Friday, 5 Mar 2021
Advertisement
CINENEWS ΣΙΝΕΜΑ

13 REASONS WHY: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

από την Ερατώ Ζαφειρούδη

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Jay Asher, 13 Reasons Why (2007), η ομώνυμη σειρά έκανε πρεμιέρα και ταυτόχρονα θραύση στο Netflix στις 31 Μαρτίου του 2017. Με θέμα την αυτοκτονία της έφηβης Hannah Baker, τα 13 + 1 επεισόδια παρουσιάζουν τους 13 λόγους για τους οποίους αυτοκτόνησε η νεαρή. Η 17χρονη Hannah ηχογραφεί σε κασέτες πριν πεθάνει όλες τις λεπτομέρειες των αιτιών που την ώθησαν να δώσει τέλος στη ζωή της. Μετά το τραγικό περιστατικό το κουτί με τις 13 κασέτες φτάνει στα χέρια ενός συμμαθητή της, του Clay Jensen, με τον οποίο ήταν ερωτευμένη και μαθαίνουμε ότι ήταν και ο ίδιος ένας από τους 13 λόγους.

 

Κύματα αντιδράσεων και σχολίων προκάλεσε το περιεχόμενο της σειράς, καθώς υποστηρίζεται από ειδικούς ότι ευαίσθητοι έφηβοι μπορεί να εκλάβουν αυτή την δραματικά εξωραϊσμένη περίπτωση αφήγησης μιας μυθοπλαστικής ιστορίας ως ενθάρρυνση ή ακόμα και κίνητρο για να κάνουν κάτι αντίστοιχο στην πραγματική ζωή με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν σχόλια που συμπεραίνουν ότι η ιστορία αυτή παρουσιάζεται σαν τον πιο ιδανικό τρόπο εκδίκησης των καταπιεσμένων εφήβων και αυτό αυτομάτως θα κάνει πολλούς νεαρούς τηλεθεατές να ‘’καταπιούν’’ τη σειρά χωρίς να θέσουν περαιτέρω ερωτήματα. Από την άλλη, οι δημιουργοί τονίζουν ότι η προβολή της σειράς έχει απαγορευτεί σε ηλικίες κάτω των 17 και ισχυρίζονται ότι η ωμότητα και η απόλυτα ρεαλιστική και ανεπεξέργαστη απεικόνιση της σκηνής είναι αναπόφευκτη και έτσι η σειρά εντός των άλλων αποτελεί ένα από τα πολλά φιλμικά παραδείγματα που καταπιάνονται με το θέμα της αυτοκτονίας.

Μια άλλη πολύ σημαντική οπτική είναι αυτή των γονέων, των κηδεμόνων και των σχολείων. Μετά την κυκλοφορία της σειράς, πολλά σχολεία, κυρίως στην Αμερική, έλαβαν ειδοποιήσεις για πιθανά μελλοντικά κρούσματα, ούτως ώστε αυτά να αποφευχθούν. Οι τάσεις αυτοκτονίας που μπορεί να προκύψουν αναστατώνουν τους γονείς και οι ειδικοί συμβουλεύουν η παρακολούθηση της σειράς από εφήβους να γίνεται πάντα με την συναίνεση και την παρουσία των γονέων. Επίσης, υπάρχει η πρόταση κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της σειράς στην τηλεόραση να υπάρχει διαρκώς στο κάτω μέρος της οθόνης ο αριθμός της Εθνικής Ανοιχτής Τηλεφωνικής Γραμμής Πρόληψης Αυτοκτονίας.

Οι υποστηρικτές κάνουν λόγο για την ιδιαίτερη σημασία της σειράς που, εφόσον προκαλεί ανησυχία και γενικότερα μεγάλο ενδιαφέρον, θα ωθήσει στο να έχουν τώρα οι γονείς έναν λόγο παραπάνω να ασχοληθούν ή/και να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους. Από αυτή την άποψη, η σειρά λειτουργεί ως κίνητρο επικοινωνίας και ενίσχυσης των οικογενειακών δεσμών. Με το παραπάνω γεγονός ως αφορμή ξεκινά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων τύπου bullying, ψυχολογικού και σωματικού εκφοβισμού, στις σχολικές μονάδες.

https://www.youtube.com/watch?v=JebwYGn5Z3E

Συμπερασματικά, η ύπαρξη της σειράς 13 Reasons Why είναι ένα γεγονός που προκαλεί σημαντικά την προσοχή από όλες τις απόψεις. Ένα θέμα που έχει γίνει ζωτικής σημασίας (η αυτοκτονία, κυρίως εφήβων) και ίσως είναι επιτέλους στιγμή για την αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος.

Παρατίθεται το τρέιλερ και η σκηνή της αυτοκτονίας.

https://www.youtube.com/watch?v=lN_ihydLM2A