Monday, 8 Mar 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

“Οι Αριθμημένοι” από τη Φοιτητική Θεατρική ομάδα Κουίντα

Εχτές το βράδυ, 4/5, επισκεφτήκαμε τη πρεμιέρα του θεατρικού έργου Οι Αριθμημένοι του Elias Canetti, σε μία διασκευή από τη θεατρική ομάδα της Νομικής του ΑΠΘ, Κουίντα.


Η προέλευση του κοινού μας εντυπωσίασε καθώς το Β΄ Αμφιθέατρο Νομικής πλημμύρισε με θεατές από νωρίς. Θα ακολουθήσουνε ακόμη 4 παραστάσεις:

5/5 στις 23:55

6-7/5 στις 22:00 στον ίδιο χώρο και

15/5 στις 23:45 στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου (12-21 Μαΐου)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

Η οικονομική προσφορά στην ομάδα είναι προαιρετική καθώς υπάρχει κουτί “Οικονομικής Ενίσχυσης” στη πόρτα του αμφιθεάτρου.

Σε μία διαφορετική κοινωνία όλοι ονομάζονται με νούμερα, 24, 89, 33, 7… Αυτό το νούμερο ορίζει την ηλικία θανάτου τους. Ζουν κάτω από τον φόβο του θανάτου ή ζούνε με γαλήνη; Θα συνεχίσουν να πιστεύουν άραγε αυτό που ζουν;

 

Η παράσταση προσφέρει απλόχερα γέλιο αλλά και συγκίνηση,ενώ σίγουρα μας βυθίζει σε έναν ξεχωριστό στοχασμό. Τα πολιτικά σχόλια και η κριτική που ασκείται στα αστικά στρώματα της κοινωνίας μας κυριαρχούν. Μία μικρή αλληγορική προσωπογραφία του σήμερα μόνο που αντί για λεφτά μιλάμε για ηλικίες. Για αριθμούς. Το έργο αλλά και η Κουίντα, μας μιλούν για μία υγιή επανάσταση με μοναδικό στόχο την ελευθερία.

Λίγα λόγια για την Κουίντα:

Η Κουίντα υπάρχει από το 1994 μέχρι σήμερα, με ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ 2009-2011. Είναι μία φοιτητική θεατρική ομάδα ανάμεσα σε πολλές, όμως ξεχωρίζει κάθε χρονιά μέσα από το έργο που διεξάγει. Με κεντρικό πυλώνα την αυτοοργάνωση και την ισότητα των μελών στην λήψη αποφάσεων στον καθιερωμένο τους Κύκλο, δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια με εμψυχωτές και σκηνοθέτες που προέρχονται μέσα από την ομάδα. Ενώ κάθε Οκτώβρη, οργανώνουν κάποιες ανοιχτές πρόβες και δέχονται νέα μέλη

Το ThessTheater μίλησε με τα παιδιά και τους κλέψουμε δυο λόγια για αυτή την όμορφη εμπειρία που μας προσέφεραν αλλά και για τον δρόμο που διανύουν οι ίδιοι στην ομάδα τον φετινό χρόνο που πέρασε.

 

Τι είναι το ξεχωριστό στη συγκεκριμένη παράσταση για εσάς που πιστεύεται πως θα μείνει και στο κοινό;

Αυτό το έργο μιλάει για το σήμερα, δίνει έναν ορισμό της κοινωνίας και καταστρατηγεί τις τάξεις. Είναι ένα δύσκολο κείμενο που προκάλεσε από την αρχή ποικιλόμορφες αντιδράσεις και που καταπιάνεται με πολλά και διαφορετικά πράγματα σε κάθε σκηνή του. Από τα οποία, ο καθένας που θα έρθει να το δει, μπορεί να ταυτιστεί με κάτι διαφορετικό, να του προκαλέσει διαφορετικά συναισθήματα και αντιδράσεις. Αυτή η πληθώρα ξεχωριστών κομματιών που επικρατεί, σε κρατάει συγκεντρωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια. Ο καθένας βρήκε ένα δικό του στοιχειό το οποίο είδε μέσα σε αυτήν τη παράσταση και αντίστοιχα ο καθένας μας έφερε κάτι δικό του. Επιπλέον, υπήρχαν σκηνές όλων μαζί και του καθενός ξεχωριστά ενώ τη περισσότερη ώρα ήμασταν όλοι πάνω στη σκηνή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το κάναμε όλοι μαζί και αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία. Έγινε από αυτά τα άτομα, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και φάνηκε μέσα από αυτό ο συλλογικός και ομαδικός μας κόπος.

Πώς λειτουργεί η φετινή Κουίντα και πώς διαμορφώνεται;

Γενικότερα το κλίμα των περισσότερων θεατρικών ομάδων είναι πάντα παρόμοιο και θετικό. Εδώ φέτος είμαστε 27 άτομα και στις ανοιχτές πρόβες έρχονται παρά πολλά ακόμα. Το βασικό θέμα είναι πόσο πολύ θες να είσαι εδώ ή αν αντέχεις την κούραση, και κατά πόσο θέλεις να κάτσεις μέχρι το τέλος. Είναι ξεκάθαρη επιλογή του καθενός. Αν δηλαδή έρθουν 70 άτομα και τα 70 θέλουν να κάτσουν μέχρι το τέλος, θα κάνουμε παράσταση με 70 άτομα. Από εκεί και πέρα έχουμε σταθερότητες όπως ο Κύκλος, ο τρόπος λειτουργίας της πρόβας, η προθέρμανση, οι ασκήσεις.. κάποιους «γενικούς κανόνες» που είδαμε πως λειτούργησαν από παλιά και τους κρατάμε ακόμα. Κάθε χρονιά είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό αλλά κάποιες αξίες παραμένουν. Άλλα πράγματα είναι μεταβλητά όπως και τα μέλη.

Το πνεύμα και η ομάδα διαμορφώνεται από τους νέους χαρακτήρες που έρχονται. Το βασικό όμως είναι πως κάθε χρονιά, η Κουίντα είναι ομάδα. Όποιος και να τη διευθύνει, από όσα άτομα και να αποτελείται, είτε 5 είτε 105, παραμένει ομάδα. Σε αυτήν την ομάδα ανθίζουν οι ατομικότητες και ο καθένας έχει ενεργό ρόλο. Ό,τι θα κάνει το κάθε μέλος, νέο ή παλιό, θα πάει την ομάδα μπροστά και όλοι είμαστε ίσοι. Αυτό δε θα αλλάξει

Εδώ κάνετε θέατρο, το ονομάζετε έτσι, αλλά αυτός είναι ένας περιορισμένος όρος. Αυτά όλα λοιπόν που κάνετε εδώ, τι σημαίνουν για εσάς;

Όλα αυτά είναι για εμάς ένας όμορφος τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα. Είναι ένας άλλος κόσμος διαφορετικός που μετά από λίγο καιρό φτάνει να είναι κάτι πολύ προσωπικό.  Δίνεσαι σε αυτό με όλη σου τη ψυχή, δίνεις όλο τον χρόνο, την ενέργεια σου, και σε όλους τους τομείς της ζωής μας έχουμε πάρει πράγματα από εδώ. Είναι κάτι απελευθερωτικό. Μπορείς να ρίξεις τις άμυνες σου, μπορείς να εκδηλώσεις κάποιες ανάγκες σου που στον έξω κόσμο δεν ήξερες καν ότι τις έχεις. Ερχόμενος εδώ τις ανακαλύπτεις και μπορείς όλα αυτά να τα εκφράσεις. Έξω άμα το κάνεις αυτό, είναι σαν να πέφτεις σε τσιμέντο, ενώ εδώ πηδάς και πέφτεις σε άτομα που σε πιάνουν.

Μαθαίνεις πως όποια και να είναι η θέση σου στην κοινωνία, όποια και να είναι η σχολή σου, ο τρόπος που μεγάλωσες και μεγαλώνεις, οι ικανότητες σου, τα ταλέντα σου, μπορείς να πάρεις και να δώσεις. Και έχεις ανθρώπους που σε βλέπουν για αυτό που είσαι και σε δέχονται έτσι. Το μαθαίνεις και το βιώνεις. Σε έναν κόσμο που σου έχει μάθει να κοιτάς μόνο τον εαυτό σου, με όλα αυτά που κάνουμε, εδώ έχεις την ελευθερία να κοιτάξεις τον άλλον στα μάτια, να επικοινωνήσεις αληθινά και να πεις το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό. Είναι μία εμπειρία κοινής έκφρασης με άλλα 26 άτομα που δεν μπορείς με τίποτα να ζήσεις στον έξω κόσμο. Βάζουμε μπρος τη δημιουργικότητα μας και το μοιραζόμαστε μεταξύ μας.

Τι είναι Κουίντα;

Οικογένεια, σύννεφα, απελευθέρωση, αγάπη, δημιουργικότητα, φαντασία, αγκαλιές, χρώμα, μάτια, μικρόβιο, πολλά συναισθήματα ταυτόχρονα, εκφραστικότητα, ελευθερία, εμπιστοσύνη, μυρωδιά, τραγούδια, τα πάντα, αλληλοσυμπλήρωση, μια μικρή κοινωνία, ταξίδι, Μπόλιγουντ, η αλήθεια του καθενός, το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί.