Saturday, 6 Mar 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

“Ομπίντα – Οι τελευταίες ώρες του Ν. Ζαχαριάδη” στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Μία από τις μεγάλες επιτυχίες που ανέβηκαν αυτή τη σεζόν στην Αθήνα, η παράσταση του Γ. Κοτανίδη, «Ομπίντα – Οι τελευταίες ώρες του Ν. Ζαχαριάδη», θα παρουσιαστεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών από τις 20 ως τις 23 Απριλίου, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Πρόκειται για το πολιτικό έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κοτανίδης με ήρωα τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη μπροστά στο θάνατο. Η παράσταση επανέφερε στο προσκήνιο τη διφορούμενη προσωπικότητα του Ζαχαριάδη, προκάλεσε συζητήσεις, απέσπασε θετικές κριτικές, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου.     

Για τη συγγραφή του έργου ο Γ. Κοτανίδης έκανε μεγάλη έρευνα και ταξίδεψε μέχρι το Σουργκούτ της Σιβηρίας, τόπο εξορίας του ήρωα. Στηρίχθηκε στο «Μήνυμα από την άλλη μεριά» και σε δεκάδες άλλα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη, σε ιστορικά ντοκουμέντα και σε αφηγήσεις του γιου του Ζαχαριάδη, Σήφη. Τα σύντομα περάσματα των προσώπων που εμφανίζονται υποδύονται οι ηθοποιοί Δώρα Χρυσικού και Σπύρος Περδίου, ενώ αδημοσίευτο αρχειακό υλικό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα videos της Κλεοπάτρας Κοραή.

Μετά τις παραστάσεις, θα ακολουθεί συζήτηση ανάμεσα στον Γιώργο Κοτανίδη, έναν συνομιλητή και το κοινό.

Στην πρεμιέρα, συνομιλητής θα είναι ο Σήφης Ζαχαριάδης. 

Λίγα Λόγια για το έργο

Στο έργο «Ομπίντα» (Ομπίντα στα ρωσικά σημαίνει πίκρα, κακοκάρδισμα), ο Γιώργος Κοτανίδης αναπλάθει τις τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη όταν, από τη Σιβηρία και μπροστά στην επικείμενη αυτοκτονία του, στέλνει στους συντρόφους του «Μήνυμα από την άλλη μεριά». Αναπολώντας τις σημαντικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής του, προσπαθεί να εξηγήσει τη δεκαεφτάχρονη εξορία του στη Σιβηρία από τη σοβιετική ηγεσία αλλά και το ίδιο του το κόμμα, να δει τα λάθη του και τα αδιέξοδα που τον οδηγούν στην αυτοκτονία.

Στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας «περνούν» στο έργο μέσα από τις αφηγήσεις του Νίκου Ζαχαριάδη, που υποδύεται ο ίδιος ο Γιώργος Κοτανίδης. Από την απομόνωση του Μεταξά, το περίφημο γράμμα του 1940 με το οποίο καλεί το λαό να πολεμήσει ενωμένος τους Ιταλούς φασίστες, τον πόλεμο, την κράτησή του στο Νταχάου ως  τον εμφύλιο, την ήττα και την υποχώρηση. Αλλά και ανθρώπινες στιγμές του, όταν αναπολεί τη μάνα και τα παιδιά του, την είδηση της αποκήρυξής του από την ίδια του τη γυναίκα, τις ατέλειωτες ημέρες στο Σουργκούτ της Σιβηρίας.

Στη σκηνή συνομιλεί με τα «φαντάσματα» του, τον Κώστα Λουλέ που τον επισκέφτηκε λίγο πριν, απεσταλμένος του ΚΚΕ, τους κατηγόρους του στις ολομέλειες που τον καθαίρεσαν και τον διέγραψαν, τον Κολιγιάννη, τον Παρτσαλίδη και τον Βαφειάδη. Απαντά στις κατηγορίες εναντίον του για τον Πλουμπίδη και τον Καραγιώργη. Θυμάται τους ελάχιστους πιστούς του φίλους, τον Πορφυρογένη και τον Αλέξη Πάρνη και ανακαλεί στη σκηνή τα παιδιά του και τη γυναίκα του Ρούλα Κουκούλου.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κοτανίδης
Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Video art: Κλεοπάτρα Κοραή
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Επιμέλεια ήχων: Νίκος Γιατράκος 

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Κοτανίδης
Δώρα Χρυσικού
Σπύρος Περδίου             

Παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι

Πληροφορίες:
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2315 200 200
Ημέρες παραστάσεων:

 • Πέμπτη 20 Απριλίου ώρα 21:00,
 • Παρασκευή 21 Απριλίου ώρα 21:00
 • Σάββατο 22 Απριλίου ώρα 21:00
 • Κυριακή 23 Απριλίου ώρα 19:00

Διάρκεια παράστασης: 90’ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία-Θεωρεία:  Γενική είσοδος 14€, ηλεκτρονική προπώληση  13€
Πλατεία-Θεωρεία: Φοιτητικό και μειωμένο ειδικών κατηγοριών 10€, Ηλεκτρονική προπώληση για φοιτητικό και ειδικών κατηγοριών 9€
Α’ Εξώστης: Γενική είσοδος 10€, ηλεκτρονική προπώληση 9€
Α’ Εξώστης: Φοιτητικό και μειωμένο ειδικών κατηγοριών 8€
Β’ Εξώστης: Γενική είσοδος 6€

Προπώληση εισιτηρίων:

 • tickethour.com
 • Δίκτυα καταστημάτων Γερμανός
 • καταστήματα Cosmote
 • ntng.gr και τα ταμεία του ΚΘΒΕ
  • Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη με Κυριακή,  8:30-21:30
  • Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τετάρτη με Κυριακή, 16:30-21:30
  • στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη): Τετάρτη με Κυριακή, 16:30-21:30
  • στην Πλατεία Αριστοτέλους Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 – 15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:00