Thursday, 25 Feb 2021
Advertisement
BΙΒΛΙΟ ΑΤΖΕΝΤΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχεται η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου – Τι θα δούμε

 

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ 

Από την Πέμπτη 11 μέχρι την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού & Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-HELEXPO  θα πραγματοποιηθεί φέτος Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ).

Η φετινή 14η διοργάνωση έχει ως κεντρικό θεματικό αφιέρωμα τον Ευρωπαϊκό Νότο στη λογοτεχνία, στην κουλτούρα, στην ιστορία και στην πολιτική. Στο πλαίσιο της «Αναζήτησης του Νότου» πολλοί και σημαντικοί είναι οι συγγραφείς που αναμένεται να επισκεφτούν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της ΔΕΒΘ περιλαμβάνει επίσης τέσσερις μεγάλους θεματικούς άξονες: Το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, την εκατοστή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, το Προσφυγικό Ζήτημα και το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017. Στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και το Φεστιβάλ Μετάφρασης που πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, ενώ η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Παιδική Γωνιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί ταλαντούχους δημιουργούς από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη των Ελλήνων Εκδοτών και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

 

Το πρόγραμμα της 14ης ΔΕΒΘ με μια ματιά

 

Η Αναζήτηση του Νότου

Λογοτεχνία, Κουλτούρα, Ιστορία και Πολιτική στην Ευρώπη της Μεσογείου

 Pascal Bruckner

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι ο Ευρωπαϊκός Νότος, ως ενιαίος χώρος στη λογοτεχνία, στην παράδοση, στην κοινωνική δομή, στην πολιτική και οικονομική αντίληψη των πραγμάτων. Ένας χώρος συγγενειών και αντιπαραθέσεων, κοινής ιστορίας και παράλληλων αφηγημάτων. Η ΔΕΒΘ φιλοδοξεί να διερευνήσει ζητήματα ταυτότητας, να αναζητήσει κοινούς λογοτεχνικούς τόπους και να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου μέσα στο ιδιαίτερα ρευστό διεθνές περιβάλλον της εποχής μας. (*Τίτλος της ανθολογίας ποιημάτων που επιμελήθηκε η Ναταλία Καραγιάννη, «La Búsqueda del Sur»)

 

 

Ξένοι συγγραφείς στη ΔΕΒΘ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Αναζήτηση του Νότου» σημαντικοί ξένοι συγγραφείς από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης θα επισκεφτούν τη ΔΕΒΘ. Είναι σταθερή η πεποίθηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ότι πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί ο διεθνής χαρακτήρας της Έκθεσης. Με την αποφασιστική συμμετοχή των ξένων μορφωτικών ινστιτούτων στην Ελλάδα, όπως το Γαλλικό, το Ιταλικό και το Ινστιτούτο Γκαίτε, αλλά και την υποστήριξη των Ελλήνων εκδοτών (ενδεικτικά αναφέρουμε τους εκδοτικούς οίκους Καλέντη, Καστανιώτη, Κέλευθος, Νεφέλη, Μεταίχμιο, Πατάκη, Πόλις, Στερέωμα), η ΔΕΒΘ θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει φέτος τους παρακάτω συγγραφείς: Salim Bachi ( «Σκοτώστε τους όλους!» εκδόσεις Νεφέλη ), Pascal Bruckner ( «Ένας καλός γιος» εκδόσεις Πατάκη), Jaume Cabré ( «Confiteor» εκδόσεις Πόλις), Erri De Luca ( «Το βάρος της πεταλούδας», εκδόσεις Κέλευθος), Mathias Enard (βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημά του «Πυξίδα» εκδόσεις Στερέωμα ), Santiago Roncagliolo (το βιβλίο του «Καρφίτσες στην άμμο» θα κυκλοφορήσει τον Μάιο από τις εκδόσεις Καστανιώτη).

 Erri De Luca

Τη 14η ΔΕΒΘ θα επισκεφτούν επίσης συγγραφείς από χώρες που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ: Zülfü Livaneli ( θα παρουσιάσει το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Οτέλ Κωνσταντινίγε» εκδόσεις Πατάκη και θα πάρει μέρος στις συζητήσεις για τον Ευρωπαϊκό Νότο), Eshkol Nevo (το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Τρεις όροφοι» θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη).

Να τονίσουμε ότι οι επαφές και οι συνομιλίες συνεχίζονται –η τελική λίστα των ξένων συγγραφέων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Zülfü Livaneli

Επίσης θα γίνουν οι εξής Θεματικές Εκδηλώσεις

-«Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι…» -60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη

-«Από έναν Οχτώβρη βορινό και δώθε» 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

-Μοιραζόμαστε βιβλία – Μοιραζόμαστε πατρίδες-Προσφυγικό ζήτημα: εργαστήρια, δράσεις, εκδηλώσεις

-Συναντήσεις στους Δρόμους του Μεταξιού-Εκδηλώσεις για το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017

Ακόμη στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ θα γίνουν το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης, θα υπάρχει η Παιδική Γωνιά με περισσότερες από 70 εκδηλώσεις. Εξάλλου και Ξένοι Συγγραφείς θα συμμετάσχουν στην Παιδική Γωνιά της ΔΕΒΘ.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι παρακάτω:  Eduardo Jauregui («Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ» εκδόσεις Μεταίχμιο), Guido Conti ( «Το υπέροχο ταξίδι της Νιλού» εκδόσεις Καλέντη), Ute Krause  ( δημιουργός, μεταξύ άλλων, του μικρού δεινόσαυρου Σαυρή, και τα βιβλία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο),  Olivier Tallec (

«Λουδοβίκος ο Πρώτος, βασιλέας των προβάτων» εκδόσεις Angelus Novus).

ΠΗΓΗ