Wednesday, 24 Feb 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σμαράγδα Καρύδη: “Δεν είμαι ψεύτρα,προσπαθώ να έχω ξεκάθαρες και ειλικρινείς σχέσεις με τους φίλους μου και γενικά με τους ανθρώπους”

 

ΑΠΟ ΒΑΣΙΑ ΚΑΡΑΒΕΛΗ 

Η σπαρταριστή κωμωδία του δημοφιλούς Γάλλου συγγραφέα Φλοριαν Ζελερ <<το ψέμα>> παρουσιάζεται φέτος το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία.Ο Θοδωρής Αθερίδης,η Σμαράγδα Καρύδη,η Μυρτώ Αλικάκη και ο Κωνσταντίνος Κάππας θα μάθουν πώς ενα μικρό ψέμα είναι ικανό να διαταράξει τη ζωή δυο ζευγαριών. Ειναι δύσκολο να λές την αλήθεια,οταν αλήθεια και ψέμα γίνονται ένα. Η ταλαντούχα Σμαράγδα Καρύδη μίλησε στο ThessTheater και μας αποκάλυψε τον ρόλο που παίζει το ψέμα στην δική της ζωή,για την επιτυχία που έχει η παράσταση στην οποία και πρωταγωνιστεί  την σχέση της με την τεχνολογία και ορισμένα από τα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια.

Καλοκαιρινή περιοδεία για “Tο ψέμα” του Florian Zeller. Μιλήστε μας για την παράσταση αυτή.

Στην παράσταση εγώ είμαι ζευγάρι με τον Θοδωρή Αθερίδη, είμαστε η Αλίς και ο Πωλ, και η ιστορία ξεκινάει, καθώς περιμένουμε για δείπνο ένα φιλικό ζευγάρι. Ωστόσο, η Αλίς είναι αρκετά ταραγμένη, αφού έχει δει τον άντρα της φίλης της με μια άλλη γυναίκα και αποφασίζει πως θέλει να της το πει εκείνο κιόλας το βράδυ. Ο Πωλ είναι αντίθετος με την απόφασή της αυτή επιμένοντας πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκαλύψει την αλήθεια και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία με τους πρωταγωνιστές να λένε το ένα ψέμα πίσω από τα άλλο φτάνοντας στο σημείο όπου κανείς δε μπορεί πλέον να διακρίνει την αλήθεια στα λόγια τους. Είναι μια κωμωδία γι’ αυτούς που ζητάνε να μάθουν την αλήθεια, ενώ θα προτιμούσαν ένα ψέμα

Πως θα περιγράφατε την ηρωίδα που υποδύεστε;

Είναι πολύ δύσκολο να ορίσεις τις συνιστώσες που περιγράφουν τον χαρακτήρα της Αλίς, επειδή είναι μια γυναίκα με πολυδιάστατη προσωπικότητα. Ο χαρακτήρας της ξεδιπλώνεται, βέβαια, κατά την διάρκεια της παράστασης και αρχίζει κανείς να εντοπίζει στοιχεία σε αυτήν πολύ οικεία. Τουλάχιστον, όσον αφορά εμένα, έτσι λειτουργεί, γιατί, ακριβώς, γνωρίζω πολλές γυναίκες που ενεργούν όπως η Αλίς· πιστεύω όλοι μας γνωρίζουμε και ενδεχομένως γι’ αυτό υπάρχει και τόσο μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Δε βλέπει κάτι άγνωστο, μπορεί εύκολα να ταυτιστεί, όχι μόνο με την δικιά μου ηρωίδα, αλλά και με τους υπόλοιπους τρεις.

Η αλήθεια ή το ψέμα λειτουργεί ως θετικός συντελεστής για τη συντήρηση μιας μακροχρόνιας σχέσης, είτε αυτή είναι ερωτική είτε φιλική;

Θεωρώ ότι είναι ένας συνδυασμός και των δυο. Αλλά, φυσικά, δε μιλάμε για τεράστια ψέματα, δηλαδή, για περιπτώσεις που όλη σου η ζωή είναι στηριγμένη σε ένα μεγάλο ψέμα και λειτουργείς με βάση αυτό. Για παράδειγμα κάνεις έναν γάμο από συμφέρον χωρίς να υπάρχει αγάπη, γεγονός που συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και εκεί καταλήγεις να λες το μεγαλύτερο ψέμα στον ίδιο σου τον εαυτό. Σε μακροχρόνιες και υγιείς σχέσεις σίγουρα θα υπάρξουν μικρά ή μεγάλα ψέματα…ή να το πούμε λίγο πιο κομψά αλήθειες που δεν θα ειπωθούν .

Η δική σας σχέση με το ψέμα ποια είναι;

Δεν είμαι ψεύτρα, το χρησιμοποιώ εκεί που χρειάζεται. Προσπαθώ να έχω ξεκάθαρες και ειλικρινείς σχέσεις με τους φίλους μου και γενικά με τους ανθρώπους. Στην περίπτωση όμως που κρίνω ότι χρειάζεται να προστατεύσω κάτι που θεωρώ σημαντικό, ναι, θα πω ψέματα.

Με τις οικονομικές και πολιτικές αλλαγές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, θεωρείτε πως μπορούμε να παραμείνουμε αληθινοί;

Οι αλλαγές και τα προβλήματα απορρέουν κυρίως από την οικονομική κρίση. Δεν ξέρω αν μπορούμε να παραμείνουμε πραγματικά αληθινοί. Αυτό που γνωρίζω βέβαια είναι ότι όσο ζω εγώ τουλάχιστον συνηθίζουμε ως λαός να τοποθετούμε στην εξουσία αυτόν που θα μας πει το μεγαλύτερο ψέμα. Ποτέ δεν ψηφίσαμε κάποιον που μας είπε κάτι σκληρό κι ας ήταν αλήθεια, μάλλον έτσι πορευόμαστε.

Το ψέμα περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με τεράστια επιτυχία και μεγάλη αποδοχή του κόσμου, παρά το γεγονός ότι επικρατεί ένας «φόβος» για το ενδεχόμενο ενός άδειου θεάτρου για τον κάθε παραγωγό που θα ξεκινήσει μια παράσταση. Πως σας κάνει να νιώθετε αυτό;

Είμαι φυσικά πολύ χαρούμενη που συμβαίνει αυτό και πάμε πολύ καλά. Ωστόσο, αυτό επί της ουσίας δε σημαίνει κάτι, καθώς αν γενικά η «αγορά», δηλαδή τα θέατρα δεν πάνε καλά, αυτό θα επηρεάσει και εσένα. Πρόκειται για μια αλυσίδα· αν καεί το σπίτι του γείτονα, θα πάρει φωτιά και το δικό σου, κάπως έτσι λειτουργεί ο χώρος μας. Θέλουμε να υπάρχουν δουλειές στα θέατρα, κανάλια ανοιχτά, να γίνονται παραγωγές, να απασχολούνται άνθρωποι, έτσι ώστε να κινηθεί ο οικονομικός τομέας προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά. Διαφορετικά δε θα υπάρξει κανένα βήμα προς την εξέλιξη και την πρόοδο στο χώρο μας.

Χρησιμοποιείτε αρκετά τα social media, άρα να υποθέσουμε ότι έχετε μια καλή σχέση με την τεχνολογία;

Την λατρεύω την τεχνολογία. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που ζω σ’ αυτή την εποχή και μπορώ να χρησιμοποιήσω όλα τα όπλα που μου παρέχει η τεχνολογία, ώστε να μάθω πράγματα, να διευκολυνθώ στα ταξίδια που θα επιλέξω να κάνω, να μοιραστώ στιγμές με ανθρώπους που είναι μακριά μου. Είναι ένα πραγματικά σπουδαίο επίτευγμα του ανθρώπου. Υπάρχουν φορές που χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο, κακά τα ψέματα, αν και ό,τι ανακάλυψε ο άνθρωπος το χρησιμοποίησε και για καλό και για κακό.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο καλλιτεχνικό μέλλον;

Θα συνεχίσουμε την περιοδεία με «Το ψέμα» σε όλη την Ελλάδα μέχρι τις αρχές Αυγούστου και μετά θα ξεκουραστούμε λιγάκι, για αυτό και τώρα το πρόγραμμα μας είναι αρκετά πιεσμένο. Παίζουμε σχεδόν κάθε μέρα σε διαφορετική πόλη. Θα ολοκληρώσουμε την περιοδεία μας τον Οκτώβριο με δυο παραστάσεις στο Λονδίνο και έπειτα θα συνεχίσουμε στο Μικρό Παλλάς για ακόμη μια θεατρική σεζόν. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που συζητάω να κάνω τηλεοπτικά, αλλά αυτά θα τα πούμε εν καιρώ γιατί ακόμη δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι δεδομένο.