Sunday, 28 Feb 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κωνσταντίνα Μιχαήλ: “Το μοναδικό στοιχείο που με θλίβει και με κάνει να ντρέπομαι είναι η έλλειψη παιδείας.”

Συνέντευξη: Κορπίδου Βάσω – Καραβέλη Βάσια

Απομακρυσμένη από ρόλους στερεοτυπικούς και κάθε είδους κλισέ, η Κωνσταντίνα Μιχαήλ, παραμένει απόλυτα επικεντρωμένη σε αυτό που αγαπά, την υποκριτική. Αφοπλιστικά ειλικρινής και οξυδερκής, δίχως ίχνος στόμφου, αποπνέει έναν αέρα δυναμισμού που σε καθηλώνει. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ThessTheater μιλά για την παράσταση «Μάνα θα πάω στο Hollywood», όσα αυτή πραγματεύεται στην Ελλάδα του 2017, εκφέροντας τις απόψεις της και σχολιάζοντας την επικαιρότητα, αλλά και το κοινωνικοπολιτικό στερέωμα.

Στην παράσταση βλέπουμε τους ήρωες να προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μετριότητα και την απραξία αποφασίζοντας να ταξιδέψουν μέχρι την Αμερική, το Hollywood συγκεκριμένα, ώστε να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Ως πυξίδα τους λειτουργούν τα στοιχεία της συνεργασίας, της ομαδικότητας, αλλά και του αμοιβαίου σεβασμού, της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων. Πιστεύετε ότι σήμερα είμαστε διατεθειμένοι να λειτουργήσουμε έτσι;

Όχι, κι αυτό ακριβώς είναι το λάθος μας! Μέσω της παράστασης προσπαθούμε να δείξουμε ότι οι Έλληνες έχουν χάσει την πίστη τους στη δύναμη της συλλογικότητας με σκοπό την επίτευξη ενός μεγαλύτερου στόχου, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση το Hollywood ή ο προσωπικός παράδεισος του καθένα. Παραμένουν προσκολλημένοι στη διχόνοια, που ούτως ή άλλως μας διέπει, κι αντί να επικεντρώνονται στο πως θα καλυτερεύσουν τη δική τους ζωή, ενδιαφέρονται για το «αν θα ψοφήσει η κατσίκα του διπλανού τους». Πάσχουμε από ένα συνεχή φθόνο και μια ακατάπαυστη μισαλλοδοξία και ξεχνάμε το πόσο καλοί είμαστε σε όλα τα υπόλοιπα. Αυτό είναι και το κύριο μήνυμα του έργου.

Η ελληνίδα μάνα υπερπροστατεύει τα παιδιά της, έχει ανάγκη να βρίσκονται κοντά, ακόμα κι όταν αυτά έχουν πλέον παραμεγαλώσει. Τι ρόλο παίζει η οικογένεια σε αυτή την περίοδο κρίσης που βιώνουμε;

Το δεσμό της οικογένειας τον έχω βιώσει κι εγώ, γνωρίζω ότι μεγαλώνουμε με γονείς που μας υπεραγαπούν και μας υπερπροστατεύουν. Έχουμε εξαρτητικές σχέσεις στην Ελλάδα. Είναι, φυσικά, πολύ σημαντικό να έχουμε καλές σχέσεις με την οικογένειά μας, χάνουμε όμως το μέτρο, αγγίζουμε την υπερβολή ακόμη και σε αυτό τον τομέα. Οι άνθρωποι όταν ενηλικιώνονται πρέπει να φεύγουν από τη «φωλιά» των γονιών, να στέκονται στα πόδια τους βγάζοντας χρήματα, αντιμετωπίζοντας τις υποχρεώσεις τους. Οφείλουν να φτιάχνουν τη ζωή τους δίχως να εξαρτώνται από την οικογένεια. Στην παρούσα χρονική στιγμή βλέπουμε πως συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

Εσείς σκεφτήκατε ποτέ να φύγετε στο εξωτερικό;

Όχι. Αγαπώ πολύ τη χώρα μου, όπως, βέβαια, κι η ηρωίδα που υποδύομαι. Αν βρισκόμουν σε αδιέξοδο ίσως το σκεφτόμουν. Ωστόσο, κάνω μια δουλειά που βασίζεται στο λόγο. Η ελληνική είναι μια γλώσσα πλούσια κι ιδιαίτερη, έχω μάθει να εκφράζομαι σε αυτήν και δε με ενδιαφέρει, ούτε με συγκινεί κάποια άλλη. Το να φύγει κάποιος έξω και να δοκιμάσει την τύχη του εκεί αποτελεί μια πράξη πολύ δύσκολη, επειδή οι συνθήκες είναι διαφορετικές, υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός. Προτιμώ να κάνω και να προσφέρω το καλύτερο που μπορώ εδώ.

Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ με τον Θανάση Αλευρά

Ποια είναι στοιχεία του έργου που σας έπεισαν να συμμετέχετε σε αυτό;

Οι συνεργάτες μου, φυσικά. Το γεγονός ότι έγραψε για εμένα έναν ρόλο η Δήμητρα Παπαδοπούλου κι ότι συμπρωταγωνιστής μου θα ήταν ο Θανάσης Αλευράς. Αυτά ήταν αρκετά για να πω το ναι!

Η παράσταση προσεγγίζει με έναν έξυπνο και ταυτόχρονα κωμικό τρόπο την παρούσα πολιτική κατάσταση. Παρουσιάζει διαφορετικές πτυχές της κομματικής σκηνής. Ασχολείστε με αυτό το κομμάτι;

Ασχολούμαι ως ένας άνθρωπος ανήσυχος που ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της κοινωνίας. Αν και όχι με τον τρόπο που συνηθίζουν να ασχολούνται οι Έλληνες, από όσο θυμάμαι τουλάχιστον τον πατέρα μου και τον παππού μου αντίστοιχα, δηλαδή με την τακτική του «καφενείου». Δεν έχω άποψη κομματική, ψηφίζω όποτε κρίνω εγώ ότι είναι κάποιος κατάλληλος, ώστε να με εκπροσωπήσει σε ένα ευρύτερο επίπεδο. Παράλληλα, φορολογούμαι, δίνω παραπάνω από το μισό στο ελληνικό κράτος, οπότε θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η ενασχόληση με αυτό τον τομέα για όλους. Η πρακτική του «απολιτίκ», που ξεκίνησε ήδη από τη δική μου γενιά και συνεχίζεται έως σήμερα, είναι λάθος. Με αυτό τον τρόπο δεν ελέγχουμε την εξουσία, ποια νομοσχέδια μπορεί να εγκρίνονται, ποια πράγματα αποφασίζονται στα κρυφά. Αντίθετα οι περισσότεροι ενδιαφερόμαστε για το ποιος έφυγε από το «Survivor». Δεν αμφιβάλλω για το ότι το «Survivor» είναι καλό, κι εγώ η ίδια το παρακολουθώ, αλλά είναι επίσης καλό και ωφέλιμο οι άνθρωποι να ασχολούνται με ένα τομέα απόλυτα σημαντικό, όπως αυτόν της πολιτικής με την ένδειξη, πάντα, του πολίτη, όχι του κομματικού στελέχους, ούτε με την ανάγκη διαμάχης και τσακωμού λόγω διαφορετικών απόψεων.

Για ποιους λόγους αισθάνεστε περήφανη στην Ελλάδα του 2017, αλλά και τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε, ενδεχομένως, ενοχές;

Τι ερώτηση ήταν αυτή τώρα! Θα απαντήσω πολύ συναισθηματικά. Η δική μου περηφάνια δεν έχει τρωθεί από αυτά που περνάμε και πιθανότατα θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε, καθώς δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει ποτέ το DNA του λαού μας. Αναγνωρίζω τα στραβά, ξέρω πως είμαστε από τους πιο χαοτικούς λαούς στον κόσμο και τολμώ να πω, πως δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη για την οποιαδήποτε συνέχεια, καθώς αν και οι παλαιότεροι διέπραξαν τρομερά σφάλματα, φαίνεται ότι οι νέοι βαδίζουν σε μια ίδια πορεία, δεν έχουν ξυπνήσει. Παρ’ όλα αυτά αισθάνομαι περήφανη για τον υπέροχο τόπο, στον οποίο ζούμε, για το φως που τον κατακλύζει· ό,τι και να μου πει ο καθένας, το δέχομαι. Για παράδειγμα δεν είναι όλοι οι Έλληνες τεμπέληδες και φυσικά δεν είμαστε η μοναδική χώρα που χρωστάει. Το μοναδικό στοιχείο που με θλίβει και με κάνει να ντρέπομαι είναι η έλλειψη παιδείας.

Στην τηλεοπτική σειρά “Εθνική Ελλάδος” που πρωταγωνιστούσε τον περασμένο χρόνο

Χρειάζεται μια άριστη φυσική κατάσταση, ώστε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις του έργου. Πως επιτυγχάνεται η ισορροπία σε αυτό τον τομέα;

Δουλεύω πολύ σκληρά και επιτρέπω στον εαυτό μου οτιδήποτε παχυντικό μια φορά την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται μεγάλη πειθαρχία, γιατί πολύ απλά δε μπορούμε να τα έχουμε όλα. Αθλούμαι, δεν πίνω και εκμεταλλεύομαι όσο μπορώ την τόσο γεμάτη σε γεύσεις και αρώματα μεσογειακή κουζίνα που έχουμε.

Τι ετοιμάζετε για την επόμενη χρονιά;

Επιστρέφω στην τηλεόραση με τη νέα κωμική σειρά του Ανδρέα Γεωργίου. Θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων πραγμάτων, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Περισσότερες πληροφορίες εν καιρώ!