Thursday, 25 Feb 2021
Advertisement
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

“Ο κύκλος των χαμένων ποιητών”: Η ταινία που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο!

Το 1989 κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες  η ταινία «O Κύκλος των χαμένων ποιητών». Δράμα σε σκηνοθεσία Peter Weir και σενάριο του Tom Schulman και έναν εκπληκτικό Robin Williams στο ρόλο του καθηγητή John Keating. Όπως ήταν φυσικό ο Williams έκλεβε την παράσταση, αλλά με τέτοιον τρόπο, ώστε η παρουσία του και η ερμηνεία του να μην επισκιάζουν τους αληθινούς πρωταγωνιστές, τους μαθητές.

Το φιλμ αυτό δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Έλαβε εξαιρετικές κριτικές και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Ενώ ο ίδιος ο Robin Williams είχε δηλώσει, πως από τις ταινίες του αυτή είναι η αγαπημένη του και χαρακτήρισε τον Peter Weir ως τον καλύτερο σκηνοθέτη, που έχει συνεργαστεί ποτέ.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή Αγγλικής λογοτεχνίας, του John Keating. Το 1959 διδάσκει στο σχολείο, που ήταν και ο ίδιος μαθητής, στην Ακαδημία Γουέλτον. Οι μαθητές του, παιδιά συντηρητικών οικογενειών, μαθαίνουν από τον αντισυμβατικό και προοδευτικό καθηγητή πώς να πάνε κόντρα στο κατεστημένο και πώς να απελευθερώσουν τις καταπιεσμένες επιθυμίες τους. Μέσα από τον ανορθόδοξο, για το σχολείο και την εποχή, τρόπο διδασκαλίας του, ο Keating μαθαίνει στα παιδιά ότι η ποίηση δεν υπάρχει μόνο στα βιβλία αλλά και στη ζωή. Εμπνέει τους μαθητές του, οι οποίοι ακολουθούν τον τρόπο σκέψης του και η ζωή τους αλλάζει για πάντα.

“Αδράξτε τη μέρα, αγόρια. Κάντε τις ζωές σας ξεχωριστές.” έλεγε ο καθηγητής John Keating στους μαθητές του.

Αυτό ήταν το πρώτο σενάριο του Schulman, ο οποίος βασίστηκε εν μέρει στις αληθινές εμπειρίες του κατά τη φοίτησή του στο Montgomery Bell Academy με καθηγητή τον Samuel F. Pickering, ο οποίος ακολουθούσε έναν εξίσου αντισυμβατικό τρόπο διδασκαλίας. Μετά την προβολή της ταινίας λάμβανε περιστασιακά διάφορα τηλεφωνήματα από πρώην συμμαθητές του, οι οποίοι τον ρωτούσαν αν εμπνεύστηκε από τους ίδιους για να σκιαγραφήσει τα πρόσωπα των μαθητών στην ταινία.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας θα αναλάμβανε αρχικά ο Jeff Kanew και τα υποψήφια ονόματα για το ρόλο του Keating ήταν αυτά του Liam Neeson και του Mel Gibson. O Gibson, όμως, ζήτησε ένα τεράστιο ποσό για αμοιβή , το οποίο απορρίφθηκε και η συμφωνία δεν έκλεισε. Στο τραπέζι είχε πέσει και το όνομα του Dustin Hoffman τόσο για το ρόλο του Keating όσο και για να σκηνοθετήσει την ταινία. Θα αποτελούσε, μάλιστα το ντεμπούτο του στην σκηνοθεσία, η ιδέα, όμως, αποσύρθηκε γρήγορα. Άλλοι ηθοποιοί, που προτάθηκαν για το ρόλο ήταν ο Bill Murray, o Alec Baldwin και ο Mickey Rourke, ο οποίος τον απέρριψε, όταν ο Weir αρνήθηκε να γίνουν αλλαγές στο σενάριο.

Όταν τελικά ανατέθηκε η σκηνοθεσία στο Weir, το ρόλο πήρε ο Robin Williams, ο οποίος γοητεύτηκε από το ρόλο του John Keating, γιατί ήταν ο τύπος του καθηγητή που πάντα ευχόταν να είχε ως μαθητής.  Επίσης, ο Weir έδωσε στους νεαρούς ηθοποιούς, που έπαιζαν τους μαθητές, βιβλία για τη ζωή των νέων τη δεκαετία του ’50, ώστε να μάθουν τι ταινίες έβλεπαν ή τι μουσική άκουγαν στο ραδιόφωνο κ.α.

Η σκηνή του Ethan Hawke ως Todd, που κλαίει και φωνάζει στο χιόνι για το χαμό του φίλου του, γυρίστηκε μόνο μία φορά. Για την ακρίβεια το αρχικό πλάνο ήταν να γυριστεί σε εσωτερικό χώρο, άρχισε να χιονίζει όμως και ο σκηνοθέτης θεώρησε, ότι θα ήταν καλύτερα έξω. Υπήρχε, βέβαια το πρόβλημα, ότι η χιονόπτωση είχε ήδη αρχίσει να εξασθενεί. Ο Hawke, όμως, τα κατάφερε. Τότε ήταν μόλις 19 ετών και είχε αρχίσει να σπουδάζει θέατρο, διέκοψε όμως τις σπουδές του για την ταινία.

Όταν πέθανε ο Robin Williams το 2014, η περίφημη φράση «Οh Captain! My Captain», με την οποία αποχαιρετούσαν τον καθηγητή τους οι μαθητές του σχολειού, έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου.

Η ταινία έλαβε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας αυτό του πρωτότυπου σεναρίου.

 

Post Comment