Sunday, 28 Feb 2021
Advertisement
EvEntS ΘΕΑΤΡΟ

Bob Theatre Festival: θεατρικές παραστάσεις νέων ταλαντούχων δημιουργών!

Έργο της Λένας Κιτσοπούλου

Το Bob Theatre Festival γιορτάζει 10 χρόνια ζωής, κατεβαίνει στην Πειραιώς 260 και φέτος μπαίνει δυναμικά στο Φεστιβάλ Αθηνών εγκαινιάζοντας την προφεστιβαλική του περίοδο!

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι νεανικές παραστάσεις που ξεχώρισαν κατά τη φετινή σεζόν, αλλά και ο διαγωνισμός Scratch Night, όπου περισσότερες από 20 ομάδες παρουσιάζουν 15 λεπτά από τις, υπό διαμόρφωση, παραστάσεις τους. Οι ερμηνευτές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μια δοκιμαστική εκδοχή των έργων τους εν εξελίξει, περιμένοντας το κοινό να έρθει και να τις ψηφίσει στην πορεία τους για το μεγάλο βραβείο.

Εμείς εξασφαλίσαμε μία μικρή γεύση για το τι θα δούμε από τις 22 έως τις 28 Μαϊου!

Οι παραστάσεις που μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί είναι:

– Η μαύρη κωμωδία των Lorem Ipsum «Γιοσίρου Γιαμαγκούσι», που είχε ξεχωρίσει πέρσι στο Scratch Night και παρουσιάστηκε φέτος στο Vault. Ο Γιοσίρου Γιαμαγκούσι, στην αναζήτηση του εξαφανισμένου πατέρα του Μινόρου, άθελα του γίνεται η αφορμή για να αποκαλυφθούν τα σκοτεινά μυστικά ενός ολόκληρου χωριού. Τι κρύβουν οι κάτοικοι της Λακκοσπηλιάς; Τι ρόλο έχει παίξει στην ζωή του ήρωα η οικονομική καταστροφή ενός παραγωγού μεταξοσκώληκα; Ποιο ζαχαροπλαστείο έφτιαχνε τις καλύτερες νουγκατίνες της περιοχής; Γιατί ο Γιοσίρου μισεί τις πεταλούδες;  Το έργο, που έγραψε και σκηνοθετεί ο Γιάννης Κεντρωτάς, προσπαθεί να δώσει απάντηση σ’ όλα αυτά τα ερωτήματα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, κάποιες φορές ανάλαφρο και χιουμοριστικό και άλλες πιο σοβαρό και σκοτεινό.

– Το Γκλουμ των αγαπημένων C for circus, μια παράσταση βασισμένη στο «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι που παρουσιάστηκε στο Θέατρο 104. Πρόκειται για μια σάτιρα της εποχής του μεγάλου Ρώσου δραματουργού της περιόδου του ρεαλιστικού ρεύματος στη ρωσική λογοτεχνία που καυτηριάζει με χιούμορ διαχρονικά κοινωνικοπολιτικά θέματα, όπως τη ματαιοδοξία και την κενότητα των διαπροσωπικών σχέσεων, τη δημόσια εικόνα-ως εργαλείο απάτης και αυτοεξαπάτησης, τις προκαταλήψεις και το συντηρητισμό, τη διαπλοκή της εξουσίας και των εκπροσώπων της ανώτερης κοινωνικής τάξης.

–  Ο «Γλάρος… αυτό ήθελα να πω»: Μια παράσταση για τα πάθη του έρωτα και της δημιουργίας,  βασισμένη στον Γλάρο του Α.Π. Τσέχοφ και κείμενα των: Άκη  Δήμου, Γιώργου Χειμωνά,  Laurent Gaude, Γιάννη Ευσταθιάδη, Sarah Kane, Γιάννη Πάνου, Σπύρου Σταυρόπουλου, Χαβιερ Μαριας, Henriette Vogel,  Jullien Boivent, Μ. Αντωνοπούλου, περιοδικό Vita.gr…κ.α.
που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάρα και δραματουργική επεξεργασία της ομάδας HashArt.

– Η παράσταση «Γ.Τ.Π.» που συμμετείχε πέρυσι  στο Scratch και φέτος παρουσιάστηκε στο θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Κ. Λεβαντή. Πρόκειται για την αρσενική απάντηση στο «Αιδοίων μονόλογοι» ή όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον άντρα.

– «Ζωή μετά χαμηλών Πτήσεων» του Αρκά, η παράσταση που γνώρισε ξεχωριστή επιτυχία στο θέατρο Vault σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά. Με λιτό και καυστικό τρόπο τα κείμενα και οι χαρακτήρες του αγαπημένου σκιτσογράφου ζωντανεύουν σχολιάζοντας την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους φόβους,  τους πόθους και τις μεταφυσικές του ανησυχίες. Μια παράσταση που απευθύνεται με τόλμη σε όλους όσους αγαπούν τον Αρκά και δεν φοβούνται να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπο τους στον καθρέφτη.

– «Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς» σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη και Θοδωρή Σκυφτούλη που παρουσιάστηκε φέτος στο θέατρο του Νέου Κόσμου. Η θεατρική ομάδα Roswitha εισβάλλει στον κόσμο του Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς, στον κόσμο της μετεπαναστατικής Ρωσίας. Το κανονικό, το νόμιμο, το ως είθισται, μέσα από το πρίσμα ενός ιδιοφυούς και ευαίσθητου ανθρώπου της εποχής.

– Οιδίπους Τύραννος: Πρόκειται για μια παράσταση/ ερευνητική προσέγγιση στο υλικό του Οιδίποδα Τυράννου, που παρουσίασαν οι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών στο πλαίσιο των  πτυχιακών τους εξετάσεων (έτος 2016) υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους Αργύρη Ξάφη (διδασκαλία επεισοδίων) και Αμαλίας Μουτούση (διδασκαλία χορικών). Μια μελέτη εν εξελίξει πάνω στο αρχαίο δράμα και στα θέματα που θίγει, στα αρχέτυπα δίπολα (γνώση – άγνοια, άνθρωπος – θεός, πίστη – λογική, φώς – σκοτάδι).  Οι ηθοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με το παιχνίδι της αλλεπάλληλης εναλλαγής προσώπων (άσκηση μαθητείας σε διαφορετικούς ρόλους), με τη δυναμική του λόγου ως μέσο δράσης, και με τη σύμπτυξη των δύο κεντρικών πυλώνων που θεμελιώνουν την αρχαία τραγωδία, τον «γήινο» κόσμο των επεισοδίων σε χρόνο ενεστώτα (πλοκή, γεγονότα, διάδραση) και το αλλόκοσμο σύμπαν της χορικής λειτουργίας που ο ήχος του ταξιδεύει στο χρόνο.

– «Το Πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη»: Η νικήτρια παράσταση του Scratch Night του Bob Theater Festival 2016 του Τζοβάνι Γκουαρέσκι, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Bios Tesla στην Αθήνα τη φετινή σεζόν, επιστρέφει στο φετινό Bob! Οι Αμαλία Καβάλη  και Γιάννης Σοφολόγης, ανέλαβαν οι ίδιοι τη διασκευή και την πρώτη θεατρική μεταφορά του έργου αυτού,

– «Περιστατικά»: Το έργο του Δανιήλ Χαρμς παρουσιάστηκε φέτος στο Bios Tesla σε σκηνοθεσία Νάνσυς Μπούκλη. Ιστορίες βγαλµένες από τη ζωή, που µιλούν για νεκρούς, µια Όλγα Πετρόβνα και το τσεκούρι της, κάτι περίεργες γριές, έναν νεαρό µ’ ένα κίτρινο γάντι, ένα κηροπήγιο που δεν έφτασε ποτέ στον προορισµό του και άλλα πολλά, πολύ σηµαντικά που θα µεταφερθούν στη σκηνή.

– «Σεξ Λεξικόν – Η επιστήμη του Έρωτα»: Στην Αθήνα του 1978 δύο ερωτευμένοι και άπειροι έφηβοι επιχειρούν να κάνουν έρωτα για πρώτη φορά. Σε μία εποχή που αλλάζει, καλούνται να ξεπεράσουν τη συστολή τους, οικογενειακά και κοινωνικά βιώματα, στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις. Θα επιχειρήσουν τη μετάβαση στην ενηλικίωση με πάθος, ανυπομονησία, αλλά και απογοήτευση, άγνοια και ντροπή. Το έργο που έγραψε ο Σπύρος Μιχαλόπουλος και σκηνοθέτησε η Αγγελίτα Τσούγκου, γνώρισε επιτυχία στο θέατρο 104.

“Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα” του Ντάνκαν Μακμίλαν και του Τζώνυ Ντόναχο  Η παράσταση που σκηνοθέτησε η Ιόλη Ανδρεάδη και πρωταγωνιστεί η Μελίνα Θεοχαρίδου στο θέατρο του Νέου Κόσμου τη φετινή σεζόν επιστρέφει.

Αναβιώσεις:
– Μπιλ και Λου: Μετά από δύο χρόνια γεμάτα επιτυχία στο θέατρο Skrow στο Παγκράτι, οι δύο φίλοι Μπιλ & Λου θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν τα γράμματά τους στο Bob Festival! Με αφορμή μία αληθινή, συγκινητική ιστορία ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος ζωντανεύει μαζί με τους πρωταγωνιστές Βασίλη Μαυρογεωργίου, Στέλιο Ιακωβίδη και Λυδία Τζανουδάκη, τη σχέση δύο αγνώστων που κατάφεραν να χτίσουν μία δυνατή, εικοσαετή φιλία μέσω αλληλογραφίας. Με σαρκοβόρο χιούμορ και αφοπλιστική ωμότητα, το παραμύθι αυτό θίγει την παιδική παραμέληση, τη σχολική βία, τη μοναξιά, την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική απομόνωση, αλλά πάνω απ’ όλα ανυψώνει τη φιλία και τον σεβασμό σε υπέρτατα αγαθά επιβίωσης.

– «Ο Μουνής» της Λένας Κιτσοπούλου. Η παράσταση που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο θεάτρο του Νέου Κόσμου από τους 4Frontal σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη επιστρέφει! Ένα υπέροχο χωριό της ελληνικής επαρχίας κάπου στην δεκαετία της Αλλαγής. Μια ιστορία ακραία και απόκοσμα βίαιη. Όλοι ξέρουν, αλλά όλοι σιωπούν. Και όλα λύνονται με πολύ ξύλο πίσω από κλειστές πόρτες ή χορεύοντας ένα λεβέντικο τσάμικο στην κεντρική πλατεία του  χωριού. Οι ήρωες της Κιτσοπούλου παγιδευμένοι στις προκαταλήψεις και στους φόβους τους αγωνίζονται να κρατήσουν καθαρό το παρατσούκλι τους, μη και μαθευτούν οι εξάρσεις τους και γίνουν διήγημα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ: http://www.bobfestival.gr/

Με πληροφορίες από: http://tospirto.net/