Sunday, 28 Feb 2021
Advertisement
BΙΒΛΙΟ ΑΤΖΕΝΤΑ

O θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ

 

Μυθιστόρημα

 

    Ο Απόστολος Κ. Δοξιάδης  γεννήθηκε το 1953 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ο ίδιος και η οικογένειά του ,βέβαια, κατάγονται απο τη Θράκη. Ως συγγραφέας και σκηνοθέτης πραγματέυεται την αγάπη του για τη φιλοσοφία , το μυθιστόρημα , τις τέχνες και τα μαθηματικά, στα οποία επιδόθηκε με μεγάλη διάκριση σε σημαντικά πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και του Παρισιού. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγγραφικού του – και όχι μόνο –  έργου είναι η σύνδεση της επιστήμης των μαθηματικών με το μυθιστόρημα , την ελληνική ιστορία , τον ελληνικό πολιτισμό κ.ά. Τη σύνδεση αυτή ο ίδιος την ονομάζει ”παραμαθηματικά”. Διακρίθηκε τόσο στη λογοτεχνία ,  όσο στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Θεατρικά και κινηματογραφικά του έργα είναι  τα ”Υπόγεια Διαδρομή” ,”Τεριρέμ” (Βραβείο CICAE , Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου) , ”The Tragical History of Jackson Pollock” και ”Abstract Expressionist”. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά στα ελληνικά για την ελληνική θεατρική σκηνή το ”Ρωμαίος και Ιουλιέτα” και ”Άμλετ” του Σαίξπηρ , καθώς και ”Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα” του Ευγένιου Ο’ Νηλ. Ξεχωρίζουν τα τέσσερα μυθιστορήματά του : ”Βίος Παράλληλος” , ”Μακαβέττας” , ” Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκλόντμπαχ ” και ” Τρία ανθρωπάκια ” . Αξίζει φυσικά να διαβαστεί και το μοναδικό γκράφικ νόβελ του με τίτλο : ”Logicomix”. Το βιβλίο μας για αυτή την Τρίτη, ” Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ “, ως διεθνές μπέστ-σέλερ, έχει μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες. Πρόκειται για την σφραγίδα του συγγραφέα στην έννοια των ”παραμαθηματικών” , κάτι το οποίο ο ίδιος φρόντισε να καταδείξει με την άκρως μαθηματική σύνθεση του εξωφύλλου του βιβλίου του .

Το ”μαύρο πρόβατο” και ο μεγαλύτερος γιός της οικογένειας Παπαχρήστου παρουσιάζεται ως ένα τεράστιο μυστήριο. Ποιός είναι πραγματικά; Γιατί τα ίδια του τα αδέρφια τον μισούν και τον παρουσιάζουν ως ”αποτυχημένο της ζωής” ; Μέσα από τα μάτια του αγαπημένου του ανιψιού ο Πέτρος Παπαχρήστου είναι ο πιο περίεργος άνθρωπος του κόσμου και αυτό δεν είναι υπερβολή .  Η φιλήσυχη και αποξενωμένη ζωή του θείου Πέτρου και το μίσος των αδερφών του , θα γεννήσουν στο ”προσφιλές ανιψούδι του” αναπάντεχα ερωτήματα για την πραγματική του ταυτότητα. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του τελευταίου θα του δώσει μια μεγάλη ανακάλυψη , ένα στοιχείο για να ξεκινήσει τη μεγάλη του αναζήτηση. Ο θείος Πέτρος είναι πράγματι ένας επιστήμονας μεγάλης ολκής με το μεγαλοφυές ταλέντο του μαθηματικού. Η τεράστια επίδοση του στα μαθηματικά θα τον οδηγήσουν γρήγορα σε πολυετείς , αδυώπητες μελέτες για την επίλυση του δυσκολότερου – ανεπίλυτου ως σήμερα για παραπάνω από δυόμισι αιώνες- μαθηματικού προβλήματος , της ”Θεωρίας του Γκόλντμπαχ”. ΠΡΟΤΑΣΗ : Κάθε ζυγός αριθμός μεγαλύτερος του 2 μπορεί να εκφραστεί ως άθροισμα δύο πρώτων. ΑΠΟΔΕΙΞΗ : Έστω ότι η παραπάνω πρόταση είναι ψευδής… Αληθής ή ψευδής , όλα ”παίζουν” στα μαθηματικά . Ο θείος Πέτρος δεν μπόρεσε ποτέ να το αποδείξει ή μήπως τα κατάφερε και μάλιστα επέτυχε; Το μόνο σίγουρο είναι πως η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του , το πάθος του για τα μαθηματικά , ήταν και το πάθος του για τη ζωή . Ο μικρός του ανιψιός , φανερά επηρεασμένος από το μαθηματικό ταλέντο του θείου του θα ακολουθήσει και ο ίδιος τις σπουδές του στα μαθηματικά και τα οικονομικά και έτσι θα παίξει έναν μοναδικό και ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στη ζωή του μεγαλοφυέστατου επιστήμονα αμέσως μετά  από τον ίδιο . Θα είναι αυτός που θα παλέψει να επαναφέρει πρώτιστα στη μνήμη του θείου του το φλογερό και ανένδωτο πείσμα του να αποδείξει κατηγορηματικά το αναπόδεικτο αυτό θεώρημα στο τέλος της ζωής του , θα του θυμίσει την χαρά του να λύνεις ένα μαθηματικό πρόβλημα και θα τον ωθήσει στη βαθύτερη αλήθεια . Η ζωή του Πέτρου Παπαχρήστου δεν υπάρχει χωρίς την ”Εικασία του Γκόλνμπταχ”  και αυτό δεν είναι μαθηματικά , αλλά ιστορία. Η ιστορία ενός ανθρώπου φαινόμενο , μιας τεράστιας ιδιοφυίας. Κρατώντας στα χέρια σου αυτό το βιβλίο , αγαπητέ αναγνώστη, θα αισθανθείς να κρατάς στα χέρια σου τη ζωή του Πέτρου Παπαχρήστου . Η γλαφυρή αφήγηση του συγγραφέα θα σε μετατρέψει σε έναν μάρτυρα της μεγάλης ανακάλυψης ενός μεγάλου μαθηματικού και θα σε κρατήσει σε μια εναγώνια θέση έως και την τελευταία λέξη της ιστορίας.

   Μαρία Πάρτση

”Το γοητευτικό αυτό μαθηματικό μυστήριο καθηλώνει απόλυτα τον αναγνώστη. Κι είναι κατανοητό ακόμη και σε κάποιον μαθηματικά αστοιχείωτο”

                            Daily Mail 

”Πολύ λίγα λογοτεχνικά έργα τολμούν να πραγματευθούν θέματα αυτού του μεγέθους. Το μυθιστόρημα του Απόστολου Δοξιάδη είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο: προσφέρει στον αναγνώστη την πρόσβαση σε κόσμους που είναι από τη φύση τους ερμητικά κλειστοί”

           George Steiner, Observer