ η μητέρα της Rose χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ύπνωσης προσπαθεί να τον χειραγωγήσει. Το αποκορύφωμα είναι η οικογενειακή μάζωξη, όπου οι λευκοί συγγενείς “επεξεργάζονται” τον “εκλεκτό” επισκέπτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για get out 2017

Η σκηνή, που όλο το λευκό σόι παίζει μπίνγκο με αρχηγό τον πατέρα της Rose και το νεαρό ζευγάρι κάπου απομακρυσμένο να συζητάει τα παράξενα που συμβαίνουν, με “στοίχειωσε”. Δε θα σας πω, όμως, περισσότερα, για να μη σας το χαλάσω!

Ο Jordan Peele, αν και πρωτοεμφανιζόμενος στο είδος, φαίνεται να γνωρίζει καλά τους κανόνες του, καθώς πετυχαίνει κάτι πραγματικά ανανεωτικό και συναρπαστικό για το θεατή, πόσο μάλλον και για το είδος. Κατορθώνει και ξεγλιστρά τη σωστή στιγμή, μετατρέποντας το φυλετικό ζήτημα σε κάτι μάλλον πιο νοσηρό, με βάσεις στη γενετική, που ξεπερνά τη διαφορά του χρώματος του δέρματος. Η εξέλιξη αυτή είναι ικανή να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς, που ως εκείνη την ώρα μπορεί να παραπονιόντουσαν -άδικα- για αδράνεια ή ελεγχόμενες εντάσεις.

Σχετική εικόνα

Το δυνατό χαρτί της ταινίας είναι σαφώς το πρωτότυπο σενάριο της, το οποίο κάνει το θεατή να πιστεύει ότι μεταφέρεται σε ένα σουρεαλιστικό σύμπαν, που όμως θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε απόλυτα ρεαλιστικό. Στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε, όπου οι ισορροπίες μεταξύ του λογικού και του παράλογου, του σωστού και του λάθους, του δικαίου και του αδίκου είναι τόσο λεπτές, όλα μπορούν να συμβούν.

Υπάρχουν κάποιες ευχάριστες ανάσες χιούμορ, κυρίως μέσω του φίλου του Chris, του Rod χωρίς, βέβαια να είναι όλες το ίδιο πετυχημένες και σε συνδυασμό με το κάπως απότομο τέλος, η ταινία χάνει τον τίτλο του απόλυτα επιτυχημένου θρίλερ. Σίγουρα, όμως, θεωρείται ένα από τα καλύτερα! Δίκαια, επομένως, έχει προκαλέσει τόση αίσθηση το Τρέξε!.

Όσοι δεν το έχετε δει ακόμη, τρέξτε..!

http://https://www.youtube.com/watch?v=SdGKgCFI-mc