Wednesday, 24 Feb 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ηλιάνα Μαυρομάτη: “Η Αθηνά Χατζηεσμέρ ήταν συναγωνίστρια της γιαγιάς μου στην ΕΠΟΝ”

Ταλαντούχα, νέα, όμορφη, αυτό το κορίτσι τα έχει όλα. Κόρη των επίσης ηθοποιών Βασίλη Μαυρομάτη και Λίλας Καφαντάρη και όπως ήταν φυσικό το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, αφού και η ίδια είναι ηθοποιός και έχει ήδη ξεχωρίσει. Τα τελευταία δυο χρόνια υποδύεται την Αθηνά Χατζησμέρ, η οποία όντας ακόμα έφηβη, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες άλλους νέους για μια ελεύθερη Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στα 17 της χρόνια, και αφού βασανίστηκε αρνούμενη να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η παράσταση είχε μια ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία στην Αθήνα και έρχεται τώρα και στην πόλη μας για 3 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αθήναιον.

Πώς εμπνευστήκατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα;

Μας προσφέρθηκε ο χώρος του Black Box στο Θέατρο Επί Κολωνώ πέρυσι την άνοιξη με την ελευθερία η ομάδα μας να κάνει οτιδήποτε ήθελε. Στην αρχή σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα ήδη υπάρχον κλασικό έργο, μετά μας φάνηκε πιο ενδιαφέρον να γραφτεί κάτι νέο. Οπότε ξεκινήσαμε να συζητάμε για τη θεματική του και επειδή είχαμε όλοι έναν κοινό πολιτικό προβληματισμό, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με την εποχή της Εθνικής Αντίστασης. Η Αθηνά Χατζηεσμέρ ήταν κολλητή φίλη και συναγωνίστρια της γιαγιάς μου στην ΕΠΟΝ, οπότε η ιστορίας της μου ήταν πολύ οικεία, καθώς μου την είχε αφηγηθεί η γιαγιά μου, η οποία δυστυχώς δε ζει, για να δει την παράσταση και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Βασιστήκαμε, λοιπόν, σ’ αυτές τις δικές μου πρώτες μνήμες, που είχα από τις αφηγήσεις της γιαγιά μου και στη συνέχεια διευρύναμε την έρευνα μας, καθώς βρήκαμε συγγενείς της Αθηνάς, ερευνήσαμε τον τόπο που έζησε, διαβάσαμε πολλά βιβλία, μιλήσαμε με αγωνιστές που είναι ακόμη εν ζωή. Κάπως έτσι σιγά σιγά και με την καταπληκτική συνδρομή της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, που έγραψε το κείμενο, έχουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Διακρίνετε κοινά στοιχεία μεταξύ του εαυτού σας και του χαρακτήρα που υποδύεστε;

Πάντα, όταν καλείσαι να ερμηνεύσεις ένα χαρακτήρα, ψάχνεις να βρεις που ταυτίζεσαι και που διαφέρεις με αυτόν τον άνθρωπο, για να μπορέσεις να τον πλησιάσεις. Οπότε επειδή χρησιμοποιώ τα δικά μου υλικά αναγκαστικά και τα δικά μου εκφραστικά μέσα, για να τον αποδώσω το συγκεκριμένο χαρακτήρα, κάπως ταυτίζομαι. Αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να πάρω λίγο από το αγωνιστικό πνεύμα της Αθηνάς.

Το κοινό και ιδιαίτερα οι νέοι που έρχονται στην παράσταση μπορούν να ταυτιστούν με την Αθηνά, πιστεύετε;

Για ‘μένα το πιο συγκινητικό απ’ όλα μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, που παίζεται η παράσταση, είναι, ότι παρόλο που περιμέναμε, ότι θα άγγιζε κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες ίσως λόγω της πιο κοντινής σχέσης με την ιστορία και τα γεγονότα, βλέπουμε, ότι παιδιά – και έρχονται πολλά παιδιά στην παράσταση – που δεν έχουν σχέση ούτε με την ιστορία άμεσα, μέσα από αφηγήσεις συγγενών τους ή μέσα από την αγωνιστική δράση των οικογενειών τους, αλλά ούτε και ως πληροφορία, γιατί δεν υπάρχει καταγεγραμμένη στα ιστορικά βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία, συγκινούνται πάρα πολύ βαθιά με το ζήτημα νομίζω της επαναστατικής ενέργειας που φέρει αυτή η παράσταση. Ο στόχος μας άλλωστε από την αρχή αυτός ήταν, να επικοινωνήσουμε κυρίως με τους νέους ανθρώπους.

Εκτός από εσάς, στη σκηνή βρίσκεται και ο μουσικός Ισίδωρος Πάτερος, στην ουσία όμως το έργο είναι στηριγμένο πάνω σας. Αυτό πόσο δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό;

Θα σας ακουστεί περίεργο, αλλά καμιά στιγμή δεν έχω την αίσθηση, ότι είμαι μόνη μου πάνω στη σκηνή, γιατί η παρουσία του Ισίδωρου είναι πραγματικά καταλυτική και καθοριστική. Μπορεί εγώ να έχω να διαχειριστώ το κομμάτι του λόγου και του κειμένου, που είναι αρκετά εκτενές και πρώτη φορά καλούμαι να το κάνω και αυτή ήταν και η προσωπική μου δυσκολία, αλλά δε βιώνω στιγμή την παράσταση ως μονόλογο. Αντιθέτως, νιώθω, ότι είναι ένας συνεχής διάλογος μεταξύ εμού και του Ισίδωρου, ο οποίος δεν έχει απλώς έναν υποστηρικτικό ρόλο πάνω στη σκηνή, αλλά είναι πολύ ουσιαστικός και η επικοινωνία μας είναι συνεχής, κάτι που με κάνει να νιώθω μεγάλη ασφάλεια.

Η Αθηνά Χατζηεσμέρ έλαβε μέρος στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των κατακτητών όντας πολύ μικρή σε ηλικία και μόλις στα 17 της εκτελέστηκε. Σήμερα που διανύουμε μια επίσης δύσκολη περίοδο, με τα ανθρώπινα δικαιώματα να καταπατώνται και να εξευτελίζεται μέρα με τη μέρα το βιοτικό μας επίπεδο, γιατί, πιστεύετε η νεολαία μοιάζει ανήμπορη να αντιδράσει, να κινητοποιηθεί σε όλες αυτές τις εξελίξεις;

Νομίζω όλη η κοινωνία μοιάζει ανήμπορη, δεν είναι μόνο η νεολαία. Νομίζω, ότι είμαστε μουδιασμένοι, δεν μπορούμε ακριβώς να αποκωδικοποιήσουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει. Επίσης έχω την αίσθηση, ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ζυμώσεων που θα μας οδηγήσει σε αγώνες. Δεν έχω αυτή τη στιγμή την εντύπωση, ότι βρισκόμαστε σε επαναστατική κατάσταση, όπως βρισκόταν ο λαός μας εκείνη την εποχή. Οι συνθήκες είναι αυτές που βοηθούν τους ανθρώπους να διαμορφώσουν τη συνείδηση, ότι πρέπει να αγωνισθούν, δεν είναι ζήτημα πάστας ή DNA, αλλά ζήτημα συνθηκών.

Εσείς ως νέος άνθρωπος και καλλιτέχνης, πώς βιώνετε τη σημερινή κατάσταση;

Όπως όλος ο κόσμος ζω με την αγωνία της επιβίωσης. Κάνω μια δουλειά, που είναι πολύ επισφαλής με την έννοια ότι κάθε 4-5 μήνες το πολύ ψάχνω για δουλειά και οι συνθήκες με τις οποίες δουλεύουμε οι ηθοποιοί πια δεν είναι καθόλου δεδομένες, καθώς δεν υπάρχει η συλλογική σύμβαση που μας διασφάλιζε ότι αν μη τι άλλο θα πληρωθούμε στοιχειωδώς. Ο κάθε επιχειρηματίας δηλαδή έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει όσον άφορα τα εργασιακά. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η ανασφάλεια και ο φόβος για το αύριο.

Τι καινούργιο να αναμένουμε από εσάς καλλιτεχνικά;

Η παράσταση μετά τη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει να παίζεται στην Αθήνα μέχρι τις 21 Μαΐου στο Θέατρο Επί Κολωνώ, απ’ όπου ξεκίνησε, κλείνοντας ουσιαστικά ο κύκλος των παραστάσεων σε αυτό το θέατρο. Το καλοκαίρι κατά πάσα πιθανότητα θα κάνουμε μια μικρή περιοδεία όπως και πέρυσι και το χειμώνα καινούργια σχέδια αλλά δεν είναι κάτι ακόμη ανακοινώσιμο.

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνετε!

Εγώ σας ευχαριστώ! Να είστε καλά!

Νόνα Σάνιου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Βάσια Καραβέλη