Wednesday, 24 Feb 2021
Advertisement
ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΣΙΝΕΜΑ

Spider-Man: Homecoming- Κριτική και σχολιασμός

Χθες το βράδυ έγινε στην Ελλάδα η πρεμιέρα της ταινίας Spider-Man: Homecoming, ή “Η Επιστροφή στον Τόπο του“, όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά, αν και στην πραγματικότητα, Homecoming είναι στην Αμερική ο σχολικός χορός στα Λύκεια. Η ταινία υπάγεται στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, πράγμα που την κάνει από μόνο του ιδιαίτερα δημοφιλή, αφού το κοινό την περίμενε για πολύ καιρό.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι:

Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr, Marissa Tomei και Zendaya.

Αφού λοιπόν ο Spider-Man του Tom Holland έφυγε αφήνοντας τρομερές εντυπώσεις στο Captain America: Civil War, όπου και έκανε την πρώτη του εμφάνιση, επέστρεψε τώρα για τη δική του ταινία, η οποία όμως δεν πρόκειται για το κλασσικό origin story, αφού οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με το δάγκωμα ραδιενεργής αράχνης που του έδωσε τις δυνατότητές του, οπότε έγιναν ελάχιστες αναφορές και σε αυτό. Αντίθετα, η ταινία διαδραματίζεται δύο μήνες μετά τη μεγάλη μάχη του Civil War, όπου ο Peter έχει γυρίσει στο σπίτι του και περιμένει να τον καλέσουν οι Avengers όταν τον χρειαστούν. Στο μεταξύ, προσπαθεί να βοηθάει τους ανθρώπους της πόλης του όσο μπορεί, όντας όμως πεπεισμένος ότι είναι ικανός να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις.

Η ταινία ήταν γεμάτη με απίστευτες κωμικές στιγμές αλλά και συνδέσεις με όλες τις υπόλοιπες ταινίες της Marvel, που θα κάνουν κάθε φαν πολύ χαρούμενο. Οι σκηνές δράσης ήταν έντονες και δημιουργικές και η υποβόσκουσα σχέση πατέρα-γιου, ή τουλάχιστον μέντορα-μαθητευόμενου που υπήρχε μεταξύ του Tony Stark (Iron Man) και του Peter Parker, ο οποίος είναι ορφανός από πολύ μικρή ηλικία, ήταν μια συγκινητική πινελιά. Πόσο μάλλον, αφού ο Peter έχει τον Tony ως είδωλό του από μικρός, έχοντας παρακολουθήσει όλη του την ανέλιξη ως Iron Man και έχοντας σωθεί προσωπικά όταν ήταν παιδί από αυτόν, και προσπαθεί να γίνει σαν αυτόν και να τον κάνει περήφανο. Δεν ξέρει όμως ότι ο Tony σε αυτό το σημείο έχει αναπτύξει ένα μίσος για τον εαυτό του και τις πράξεις του και θέλει από εκείνον να γίνει καλύτερος. Έτσι, αυτή η ξαφνική σχέση μεταξύ τους σημαίνει πολλά περισσότερα και για τους δύο, αλλά και για την ταινία.

Το κοινό περιμένει την ταινία αυτή από πολύ καιρό και οι κριτικές που έχει λάβει μέχρι στιγμής είναι υπερβολικά θετικές, με σκορ 93% στο Rotten Tomatoes. Το κοινό και οι κριτικοί κάνουν λόγο για την καλύτερη ίσως μέχρι σήμερα ενσάρκωση του Spider-Man, αφού η ταινία κατάφερε να εκφράσει απόλυτα την παιδικότητα και το χαρακτήρα του ήρωα. Ο Spider-Man θα επιστρέψει στην ταινία Infinity War, η οποία είναι η επόμενη που θα περιλαμβάνει όλο το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, με 67 από τους χαρακτήρες της εταιρίας να πρωταγωνιστούν, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν θα συμπεριληφθούν επιτέλους οι χαρακτήρες από το τις τηλεοπτικές σειρές της. Κανένας πάντως δεν έφυγε ανικανοποίητος από την αίθουσα, με δύο σκηνές μετά τους τίτλους τέλους να μας περιμένουν.

Μετά την τελευταία ταινία της Marvel, το Guardians of the Galaxy Vol.2, o Spider-Man έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο εδώ για τρίτη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά με τον 21χρονο Tom Holland στο ρόλο του Peter Parker. Συγκεκριμένα, τρεις ταινίες Spider-Man έγιναν από το 2002 μέχρι το 2007 με πρωταγωνιστή τον Tobey Maguire και σημείωσαν τεράστια επιτυχία, φέρνοντας και πάλι το superhero genre στην επικαιρότητα. Στη συνέχεια, το 2012 και το 2014 βγήκαν άλλες δύο ταινίες με πρωταγωνιστή τον Andrew Garflield, οι οποίες όμως δεν τα πήγαν πολύ καλά, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί όχι μόνο η τρίτη ταινία που σχεδίαζαν αλλά και οποιαδήποτε μελλοντική. Λίγα χρόνια αργότερα όμως, η Sony που είχε τα δικαιώματα του ήρωα υπέγραψε συμφωνία με τη Marvel, φέρνοντας τον Spider-Man στην τρίτη και τωρινή ενσάρκωσή του στην ταινία Captain America: Civil War.