Wednesday, 3 Mar 2021
Advertisement
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

Γιώργος Λάνθιμος: Η πορεία προς την κορυφή – Οι Κάννες και τα Όσκαρ

Ο Γιώργος Λάνθιμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 και σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Από το 1995 και την αρχή της καριέρας του, έχει δημιουργήσει πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις, έχει σκηνοθετήσει θεατρικά έργα, video clips, δύο ταινίες μικρού μήκους, έξι ταινίες μεγάλου μήκους καθώς και ένα ντοκιμαντέρ. Η έβδομη ταινία του βρίσκεται στη δημιουργία της. Ακόμη, υπήρξε μέλος στην ομάδα δημιουργίας της έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, 2004.

Έχει περάσει και από το χώρο του θεάτρου έχοντας σκηνοθετήσει σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων το Πλατόνοφ του Αντόν Τσέχωφ στο Εθνικό Θέατρο. Το ταλέντο όμως του Γιώργου Λάνθιμου άνθισε περισσότερο μέσω της 7ης τέχνης, με μία φιλμογραφία που αν και μικρή σε μέγεθος, αποδεικνύεται μεγάλη σε ποιότητα.


Το 2001 σκηνοθετεί μαζί με το Λάκη Λαζόπουλο το πρώτο του φιλμ μεγάλου μήκους με τίτλο Ο Καλύτερός μου Φίλος. Το 2002, κυκλοφορεί τη μικρού μήκους ταινία, Uranisco Disco. Ενώ το 2005 επιστρέφει με τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του μεγάλου μήκους, Κινέττα. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Γιώργος Λάνθιμος θα δημιουργήσει τη ταινία ορόσημο για

την καριέρα του, με τίτλο Κυνόδοντας (2009) και θα αλλάξει πολλά δεδομένα τόσο σε ελληνική, όσο και σε παγκόσμια εμβέλεια. Είναι η πρώτη ταινία που του χάρισε μία υποψηφιότητα για Oscar. Στη συνέχεια ακολούθησε το 2011 η ταινία Άλπεις, ενώ μετά από αυτό, το 2015 ήρθε και η τελευταία ταινία που έχει κυκλοφορήσει ως σήμερα, Ο Αστακός, η οποία έσπασε ταμία.

Ο Κυνόδοντας (2009) είναι μία από τις δύο πιο πολυσυζητημένες ελληνικές ταινίες του 20ου αιώνα, που αποτελούν παράδειγμα για το νέο είδος του Ελληνικού Κινηματογράφου. Είναι μία ταινία γυρισμένη στην Ελλάδα, και σχετίζεται με μία ελληνική εμπειρία. Περιγράφει μία οικογενειακή κατάσταση η οποία θα μπορούσε να συμβεί παντού, όμως κάποιες αλληγορίες της αφορούν συγκεκριμένα τη χώρα μας. Αποτελεί την ταινία σταθμό στην καριέρα του Γιώργου Λάνθιμου. Ήταν η πρώτη Ελληνική ταινία μετά από 33 χρόνια, που ήταν υποψήφια για το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.  Ακόμη, απέσπασε δύο σημαντικά βραβεία από το Φεστιβάλ των Καννών το 2009. Ενώ μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει συνολικά 35 υποψηφιότητες για βραβεύσεις και έχει κερδίσει τα 18 βραβεία από αυτά. Μεταξύ άλλων έχει κερδίσει: Dublin Film Critics Award (2010), ALFS Award (2010).

Η δεύτερη ταινία σταθμός της καριέρας του είναι Ο Αστακός (2015). Η ταινία αυτή ήταν υποψήφια για περισσότερα από 60 βραβεία και κέρδισε τα 17 από αυτά. Μεταξύ άλλων, κέρδισε 2 βραβεία από το Φεστιβάλ των Καννών, ενώ ήταν υποψήφια για Χρύση Σφαίρα. Επίσης του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Oscar, αυτή τη φορά για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο. Η ταινία εξιστορεί μία αντισυμβατική ιστορία αγάπης σε ένα ιδιαίτερο μέλλον, όπου οι άνθρωποι χωρίς σύντροφο μεταφέρονται σε ξενοδοχεία μέχρι να βρουν ένα ταίρι. Εάν αποτύχουν τους μεταμορφώνουν σε ζώα.

Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει δημιουργήσει μία λαμπρή καριέρα τόσο στο πέρασμα του όσο και σε αυτά που έπονται. Ήδη έχει ολοκληρώσει την επόμενή του ταινία με τίτλο The killing of a sacred deer (2017), η οποία θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών 2017 και θα διαγωνιστεί για τον φετινό Χρυσό Φοίνικα. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Colin Farrell και η Nicole Kidman, αφηγείται μια ιστορία ενός ιδιαίτερου εφήβου που προσπαθεί να φέρει στη δυσλειτουργική οικογένεια του έναν χειρούργο.

Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου

Κάνουμε λόγο για ένα σκηνοθέτη που το έργο του κατατάσσεται σε ένα πιο Avant Garde Cinema και απευθύνεται κυρίως σε Αrt-House audience. Ο ίδιος και ο πιο πιστός του συνεργάτης Ευθύμης Φιλίππου, αποτελούν μαζί ένα αχώριστο κινηματογραφικό δίδυμο, καθώς ο Φιλίππου έχει γράψει σχεδόν όλα τα φιλμ του Λάνθιμου, ενώ σε κάποια έχουν συνεργαστεί κιόλας.

Ο Γιώργος Λάνθιμος μέσα από τις ταινίες του χτίζει τη δική του γλώσσα με πολλά πολιτιστικά στοιχεία. Ο οπτικός του ιδιωματισμός είναι ξεχωριστός και του δίνει χαρακτήρα. Επιλεκτικά στις ταινίες του, κάποια πράγματα δε φαίνονται άμεσα στην οθόνη, με αποτέλεσμα το κοινό να μην τα καταλαβαίνει. Αυτό συμβαίνει με σκοπό να δοθούν τα νοήματα με αλληγορικό τρόπο μέσα από σύμβολα. Μέσα από αυτά που δε δείχνει, επιθυμεί να παρουσιάσει έμμεσα τις διαδηλώσεις που γίνονται σε αληθινό τόπο και χρόνο,  χρησιμοποιώντας αυτόν τον κλειστό κόσμο αλληγοριών. Τα νοήματα αυτά τις περισσότερες φορές παραπέμπουν στην Ελλάδα του σήμερα και θίγουν θέματα της χώρας μας τα οποία σχολιάζονται με τον πιο καυστικό τρόπο. Ακόμη η ίδια η κινηματογράφησή του μπορεί να παρομοιαστεί με την προβολή της φωτογραφίας μίας οικογένειας γεμάτη προβλήματα.

Άλλα χαρακτηριστικά του σκηνοθέτη αποτελούν τα έντονα αστικά τοπία, το κλειστοφοβικό κλίμα, η χρήση παραδοσιακού κινηματογράφου με προκλητικό τρόπο, τα ακραία ύφη και οι συναρμολογημένοι διάλογοι. Όλα τα παραπάνω παραπέμπουν στην ίδια την υπερβολή η οποία τον χαρακτηρίζει. Το extreme του Γιώργου Λάνθιμου όμως έχει ληφθεί ως θετικό στοιχείο και έχει επηρεάσει τις ταινίες στο ελληνικό σινεμά του 20ου αιώνα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το κοινό τις λαμβάνει.

Η εταιρία παραγωγής Α24, η οποία και προσέγγισε τον Γιώργο Λάνθιμο μετά τη μετανάστευση του στην Αγγλία, συνεχίζει τη συμμαχία της με τον Έλληνα δημιουργό μετά τον Αστακό. Ο σκηνοθέτης βρίσκεται ήδη στα αρχικά βήματα για την επόμενη κιόλας ταινία του με τίτλο The Favourite (2018) με πρωταγωνίστριες τις Emma Stone και Rachel Weisz. Ενώ προετοιμάζεται για την «μετανάστευση» του στη μικρή οθόνη με την τηλεταινία On Becoming a God in Central Florida. Ένα πολιτικό θρίλερ στα 80s, που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Αμερικανού πεζοναύτη Οliver Νorth.

Τέλος, ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας πολύ σημαντικός Έλληνας κινηματογραφιστής της εποχής μας που έχει διευρύνει-επηρεάσει κατά πολύ τη φήμη του Ελληνικού κινηματογράφου παγκοσμίως. Με τις διακρίσεις και τα επιτεύγματα του έχει καταφέρει να αυξήσει το ενδιαφέρον για το Ελληνικό σινεμά τόσο εγχώρια, όσο και στο εξωτερικό.

http://lanthimos.com/