Wednesday, 24 Feb 2021
Advertisement
CINENEWS ΣΙΝΕΜΑ

5 ελληνικές ταινίες φτάνουν στις Κάννες μέσω του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκαν τα 5 Works in Progress που θα συμμετάσχουν στη δράση «Thessaloniki Goes to Cannes», στο πλαίσιο του τμήματος της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ύστερα από συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Τα κινηματογραφικά εγχειρήματα που επιλέχθηκαν θα παρουσιαστούν στο 70ο Φεστιβάλ Καννών την Τρίτη 23 Μαΐου 2017.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τη Νοτιοανανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που παίρνει μέρος στη συγκεκριμένη δράση του Marché du Film του Φεστιβάλ Καννών, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο περιζήτητες αγορές ταινιών στον κόσμο. Το πρόγραμμα «Thessaloniki Goes to Cannes» στοχεύει στην ενίσχυση και τη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής ακριβώς στο κέντρο της πιο ενεργής αγοράς επαγγελματιών στον κόσμο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία σε Έλληνες κινηματογραφιστές να προωθήσουν τα σχέδια τους.

Οι 5 ταινίες σε εξέλιξη (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) που θα παρουσιαστούν στους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου οι οποίοι θα είναι παρόντες στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, είναι οι εξής:

– ΠΟΛΥΞΕΝΗ (Μυθοπλασία, 100΄, 2017 – Ελλάδα)

– ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ (Μυθοπλασία, 85΄, 2017 – Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Γερμανία)

– VIRUS (Μυθοπλασία, 120΄, 2017 – Ελλάδα, Γαλλία, Λετονία)

*Η ταινία είχε παρουσιαστεί στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads της Αγοράς του 52ου ΦΚΘ κερδίζοντας το πρώτο βραβείο της εταιρίας 2|35 σε υπηρεσίες post-production.

– ΛΠ (Ντοκιμαντέρ, 70΄, 2017 – Ελλάδα)

– DOLPHIN MAN (Ντοκιμαντέρ, 87΄, 2017 – Ελλάδα, Γαλλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία)

Αναλυτικά οι ταινίες:

ΠΟΛΥΞΕΝΗ

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Δώρα Μασκλαβάνου Εταιρία παραγωγής: Blonde S.A. Παραγωγή: Φένια Κοσσοβίτσα Ηθοποιοί: Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim, Λυδία Φωτοπούλου Γλώσσες: Ελληνικά, Τουρκικά Διάρκεια: 100΄| Με την υποστήριξη: ΕΚΚ, ΕΡΤ, Nova Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Στάδιο παραγωγής: Post-production

Στόχος στις Κάννες: Ανεύρεση sales agent, πρεμιέρα σε φεστιβάλ

Λίγα λόγια για την ταινία: Το 1955, ένα ζευγάρι επιφανών Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης υιοθετεί την 12χρονη ορφανή Πολυξένη. Το κορίτσι θα αποχωριστεί τον αδελφό της, θα μεγαλώσει με λαμπρές υποσχέσεις, δίνοντας όμως μάχες για να υπερασπιστεί όλα όσα της ανήκουν.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Χρίστος Γεωργίου Εταιρία παραγωγής: View Master Films, Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH, Manny Films, Lychnari Productions Limited, Pallas Film Παραγωγή: Κώστας Λαμπρόπουλος, Θανάσης Καραθάνος Συμπαραγωγή: Birgit Kemner, Χρίστος Γεωργίου, Martin Hampel Ηθοποιοί: Δημήτρης Ήμμελος, Μυρτώ Αλικάκη, Νεφέλη Κουρή Γλώσσα: Ελληνικά Διάρκεια: 85΄| Με την υποστήριξη: ΕΚΚ, Centre National du Cinéma et de l’Image Animeé, Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Κύπρος), Mitteldeutsche Medienförderung, FFA – German Federal Film Board, ΕΡΤ και Eurimages – Συμβούλιο της Ευρώπης Χώρες παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Γερμανία

Στάδιο: Τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης

Στόχος στις Κάννες: Ανεύρεση sales agent, διανομείς, φεστιβάλ

Λίγα λόγια για την ταινία: Βγαίνοντας από την αστυνομική κλούβα, ο Γιώργος έρχεται αντιμέτωπος με την έφηβη κόρη του, η οποία είναι ανάμεσα στους διαδηλωτές. Προκειμένου να βρουν τις χαμένες ισορροπίες μεταξύ τους, πατέρας και κόρη θα περάσουν μερικές μέρες μαζί στο εξοχικό της οικογένειας.

 

VIRUS

Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής Σεναριογράφοι: Άγγελος Φραντζής, Σπύρος Κρίμπαλης Εταιρία Παραγωγής: Heretic Παραγωγή: Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης Συμπαραγωγή: Mathieu Bompoint (Mezzanine Films), Ηθοποιοί: Κάτια Γκουλιώνη, Ανδρέας Κωνσταντίνου Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Ρωσικά Διάρκεια: 120΄| Με την υποστήριξη: ΕΚΚ, ΕΡΤ, CNC, Latvian National Film Centre, Blonde S.A., Alatas Films, 2|35 Χώρες παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Λετονία

Στάδιο: Post-production

Στόχος στις Κάννες: Ολοκλήρωση χρηματοδότησης, sales agent, διανομείς, πρεμιέρα σε φεστιβάλ.

Λίγα λόγια για την ταινία: Η Άννα και ο Πέτρος είναι ένα νεαρό ζευγάρι που μετακομίζει σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας. Η Άννα μένει έγκυος χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσφατη επαφή μεταξύ τους. Πώς εξηγείται το γεγονός; Ο Πέτρος αναζητά μια λογική απάντηση, ενώ η Άννα καταφεύγει στη θρησκεία.

 

ΛΠ

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Χρήστος Πέτρου Εταιρία Παραγωγής: Heretic Παραγωγός: Γιώργος Καρναβάς Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά Διάρκεια: 70΄| Με την υποστήριξη: ΕΚΚ, ΕΡΤ, Παγκόσμια εκμετάλλευση: Heretic Outreach Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Στάδιο: Μοντάζ

Στόχος στις Κάννες: Ολοκλήρωση χρηματοδότησης, πρεμιέρα σε φεστιβάλ

Λίγα λόγια για την ταινία: Μία ταινία για τη Λένα Πλάτωνος, μιας από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές Ελληνίδες μουσικούς και πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής, μέσα από τα λόγια μουσικών και συνεργατών της, και δικών της εκμυστηρεύσεων.

 

DOLPHIN MAN

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος Σεναριογράφοι: Γιούρι Αβέρωφ, Λευτέρης Χαρίτος Εταιρία Παραγωγής: Anemon Productions, Les Films Du Balibari, Storyline Entertainment, Impleo Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, Estelle Robin, Ed Barreveld, Seiko Kato Γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Ιαπωνικά, Ιταλικά Διάρκεια: 87΄| Με την υποστήριξη: Arte, CNC, ΕΚΚ, WOWOW, ΕΡΤ, Knowledge, TVO, Canal Z, SVT, Region Pays de la Loire Παγκόσμια εκμετάλλευση: Films Transit Χώρες παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία

Στάδιο: Post-production

Στόχος στις Κάννες: Ολοκλήρωση χρηματοδότησης και διανομή

Λίγα λόγια για την ταινία: Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει τη συναρπαστική ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λικ Μπεσόν το φιλμ Απέραντο γαλάζιο, μυώντας το θεατή στην ελεύθερη κατάδυση μέσα από ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο.

Κορπίδου Βασιλική