Sunday, 28 Feb 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χριστίνα Τσάφου: “Τα πολυτιμότερα χρόνια της πορείας μου ήταν στο Θέατρο Τέχνης”

Ταλαντούχα, ευγενική, φιλική, προσιτή και πόσα ακόμη θα μπορούσαμε να πούμε για την κα Χριστίνα Τσάφου! Τα τελευταία χρόνια τόσο μέσω της τηλεόρασης όσο και στο θέατρο μας έχει χαρίσει απίστευτες στιγμές γέλιου, έχει αγαπηθεί όσο λίγοι ηθοποιοί και έχει ξεχωρίσει με τη σεμνότητα και το ήθος της.

Για πολλά χρόνια ήταν αφιερωμένη στο θέατρο και αργότερα μπήκε στη ζωή της  η τηλεόραση και ο κινηματογράφος! Αυτήν την περίοδο έχουμε τη χαρά να την έχουμε στην πόλη μας, καθώς πρωταγωνιστεί στην παράσταση Άμλετ ο Β’ στο Θέατρο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ!

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το θέατρο και πώς αισθάνεστε σήμερα για την επιλογή σας αυτήν;

Από πολύ μικρή μου άρεσε να τραγουδώ, να χορεύω και να ‘παίζω’ γενικότερα φτιάχνοντας ρόλους φανταστικούς. Ίσως να είχα επηρεαστεί και από τη μητέρα μου που ήταν τραγουδίστρια. Η πλήρης συνειδητοποίηση, ότι το θέατρο ήταν αυτό που ήθελα να κάνω, ήρθε, όταν στα 16 μου παρακολούθησα μια παράσταση στο Θέατρο Κάππα με τον Νικό Κούρκουλο. Ήταν ένα έργο του Μπρεχτ. Αυτή η παράσταση με έκανε να νιώσω ότι θα ήθελα κι εγώ να συμμετέχω σ’ αυτήν τη ‘θεία’ λειτουργιά που λέγεται θέατρο. Σήμερα αισθάνομαι ευλογημένη γι’ αυτή μου την επιλογή.

Είστε απόφοιτος της δραματική σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Πώς ήταν εκείνα τα χρόνια στο Τέχνης; Συμμετείχατε σε παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο αείμνηστος Κάρολος Κουν;

Στη σχολή του θεάτρου Τέχνης μπήκα το `79. Το καλοκαίρι του `80 ήμουν στο χορό της “Ορέστειας”, αλλά και των “Τρωάδων”. Σκηνοθετούσε ο μεγάλος δάσκαλος Κάρολος Κουν. Τότε έπαιρναν μαθητές από τη σχολή για το χορό του αρχαίου δράματος. Ήταν μια εμπειρία συγκλονιστική. Η διδασκαλία του..! Να βλέπεις ηθοποιούς του μεγέθους της Μάγιας Λυμπεροπούλου, της Ρένης Πιττακή να ‘δουλεύουν’ τους ρόλους τους… Θησαυρός για μας τους νέους! Έμεινα αρκετά στο θέατρο Τέχνης και συμμετείχα σε πολλές παραστάσεις, είτε του αρχαίου δράματος (τραγωδίες και κωμωδίες), είτε του σύγχρονου ρεπερτορίου, σε σκηνοθεσία του Κ. Κουν, αλλά και του Λαζάνη, του Κουγιουμτζή και του Αρμένη. Αυτά ήταν τα πολυτιμότερα χρόνια της πορείας μου στο θέατρο. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά του “Υπογείου” γινόταν κάτι μαγικό…σε συνέπαιρνε αυτό το κλίμα “μυσταγωγίας”. Ναι. Υπήρξα πολύ τυχερή που έζησα όλο αυτό, με αυτούς τους δασκάλους!

Για πολλά χρόνια ασχοληθήκατε μόνο με το θέατρο και μετά περάσατε στην τηλεόραση. Πού πιστεύετε αναγνωρίζεται καλύτερα η δουλειά ενός ηθοποιού, στο θέατρο ή στην τηλεόραση;

Πιστεύω ότι η τέχνη της υποκριτικής είναι μία. Ό,τι κι αν κάνεις, θέατρο, σινεμά, τηλεόραση, πάντα ασκείς την τέχνη σου. Δίνεις ό,τι καλύτερο έχεις, το προσφέρεις, και το κοινό είναι εκεί για να αποδεχτεί ή να απορρίψει την προσφορά σου. Το θέμα είναι να πείσεις με την αλήθεια σου και να φέρεις κοντά σου στο ‘παιχνίδι’ τον θεατή. Η αλήθεια είναι το ζητούμενο για εμένα. Και αυτή αναγνωρίζεται σε ό,τι κι αν κάνεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για χριστινα τσαφου οι συμμαθητες
Με τους συμπρωταγωνιστές της από τη σειρά “Οι Συμμαθητές”.

Όσοι δεν μπορούν να σας δουν στο θέατρο, σας απολαμβάνουν στους «Συμμαθητές». Έχετε κοινά στοιχεία με το χαρακτήρα που υποδύεστε στη σειρά; Θα συνεχιστεί και του χρόνου η σειρά;

Σαν μάνα, που έχω κι εγώ ένα γιο, ναι, κάποιες στιγμές θα έλεγα ότι έχω κάποια κοινά με την κυρία Ντίνα των Συμμαθητών. Όμως αυτά στη σειρά τα βλέπουμε στην υπερβολή τους, εξάλλου μιλάμε για κωμική σειρά…! Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για του χρόνου, για τη συνέχεια της σειράς.

Πρωταγωνιστείτε φέτος στην παράσταση «Άμλετ ο Β’». Η παράσταση είναι διαδραστική, με αποτέλεσμα η επικοινωνία με το κοινό να είναι άμεση και έντονη. Τι ενέργεια λαμβάνετε από όλο αυτό;

Ο Άμλετ ο Β΄ όντως είναι μια παράσταση διαδραστική. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με το κοινό και αυτό πραγματικά με γεμίζει χαρά! Ο θεατής συμμετέχοντας στην παράσταση, κάνει το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον και μας εκπλήσσει! Κάθε παράσταση είναι διαφορετική! Ερχόμαστε πολύ κοντά με τον κόσμο και τον κάνουμε ‘κοινωνό’ του παιχνιδιού μας! Είναι μια ευτυχισμένη στιγμή αυτή θεατρικά για μένα! Αυτό που λέμε, ότι στο θέατρο, δίνεις και παίρνεις ενεργεία, άδω λειτουργεί 100%!

Ο γιος σας ασχολείται με την υποκριτική. Φοβηθήκατε για την επιλογή του αυτή;

Ήδη γνώριζε τι σημαίνει αυτή του η επιλογή, βλέποντας τα δεινά, αλλά και τις ευτυχισμένες δίκες μου στιγμές. Δεν μπορώ να πω ότι φοβήθηκα, απλά του έδωσα την ευχή μου να καταφέρει αυτό που θέλει.

Αποτέλεσμα εικόνας για αμλετ ο β
Από την παράσταση “Άμλετ ο Β'”.

Τι έχετε να συμβουλεύσετε τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο;

Όπως μας έλεγαν κι εμάς: “Δώστε τα όλα, κι ίσως τότε να πάρετε κάτι”!

Ποια είναι τα άμεσα επαγγελματικά σας σχέδια;

Είμαστε σε συζητήσεις για τη χειμερινή σεζόν, για μια παράσταση στην Αθήνα, αλλά ακόμα δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο.

Κα Τσάφου σας ευχαριστώ θερμά!

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευγένειά σας και εύχομαι κάθε καλό στο δρόμο σας!

Νόνα Σάνιου
Επικοινωνία: Βάσια Καραβέλη