Monday, 1 Mar 2021
Advertisement
BΙΒΛΙΟ ΑΤΖΕΝΤΑ

“Για ένα φιλότιμο” του ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Για ένα φιλότιμο

ΠΕΖΟΓΡΑΦΉΜΑΤΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

 

 

   Μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας , ποιητής και πεζογράφος , γόνος προσφύγων της Ανατολικής Θράκης , ο Γιώργος Ιωάννου , γεννιέται στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 1927. Υπήρξε απόφοιτος του Φιλολογικού ,καθώς και του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος ,υπηρέτησε μάλιστα ως καθηγητής σε ιδιωτικά σχολεία εώς ότου διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Ο ίδιος ίδρυσε ένα ελληνικό Γυμνάσιο στη Βεγγάζη της Λιβύης στο οποίο δίδαξε συνολικά για δύο χρόνια. Το 1971 βρισκόταν πλέον στην Αθήνα λόγω απόσπασης , ενώ το 1985, ο Γιώργος Ιωάννου ”έφυγε” από τη ζωή μετά από μια απλή εγχείρηση προστάτη. Αναγνωρίσθηκε στο χώρο των γραμμάτων ως ”εισηγητής του σύντομου πεζογραφήματος που αποτελεί την αφήγηση ψυχικών περιπετειών του ομιλούντος προσώπου.” Όπως φανερά υποστήριζε και απεδείκνυε μέσα από το έργο του  , ο λόγος του είναι ”βιωματικός” και πως αν αυτό δεν συμβαίνει , δεν μπορεί να γραφθεί μια καλή λογοτεχνία . Ποιητικές συλλογές του : ”Ηλιοτρόπια” , ”Χίλια δέντρα” και πεζογραφήματα : ”Για ένα φιλότιμο”, ”Η Σαρκοφάγος” ,”Η μόνη κληρονομία”, ”Το δικό μας αίμα”, ”Επιτάφιος Θρήνος”, ”Ομόνοια” κ.α Εξέδωσε παιδικά θεατρικά έργα και αναγνώσματα, σχόλια και γλωσσάρια, δοκίμια, μεταφράσμένα κείμενα , περιοδικά , και κυκλοφόρησε και έναν δίσκο με δικούς του στίχους και μουσική του Ν.Μαμαγκάκη,με τίτλο ”Κέντρο Διερχομένων”.

   Από τα πρώτα έργα του Ιωάννου , το ”Για ένα φιλότιμο” αποτελεί το βιωματικό λόγο του πρώιμου – νεαρού αφηγητή. Πρόκειται για μια συλλογή εικοσιδύο ”πεζογραφημάτων” , όπως ο ίδιος τα ονομάζει, που γράφτηκαν από το 1961-1964 στο Καστρί Κυνουρίας, όπου είχε πρωτοδιοριστεί ο συγγραφέας , αλλά και στη Βεγγάζη της Λιβύης. Κάθε ένα πεζογράφημα παρουσιάζει ακριβώς τον εσωτερικό κόσμο , τις βαθύτερες σκέψεις , τους μεγαλύτερους φόβους του αφηγητή, κάνει λόγο για τον έρωτα , την αγάπη ,τη ζωή το θάνατο, την κοινωνία , την προσφυγιά , την εντοπιότητα, τη θρησκεία κ.α. Όλα χαρακτηρίζονται από το συνειρμικό στοιχείο που διακατατέχει τον πεζογράφο , καθώς κάθε σκηνή και εικόνα , λειτουργεί ως στοιχείο επαναφοράς της μνήμης . Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η διαδικασία αυτή τον οδηγεί στην αναζήτηση του πραγματικού νοήματος της αφήγησης , παράλληλα όμως κάθε λέξη περνά και ένα διαφορετικό -αμφίσημο πολλές φορές- νόημα στην παρατήρηση της εξέλιξης των ιστοριών και της αφομοίωσής τους . Πηγή των ιστοριών είναι ο καθημερινός βίος , προσωπικός ή δημόσιος και ο τόπος που αυτές λαμβάνουν χώρα είναι ανοιχτός ,όπως το καφενείο , ο κινηματγράφος , η πόλη,  ή κλειστός, όπως το σπίτι. Ο Γιώργος Ιωάννου έχει συλλάβει το νόημα της ζωής , το εφήμερο και η αντίληψή του αυτή αντανακλάται ποικιλοτρόπως σε αυτή του τη συλλογή . Οι φόβοι του γίνονται οι φόβοι των αναγνωστών, όπως και ο πόνος , οι μήχειες σκέψεις ,η αγάπη για τη ζωή  και για τους συνανθρώπους . Όλες οι καλές πράξεις κρύβουν τη μοναδική απάντηση στο γιατί. Για ένα φιλότιμο…

                                        Μαρία Πάρτση

 

 

Ώς παρέκβαση, ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Γιώργου Ιωάννου , για όλους τους αγαπημένους μας αναγνώστες.

http://https://www.youtube.com/watch?v=XdRxATcgXtk&feature=youtu.be