Sunday, 7 Mar 2021
Advertisement
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΙΝΕΜΑ

5 αγαπημένες ταινίες της Shirley MacLaine

Η Shirley MacLaine, γεννημένη στις 24 Απριλίου 1934, είναι Αμερικανίδα ηθοποιός τηλεόρασης-κινηματογράφου-θεάτρου, χορεύτρια, πολιτική ακτιβίστρια και συγγραφέας. Έχει παίξει σε δεκάδες ταινίες, έχει γράψει πολλά αυτοβιογραφικά βιβλία και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του Broadway. Μεταξύ άλλων, έχει κερδίσει 1 Oscar ενώ ήταν υποψήφια για άλλα 5, έχει κερδίσει 5 χρυσές σφαίρες, 1 Emmy, 2 BAFTA και το 2012 έγινε η 7η κατά σειρά ηθοποιός που έλαβε το τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά της στην 7η τέχνη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Ακόμα, είναι η μεγαλύτερη αδελφή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Warren Beatty.

Σήμερα, γιορτάζει τα 82 της χρόνια και μαζί της γιορτάζουμε και εμείς! Παρακάτω σας παραθέτουμε 5 από της πιο αγαπημένες μας ταινίες της Shirley για να τις απολαύσετε. Enjoy!

 

1) The Apartment (1960)

Σκηνοθεσία: Billy Wilder

Σενάριο: Billy Wilder, I.A.L. Diamond

Είδος: Comedy, Drama, Romance

Πρωταγωνιστούν: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray

Υπόθεση: Ο Κ. Baxter, ένας υπάλληλος μία μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας, θέλοντας να καλοπιάσει τους ανώτερους του, τους παραχωρεί το διαμέρισμα του για τις ερωτικές τους, κρυφές συναντήσεις. Όμως τα μπλεξίματα και οι ρομαντισμοί θα βρουν τον άτυχο Baxter, τη στιγμή που συναντά τη Φραν, την ερωμένη του μεγάλου αφεντικού, και την ερωτεύεται παράφορα.

 

2) Irma la Douce (1963)

Σκηνοθεσία: Billy Wilder

Σενάριο: Billy Wilder, I.A.L. Diamond

Είδος: Comedy, Romance

Πρωταγωνιστούν: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Lou Jacobi

Υπόθεση: Ένας νέος αστυνομικός στο Παρίσι, τα βάζει με τις πόρνες που κάνουν πιάτσα στη παλιά αγορά. Αφού όμως τον διώξουν από το σώμα, εκείνος ερωτεύεται παράφορα μία από αυτές και κάνει τα πάντα ώστε η ζωή της να απομακρυνθεί από τη νύχτα. Ο πρώην πια αστυνομικός την παίρνει υπό την προστασία του. Πληρώνει τον χρηματοδοτούμενο χρόνο της ενώ προσπαθεί να της αλλάξει τη ζωή.

 

3) The Children’s Hour (1961)

Σκηνοθεσία: William Wyler

Σενάριο: John Michael Hayes,  Lillian Hellman

Είδος: Drama, Romance

Πρωταγωνιστούν: Audrey Hepburn, Shirley MacLaine, James Garner

Υπόθεση: Σε ένα σχολείο θηλαίων, μία ταραχοποιός μαθήτρια κατηγορεί δύο καθηγήτριες της, πως είναι λεσβίες και πως έχουν σχέση μεταξύ του. Σε μία εποχή που κάτι τέτοιο είναι κάτι παραπάνω από κατακριτέο, οι δύο δασκάλες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να «μαυρίσουν» αυτή τη φήμη που θα καταστρέψει τις ζωές τους.

 

4) The Turning Point (1977)

Σκηνοθεσία: Herbert Ross

Σενάριο: Arthur Laurents

Είδος: Drama, Romance

Πρωταγωνιστούν: Anne Bancroft, Shirley MacLaine, Mikhail Baryshnikov

Υπόθεση: Όταν η κόρη της Deedee μπαίνει σε μία ομάδα μπαλέτου, η Deedee, όντας και η ίδια πρώην χορεύτρια του ίδιου χορού, έρχεται αντιμέτωπη με την απόφαση που πήρε πριν από πολλά χρόνια να παρατήσει το μπαλέτο για να αφοσιωθεί στην οικογένεια της. Ξανασυναντά τη παλιά φίλη και μεγάλη αντίπαλο της Emma, η οποία δεν σταμάτησε ποτέ τον χορό και κατάφερε να χτίσει μία λαμπρή καριέρα.

 

5) Terms of Endearment (1983)

Σκηνοθεσία: James L. Brooks

Σενάριο: James L. Brooks

Είδος: Comedy, Drama

Πρωταγωνιστούν: Shirley MacLaine, Debra Winger, Jack Nicholson

Υπόθεση:  Η Aurora βγαίνει από έναν αποτυχημένο γάμο γεμάτη ανασφάλεια και πέφτει με τα μούτρα στα προβλήματα που έχει η κόρη της με την οικογένεια της, σε σημείο να καταπιέζει το παιδί της για να νιώσει εκείνη καλύτερα. Παράλληλα ψάχνει την αγάπη στο πρόσωπο ενός άντρα. Όταν λοιπόν γνωρίζει έναν πρώην αστροναύτη αποφασίζει να ξαναφτιάξει τη ζωή της.