Thursday, 25 Feb 2021
Advertisement
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΙΝΕΜΑ

2 ταινίες για όσους μείνουν σπίτι σήμερα Τρίτη

Και βγήκαμε και ήπιαμε και φάγαμε και πότε πέρασε το Πάσχα ούτε που το καταλάβαμε! Από σήμερα επιστρέφουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς και τι καλύτερο από το να χαλαρώσουμε το βράδυ σπιτάκι μας παρακολουθώντας μια ταινία. Σας έχω 2 φοβερές ταινίες για να επιλέξετε για σήμερα το βράδυ!

On the Waterfront – Το λιμάνι της αγωνίας (1954)

http://https://www.youtube.com/watch?v=GOOI2Cnhgdk

Info  Σκηνοθεσία: Elia Kazan 
          Παίζουν: Marlon Brando, Karl Malden, Lee J. Cobb, Rod Steiger, Eva Marie Saint
          Είδος: Αστυνομική, Δράμα

Περίληψη  Στο Νιού Τζέρσεϊ της δεκαετίας του 50 μια ομάδα γκάνγκστερ έχει πάρει με τη βια την αρχηγεία του συνδικάτου των εργατών του λιμανιού. Οι εγκληματίες αυτοί βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την εργασία των εργατών, στους οποίους σπέρνουν τον τρόμο. Όσοι επαναστατούν τιμωρούνται, ακόμα και με θάνατο. Αρχηγός της σπείρας είναι ο Johnny Friendly και δεξί του χέρι ο Charley Malloy. Όταν ο αδερφός του Charley, Terry, ένας αποτυχημένος πυγμάχος, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας ενός εκ των εργαζομένων του λιμανιού, αρχίζει να δέχεται πιέσεις από την αστυνομία για να καταθέσει ενάντια του Johnny Friendly. Ο Terry αρχικά αρνείται, αλλά οι τύψεις τον βαραίνουν και μεγαλώνουν όταν γνωρίζεται και ερωτεύεται την αδελφή του θύματος Edie Doyle.

Trivia  O παραγωγός της ταινίας, Sam Spiegel έστειλε το σενάριο στο Marlon Brando αλλά αυτό επέστρεψε με αρνητική απάντηση. Ο Spiegel όμως είχε τοποθετήσει κομματάκια  χαρτιού ανάμεσα στις σελίδες, τα οποία ήταν ακόμη στη θέση τους, όταν του επιστράφηκε το σενάριο, που σημαίνει, ότι δεν είχε διαβαστεί. Ο Elia Kazan όμως βρήκε τρόπο, για να πείσει τον Brando. Είχε σκηνοθετήσει τον Karl Malden σε μια σκηνή από την ταινία με έναν ανερχόμενο ηθοποιό στο ρόλο του Terry Malloy που επίσης είχε περάσει από το Actors Studio. Θεώρησαν επομένως, ότι δε θα άρεσε στον ανταγωνιστικό Brando να πάρει ένα τόσο σπουδαίο ρόλο ένας νέος καρδιοκατακτητής της μεγάλης οθόνης. Το κόλπο λειτούργησε, ειδικά όταν ο ανταγωνισμός ήταν ανάμεσα σε αυτόν και τον Paul Newman.

Μέρος του συμβολαίου του Βrando ήταν να δουλεύει κάθε μέρα μέχρις τις 4 . Μετά έφευγε και πήγαινε στον ψυχαναλυτή του. Η μητέρα του είχε πεθάνει πρόσφατα και βρισκόταν σε θεραπεία προκειμένου να μπορέσει να λύσει τα θέματα που είχε με τους γονείς του.

Τα περισσότερα κοντινά του Rod Steiger στη γνωστή σκηνή στο ταξί γυρίστηκαν αφού είχε φύγει ο Brando. O Steiger είχε πικραθεί και είχε ενοχληθεί από την αγένεια του Brando, αλλά χρησιμοποίησε αυτά τα συναισθήματα προς όφελος του ρόλου. Τα λόγια του Brando τα διάβαζε μέλος του συνεργείου.

Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε 36 ημέρες.

Η Grace Kelly απέρριψε το ρόλο της  Edie Doyle, για να παίξει στο Rear Window (Σιωπηλός Μάρτυς) του Hitchcock.

Η ταινία ήταν μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Έλαβε 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας τα 8, συμπεριλαμβανομένου καλύτερης ταινίας, Α’ ανδρικού ρόλου για τον Brando και Β’ γυναικείου για την Eva Marie Saint και σκηνοθεσίας για τον Kazan.

Βοήθεια  Την ταινία μπορείτε να τη βρείτε online με ελληνικούς υπότιτλους.

The Omen – Η προφητεία (1976)

http://https://www.youtube.com/watch?v=V7CEbd7ffNw

Info  Σκηνοθεσία: Richard Donner
          Παίζουν: Gregory Peck, Lee Remick, Harvey Spencer Stephens
          Είδος: Τρόμου

Περίληψη  Μετά την ανεπιθύμητη αποβολή της γυναίκας του, ο φιλόδοξος διπλωμάτης Robert Thorn αποφασίζει να αντικαταστήσει το νεκρό βρέφος με ένα άλλο νεογέννητο. Όλα αυτά εν αγνοία της συζύγου του (Katherine Thorn), η οποία θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της με τη πεποίθηση ότι ανατρέφει το πραγματικό τους παιδί, το οποίο όμως στην πραγματικότητα είναι ο Αντίχριστος.

Trivia  Ένας από τους λόγους που ο Gregory Peck αποδέχτηκε το ρόλο του βασανισμένου πατέρα ήταν, γιατί ο ίδιος πάλευε με τις ενοχές του, καθώς όταν ο γιος του Jonathon αυτοκτόνησε, δε βρισκόταν στο πλευρό του τότε να τον βοηθήσει.

Ο Harvey Stephens επιλέχθηκε για το ρόλο του Damien (Αντίχριστος) από τον τρόπο που επιτέθηκε στο σκηνοθέτη Richard Donner κατά τη διάρκεια των οντισιόν. Για την ακρίβεια ο Donner είχε ζητήσει από όλα τα μικρά αγοράκια να του επιτεθούν όπως θα επιτίθεντο στην Katherine Thorn στη σκηνή στην εκκλησία. O Stephens ούρλιαξε, γρατζούνισε στο πρόσωπο τον Donner και τον κλώτσησε στη βουβωνική χώρα. Ο Donner διέταξε απλώς τα ξανθά μαλλιά του παιδιού να τα βάψουν μαύρα και του έδωσε το ρόλο. 

Αφού τελείωσαν κάποια γυρίσματα στο Ισραήλ είχε νοικιαστεί ένα ιδιωτικό τζετ για να μεταφέρει πίσω στην Αμερική τον Gregory Peck. Τελευταία στιγμή όμως το ακύρωσε ο Peck και νοικιάστηκε από Ιάπωνες επιχειρηματίες. Το αεροπλάνο συνετρίβη.

Ο ρόλος του πατέρα προτού τον πάρει o Peck είχε προταθεί στους Charles Heston, Roy Scheider, Dick Van Dyke, William Holden.

Η ταινία έλαβε αναγνώριση από τους κριτικούς ενώ ήταν από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του 1976. Έλαβε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας το ένα για τη μουσική της επένδυση.

Βοήθεια  Την ταινία μπορείτε να τη βρείτε online με ελληνικούς υπότιτλους.

Νόνα Σάνιου