Tuesday, 9 Mar 2021
Advertisement
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

“Guess who’s coming to dinner”: Το αμφιλεγόμενο θέμα για την εποχή και ο θάνατος του Spencer Tracy

http://https://www.youtube.com/watch?v=9m4epTLwRaE

Η ταινία Guess Who’s Coming to Dinner – Μάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1967. Το κωμικό-δραματικό φιλμ του Stanley Kramer γραμμένο από το William Rose πραγματεύεται το αμφιλεγόμενο για την εποχή θέμα των διαφυλετικών γάμων, οι οποίοι τότε σε 17 Πολιτείες των ΗΠΑ ήταν απαγορευμένοι.

Αποτέλεσμα εικόνας για guess who's coming to dinner katharine hepburn
H Katharine Hepburn με την ανιψιά της Katharine Houghton

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κατέχουν τρεις θρύλοι του Αμερικανικού σινεμά. Οι Spencer Tracy, Katharine Hepburn και Sidney Poiter. Στην ταινία επίσης παίζει η ηθοποιός Kathrine Houghton, η οποία υποδύεται την κόρη και στην πραγματικότητα είναι ανιψιά της Hepburn. Ήταν μάλιστα της Hepburn ιδέα να παίξει η ανιψιά της στην ταινία και συνέβαλε αρκετά ώστε να πάρει το ρόλο.

Αποτέλεσμα εικόνας για guess who's coming to dinner
Katharine Houghton και Sidney Poitier σε στιγμιότυπο από την ταινία.

Η ταινία εξιστορεί τον έρωτα ανάμεσα στη Joey, μιας νεαρής λευκής κοπέλας και τον John, ενός νέου, ιδεαλιστή μαύρου γιατρού, που γνώρισε στις διακοπές της στη Χαβάη. Τι γίνεται όμως όταν φέρνει στο σπίτι τον Αφροαμερικανό αρραβωνιαστικό της πλέον, για να γνωρίσει τους γονείς της; Οι ίδιοι όντας φιλελεύθεροι και έχοντας μεγαλώσει την κόρη τους να συμπεριφέρεται σε όλους τους ανθρώπους ισότιμα και χωρίς διακρίσεις, έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με τις πεποιθήσεις τους, γιατί ως γνωστόν η θεωρεία πάντα διαφέρει από την πράξη. Θα μείνουν όμως πιστοί στα ιδεώδη τους ή θα καταδικάσουν τον έρωτα αυτό;

Στο μεταξύ έρχονται στο δείπνο αυτό και οι γονείς του John χωρίς ούτε αυτοί να γνωρίζουν, ότι η κοπέλα του γιου τους είναι λευκή. Ο Ryan, ένας καθολικός ιερέας και στενός φίλος του πατέρα της Joey, είναι η μόνη φωνή της λογικής στο δείπνο αυτό.

Σχετική εικόνα
O Spencer Tracy και η Katharine Hepburn στα γυρίσματα της ταινίας.

Η ταινία αυτή αποτελεί την 9η και τελευταία ταινία που βλέπουμε μαζί τον Tracy και τη Hepburn, αφού μόλις 17 μέρες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων ο Tracy απεβίωσε. Η Hepburn δεν είδε ποτέ ολόκληρη την ταινία λέγοντας πως οι αναμνήσεις του Tracy ήταν πολύ επώδυνες.

Hepburn και Tracy ήταν ζευγάρι για 26 χρόνια αν και ο Tracy δε χώρισε ποτέ από τη νόμιμη σύζυγό του, καθώς ήταν καθολικός. Η Hepburn τον λάτρευε και ήταν μαζί του μέχρι το τέλος της ζωής του, φροντίζοντας τον όλες εκείνες τις δύσκολες ώρες που υπέφερε. H ίδια μάλιστα μαζί με το σκηνοθέτη Stanley Kramer έβαλαν ως εγγύηση τις αμοιβές τους από την ταινία προκειμένου να καλμάρουν το studio, καθώς όλοι ήταν πολύ αγχωμένοι εξαιτίας της εξασθενημένης υγείας του Tracy και πίστευαν ότι δε θα κατάφερνε να τελειώσει την ταινία και οι ασφαλιστικές δε δέχονταν να τον καλύψουν.

O Kramer αργότερα δήλωσε, ότι όλοι οι κύριοι ηθοποιοί πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στην υπόθεση του έργου και συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο project χωρίς καν να διαβάσουν το σενάριο. Επίσης σύμφωνα με τον Kramer, ο ίδιος και ο Rose εσκεμμένα δόμησαν με τέτοιο τρόπο το φιλμ, ώστε να “γελοιοποιήσουν” ορισμένα στερεότυπα της Αμερικής. To νεαρό γιατρό,  ένας χαρακτηριστικός ρόλος  για το νεαρό Sidney Poitier, σκόπιμα τον δημιούργησαν τόσο “τέλειο”, έτσι ώστε η μόνη πιθανή αντίρρηση να παντρευτεί την αγαπημένη του να ήταν η φυλή του ή το γεγονός, ότι γνωρίζονταν μεταξύ τους μόλις 10 μέρες. Γι’ αυτό το λόγο ο χαρακτήρας, που υποδυόταν ο Poitier, είχε αποφοιτήσει από καλό σχολείο, είχε ξεκινήσει μια καινοτόμα ιατρική δράση στην Αφρική, αρνήθηκε να έρθει σε επαφή με την αρραβωνιαστικιά του πριν από το γάμο πάρ’ ολη τη δική της θέληση και άφησε λεφτά στο γραφείο του “μελλοντικού” του πεθερού για το υπεραστικό τηλεφώνημα που έκανε.

Σχετική εικόνα
Sidney Poitier, Stanley Kramer, Kathrine Hepburn και Spencer Tracy στα γυρίσματα της ταινίας.

Ο Sidney Poitier πολλές φορές έπιασε τον εαυτό του να κομπλάρει μπροστά στα τέρατα υποκριτικής, Tracy και Hepburn, όπως τους θεωρούσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από το άγχος του να μη θυμάται τα λόγια του, ώσπου μια μέρα είπε στον Kramer να τους στείλει σπίτι και ότι προτιμούσε να παίξει μια σκηνή (από τις πολλές) που είχε μαζί τους μπροστά σε 2 άδειες καρέκλες.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για guess who's coming to dinner quotes
Η φράση του Sidney Poitier στον πατέρα του στην ταινία: “Θεωρείς τον εαυτό σου έναν έγχρωμο άνθρωπο. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο.” έχει αφήσει εποχή.

To πρόγραμμα των γυρισμάτων τροποποιούνταν κάθε φορά έτσι ώστε να βολεύει τον Tracy λόγω των προβλημάτων υγείας του. Όλες οι σκηνές του Tracy γυριζόντουσαν μεταξύ 9 το βράδυ και μεσάνυχτα, ώστε να έχει αρκετό χρόνο να ξεκουραστεί μέσα στην ημέρα. Συγκεκριμένα ο Poitier είχε δηλώσει: “Η αρρώστια του Tracy καθόριζε τα πάντα. Ήξερα, ότι η υγεία του ήταν σε άσχημη κατάσταση και πολλοί από αυτούς που επίσης γνώριζαν, πίστευαν, ότι δε θα κατάφερνε να φέρει σε πέρας την ταινία. Όσοι από εμάς ήμασταν κοντά του ξέραμε, ότι ήταν χειρότερα απ’ όσο νόμιζαν. Η Kate (Hepburn) τον έφερνε και τον έπαιρνε από το γύρισμα. Τον βοηθούσε στα λόγια του. Βεβαιωνόταν με τον Kramer, ότι οι ώρες του ήταν σωστές για το τι μπορούσε να κάνει και αυτό που δεν μπορούσε να κάνει ήταν διαφορετικό κάθε μέρα. Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Υπήρχαν και μέρες που ήταν εξαιρετικός και είχα την ευκαιρία να δω πως είναι να δουλεύει κανείς με τον Tracy.”

Σχετική εικόνα
Ο σκηνοθέτης Stanley Kramer αποκάλεσε τον Spencer Tracy “τον καλύτερο ηθοποιό με τον οποίο δούλεψε πότε”.

Από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας είναι φυσικά ο μονόλογος του Spencer Tracy στο τέλος. Εκεί αντιλαμβάνεται κανείς όλο το μεγαλείο του ως ηθοποιός για ακόμη μία φορά. Κατά τη διάρκεια του αξέχαστου μονολόγου του μπορεί να διακρίνει κανείς στο πίσω μέρος τη Hepburn να κλαίει. Εκείνη τη στιγμή η Hepburn δεν έπαιζε. Ήξερε πόσο βαριά άρρωστος ήταν ο μεγάλος της έρωτας και συγκινήθηκε από τα λόγια του για το πόσο αντέχει στο χρόνο η αληθινή αγάπη. Κάποια στιγμή μάλιστα κατά τη διάρκεια του μονολόγου του ο Tracy γυρίζει και κοιτάζει τη Hepburn και σύμφωνα με τη Houghton, την ανίψια της, ο λόγος αυτός ήταν επίσης ένας λόγος του Tracy προς τη Hepburn.

Σχετική εικόνα
Η Katharine Hepburn και ο Spencer Tracy σε στιγμιότυπο από την ταινία.

Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα και ο Tracy όντως κατάφερε να φέρει σε πέρας την ταινία, αγκαλιάστηκε με τον Kramer και έκλαψαν και οι δύο και του είπε: “Αν πεθάνω σήμερα στο δρόμο για το σπίτι, το ‘χεις. Έχεις την ταινία.”

Αποτέλεσμα εικόνας για guess who's coming to dinner katharine hepburn

Το Guess Who’s Coming to Dinner προτάθηκε για 10 Όσκαρ συμπεριλαμβανομένου καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, κερδίζοντας 2. Το ένα ήταν Α’ γυναικείου ρόλου για την Katharine Hepburn και το άλλο πρωτότυπου σεναρίου. Υποψήφιος για την ερμηνεία του ήταν και o Spencer Tracy αλλά η Ακαδημία αποφάσισε να το δώσει στην Hepburn τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο και τον ίδιο. Αντίθετα η Βρετανική Ακαδημία τίμησε και τους 2, κερδίζοντας και οι 2 από ένα BAFTA για τις ερμηνείες τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για guess who's coming to dinner katharine hepburn

 

Μπορεί για την εποχή του το φιλμ να θεωρήθηκε ριζοσπαστικό, σήμερα όμως πολλοί το βρίσκουν ξεπερασμένο. Άλλωστε ήδη μέχρι να κυκλοφορήσει η ταινία σε κάποιες πολιτείες είχε αρχίσει να αποσύρεται ο νόμος περί απαγορεύσεως των διαφυλετικών γάμων αλλά και μόλις πριν λίγους μήνες η Αμερική αποχαιρέτησε τον Αφροαμερικανό Πρόεδρό της. Η ουσία της όμως παραμένει διαχρονική. Το είδους του ρατσισμού ή τα θύματά του μπορεί να έχουν αλλάξει αλλά η νοοτροπία, ότι κανείς δεν είναι ρατσιστής μέχρι ο “ξένος” να σου χτυπήσει την πόρτα συνάδει απόλυτα με το σήμερα. Και δεν παύει να είναι μια καλογυρισμένη, καλογραμμένη και καλοπαιγμένη ταινία. Κλασική και πολύ αγαπημένη και αν δεν την έχετε δει, σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!

 

http://https://www.youtube.com/watch?v=d6QiEqWcYrA&t=6s

 

Νόνα Σάνιου