Saturday, 6 Mar 2021
Advertisement
ΑΤΖΕΝΤΑ ΝΕΑ - ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη – Οι θεατρικές πρεμιέρες από 10 έως 16 Ιουλίου

Ο καύσωνας που επανέρχεται είναι ικανός να καθηλώσει κάποιον στο σπίτι. Όμως, το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης δεν χρειάζεται να πτοηθεί καθώς έρχονται νέες θεατρικές επιλογές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους (και όχι μόνο). Δύο από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ μοιράζονται τον ίδιο σκηνοθέτη (Jarosław Fret) και έχουν τελετουργικό χαρακτήρα που θυμίζει έντονα μυσταγωγία (Medeas on getting across,  Αρμίν, αδερφή). Επιπλέον, το αρχαίο δράμα δεν απουσιάζει από τον σκηνικό χώρο – ο Κύκλωπας του Ευριπίδη ερχεται με μια καινούρια ματιά από τον σκηνοθέτη Παντελή Δεντάκη και η Ιφιγένεια εν Αυλίδι των Χειλάκη – Δούνια αποτελεί μια εξερεύνηση της σχέσης ανθρώπου και εξουσίας. Η μουσική παράσταση Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη αποτελεί ένδειξη της ποικιλίας των παραστάσεων που ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά!

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους:

Medeas on getting across σε σκηνοθεσία Jarosław Fret στο θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

Η Μήδεια είναι μια από τις διασημότερες φιγούρες που εδραίωσε με το έργο του ο Ευριπίδης. Ο Jarosław Fret και το Teatr Zar, του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι, έρχονται από την Πολωνία με στόχο να προσεγγίσουν τον μύθο της ηρωίδας με μια φρέσκια ματιά και ανάγοντας την θρησκευτική τελετουργία σε τέχνη. Κάνοντας χρήση τραγουδιών από την Ανατολή, ο θίασος φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα θέαμα που έχει στο επίκεντρο του το ζήτημα της μετανάστευσης, χωρίς όμως να είναι άμεσα πολιτικοποιημένο, αλλά βαθιά ανθρώπινο. Η απόρριψη που δέχεται η Μήδεια παραλληλίζεται με την απόρριψη που βιώνουν οι πρόσφυγες τόσο στην πατρίδα τους (τραγικές συνθήκες ζωής) όσο και από τις χώρες που διασχίζουν (ρατσισμός και γκετοποίηση). Ο Δημήτρης Δημητριάδης προσέφερε το ποίημα του Η άνθρωπος στον θίασο του Teatr Zar, δίνοντας έτσι την δυνατότητα για μια αρμονική ένωση πρόζας και μουσικής.Ο Jarosław Fret, σκηνοθέτης, ερμηνευτής αλλά και μουσικός δραματουργός της παράστασης ηγείται του θιάσου Teatr Zar, ο οποίος αποτελείται από διαφορετικές εθνικότητες. Οι παραστάσεις τους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην μουσική που ολοκληρώνει το θεατρικό θέαμα και βασίζονται σε μουσικό υλικό που συνέλεξαν κατά την διάρκεια ερευνητικών αποστολών στην Γεωργία. Η τελετουργία – βασικό χαρακτηριστικό της θεατρικής δραστηριότητας – χρησιμοποιείται από τον θίασο για την δραματουργία παραστάσεων που θυμίζουν work in progress. Ένα τέτοιου είδους θέαμα αποτελεί το Medeas on getting across, το οποίο θα παρουσιαστεί για τρεις μόνο παραστάσεις στο θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στις 10 Ιουλίου.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για θεατές κάτω των 15 ετών

Συντελεστές
Ερμηνεία: Simona Sala and Jarosław Fret
Μουσική δραματουργία: Jarosław Fret
Εκτέλεση: Simona Sala
Τραγουδούν: Fatma Emara, Marjan Vahdat, Selda Őztűrk
Χορωδία: Aleksandra Kotecka, Tomasz Wierzbowski, Orest Sharak, Davit Baroyan, Jarosław Fret
Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης

INFO

Από 10 έως 13 Ιουλίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2315 200 200
Παραστάσεις:
Ώρα έναρξης: 21.15 (10/07 & 11/07) & 19.15 (13/07)
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 15€
Φοιτητικό: 12€
Ανέργων / ΑΜΕΑ: 10€
Κάρτα Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους: 60€
Προπώληση εισιτηρίων για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους:
Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου
Εκδοτήριο ΚΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους
Ticket hour.gr
Καταστήματα Γερμανός
OTESHOPS

Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στο θέατρο Δάσους

Ο Νίκος Καββαδίας, όσο πασίγνωστος, τόσο και αγαπημένος, είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις εμπειρίες από τα ναυτικά ταξίδια του, χρησιμοποιώντας τες άλλοτε συμβολικά, άλλοτε όχι. Τα ποιήματα του αναγνωρίστηκαν κυρίως μετά θάνατον όπου μελοποιήθηκαν από Έλληνες μουσικούς όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Σπανός και οι αδελφοί Κατσιμίχα. Ο Θέμης Μουμουλίδης, με την συμμετοχή ενός δυνατού θιάσου και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, στήνει ένα δυνατό, σχεδόν κινηματογραφικό, θέαμα το οποίο έχει ως θέματα στο επίκεντρο του την ελευθερία αλλά και την ζωή χωρίς συμβάσεις.

Η παράσταση είχε κάνει, με θριαμβευτική επιτυχία, πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2016 στο θέατρο Badminton στην Αθήνα. Με ανανεωμένο το περιεχόμενο της, αποτελεί ένα θέαμα που συνδυάζει την ποίηση, την μουσική και τον χορό, προσφέροντας στο κοινό εικόνες συναρπαστικές αλλά και βαθιά αληθινές. Ο μεγάλου μεγέθους θίασος αποτελείται από σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς όπως ο Στέλιος Μάινας, ο Σταύρος Ζαλμάς και η Ελισάβετ Μουτάφη και συμπληρώνεται από την υποκριτική αλλά και μουσική ερμηνεία της Ρίτας Αντωνοπούλου, του Κώστα Θωμαΐδη και της Μαριάννας Πολυχρονίδη. Η παράσταση ερχεται στο θέατρο Δάσους για δυο μόνο βραδιές στις 10 Ιουλίου.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – σενάριο: Θέμης Μουμουλιδής
Με τη συνεργασία των: Παναγιώτα Πανταζή, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βίκη Παναγιωτοπούλου
Σκηνικό – κοστούμια: Γιώργος Πατσάς
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Μουσική επιμέλεια: Θύμιος Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Video: Νίκος Tσιμούρης
Artwork: Γεωργία Αλεβιζάκη

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Στέλιος Μάινας, Σταύρος Ζαλμάς, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκος Αρβανίτης, Ιωάννης Παπαζήσης, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Φαλελάκης, Ελένη Ζαραφίδου, Ιούλιος Τζιάτας, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Νατάσσα Σαραντοπούλου, Βαγγέλης Σαλεύρης, Μπίλλιω Μαρνέλη

Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου – Κώστας Θωμαΐδης – Μαριάννα Πολυχρονίδη

INFO

Από 10 έως 11 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέϊχ Σου, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις:
Ώρα έναρξης: 21.30 (10/07 & 11/07)
Προπώληση: 14€
Τιμές εισιτηρίων: 18€, 14€
Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr και στα Βασιλικό Θέατρο, Εκδοτήριο Αριστοτέλους, Σάρωθρον

 

Κύκλωπας σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη στο θέατρο Δάσους

Ο Κύκλωπας είναι το μοναδικό σατυρικό δράμα του Ευριπίδη που έχει διασωθεί. Με άγνωστο το πότε παίχτηκε, το έργο είναι έντονα βασισμένο στην ένατη ραψωδία της Οδύσσειας του Ομήρου, όπου ο κύκλωπας Πολύφημος τυφλώνεται με τέχνασμα του Οδυσσέα. Στην χώρα των Κυκλώπων όποιος ναυαγεί καταλήγει είτε υποχείριο τους είτε γεύμα τους – πρόκειται για έναν κόσμο βίαιο και σκληρό, με έντονο το στοιχείο της ανθρωποφαγίας. Εντούτοις, το έργο του Ευριπίδη περιέχει χαρακτήρες με προφανή την γελοιότητα αλλά και την πονηριά τους.Ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης χρησιμοποιεί το έργο προκειμένου να δείξει την θέση της γυναίκας μέσα σε έναν κόσμο καθαρά αντρικό. Ο γυναικείος ψυχισμός και έκφραση αναδεικνύονται μέσα από το αποκλειστικά γυναικείο καστ, το οποίο έχει στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κύκλωπα την Στεφανία Γουλιώτη και στον ρόλο του πολυμήχανου Οδυσσέα την Άννα Καλαϊτζίδου. Η παράσταση ανεβαίνει για μια και μοναδική φορά στο θέατρο Δάσους στις 13 Ιουλίου.

Συντελεστές
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Βάλια Παπαχρήστου
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη (Κύκλωπας), Άννα Καλαϊτζίδου (Οδυσσέας), Κατερίνα Λυπηρίδου (Σιληνός), Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου, Ελένη Τσιμπρικίδου (Σάτυροι)

INFO

Στις 13 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέϊχ Σου, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις:
Ώρα έναρξης: 21.15
Τιμές εισιτηρίων:
Τιμή προπώλησης (έως και 15 μέρες πριν την παράσταση): 10€
Τιμή προπώλησης: 12€
Κανονικό: 15€
Φοιτητικό/ 65+ / Ομαδικό: 10€
ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8€
Προπώληση εισιτηρίων:
Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου
Εκδοτήριο ΚΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους
Ticket hour.gr
Καταστήματα Γερμανός
OTESHOPS
Viva.gr
11876, Seven Spots, Media Markt
Πληροφορίες:
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017 greekfestival.gr
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ntng.gr

 

Αρμίν, αδερφή σε σκηνοθεσία Jarosław Fret στο Βασιλικό θέατρο

Η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ο τίτλος που αποδίδεται σε μια σειρά γεγονότων συστηματικής εξόντωσης των Αρμένιων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες, η οποία έχει απασχολήσει ιδιαίτερα λόγω των αντικρουόμενων απόψεων σχετικά με αυτήν (η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη της). Με την παράσταση Αρμίν, αδερφή ο Jarosław Fret και το Teatr Zar του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι επιχειρούν να προβάλλουν την επιρροή που έχει η συλλογική μνήμη στην ανάπτυξη αλλά και στην νοοτροπία του ανθρώπου. Οι αναμνήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της πολιτισμικής ταυτότητας του ατόμου. Όπως και στην παράσταση Medeas on getting across έτσι και εδώ το στοιχείο της τελετουργίας έχει κυρίαρχη θέση καθώς το θέαμα επί σκηνής θυμίζει την θεια λειτουργία.Ο θίασος, έχοντας με περιοδείες του εντρυφήσει στις ανατολίτικες παραδόσεις, αποτελείται από μουσικούς διαφόρων παραδόσεων, οι οποίοι συνδυάζουν αρμονικά το μουσικό στοιχείο με τον θεατρικό λόγο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Κούρδος Dengbej Kazo, ο Αρμένιος Murat Inclinalca και η τραγουδίστρια Virginia Pattie Kerovpyan. Η παράσταση, που έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε δεκάδες φεστιβάλ ανά τον κόσμο ερχεται στο Βασιλικό θέατρο για δυο μόνο νύχτες στις 12 Ιουλίου, με στόχο να υποβάλλει τον θεατή σε μια έντονη μυσταγωγία.

Συντελεστές
Μουσική δραματουργία, εγκατάσταση, σκηνοθεσία: Jarosław Fret
Υπεύθυνος modal song studio: Aram Kerovpyan
Φωνητική συμβολή: Virginia Pattie Kerovpyan
Φωτισμός: Maciej Mądry

Ηθοποιοί / μουσικοί: Davit Baroyan, Ditte Berkeley, Przemysław Błaszczak, Alessandro Curti, Jarosław Fret, Murat Içlinalça, Dengbesz Kazo, Aram Kerovpyan, Vahan Kerovpyan, Kamila Klamut, Aleksandra Kotecka, Simona Sala, Orest Sharak, Mahsa Vahdat, Marjan Vahdat, Tomasz Wierzbowski

INFO

Από 12 έως 13 Ιουλίου στο Βασιλικό θέατρο, Πλατεία Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2315 200 200
Παραστάσεις:
Ώρα έναρξης: 21.15 (12/07 & 13/07)
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 15€
Φοιτητικό: 12€
Ανέργων / ΑΜΕΑ: 10€
Κάρτα Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους: 60€
Προπώληση εισιτηρίων για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους:
– Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου
– Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους
– Tickethour
– Καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ
– OTE Shops

Εκτός του Φεστιβάλ Δάσους αξίζει να δείτε:

Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια στο θέατρο Κήπου

Στην τραγωδία του Ευριπίδη, ο Αγαμέμνονας, σκοτώνοντας το ιερό ελάφι της Άρτεμις, προκαλεί τον θυμό της θεάς, με αποτέλεσμα την άπνοια στην Αυλίδα, όπου βρίσκεται ο ελληνικός στόλος έτοιμος να πλεύσει προς την Τροία. Ο μόνος τρόπος για να εξευμενιστεί η Άρτεμις είναι η θυσία της κόρης του Αγαμέμνονα, Ιφιγένειας, η οποία προσκαλείται στην Αυλίδα με το πρόσχημα ότι θα παντρευτεί τον Αχιλλέα. Η σφαγή της αθώας κοπέλας συμβολίζει μέχρι ποιο σημείο είναι ικανοί να φτάσουν οι άνθρωποι προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη αλλά χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας χρησιμοποιώντας το έξυπνο τέχνασμα των τριών υποκριτών (ο Αγαμέμνονας και ο Αχιλλέας ερμηνεύονται από τον ίδιο ηθοποιό όπως και η Κλυταιμνήστρα και ο Μενέλαος αλλά και η Ιφιγένεια και ο Πρεσβύτης) δίνουν νέα πνοή στο αρχαίο έργο. Η πρωτότυπη, ζωντανή μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη αλλά και η καινοτόμα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα υπόσχονται ένα δυνατό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Κήπου για τρεις μόνο μέρες στις 12 Ιουλίου.

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
Βοηθός Σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης
Μουσική Διδασκαλία: Άννα Λάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Βάσια Χριστοπούλου
B’ Bοηθός Σκηνοθετών: Μαρία Χανδρά

Πρωταγωνιστούν:
Αιμίλιος Χειλάκης (Αγαμέμνονας – Αχιλλέας), Αθηνά Μαξίμου (Κλυταιμνήστρα – Μενέλαος), Λένα Παπαληγούρα (Ιφιγένεια – Πρεσβύτης), Δήμητρα Βήττα, Ελεάνα Γεωργούλη, Σμαράγδα Κάκκινου, Άννα Κλάδη, Άννα Λάκη, Βάσια Λακουμέντα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Δώρα Στυλιανέση, Μαρία Τζάνη

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου” 2017

INFO

Από 12 έως 14 Ιουλίου στο θέατρο Κήπου, Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 256775
Παραστάσεις:
Ώρα έναρξης: 21.00 (12/07, 13/07 & 14/07 )
Εισιτήρια:
20€ κανονικό
13€ φοιτητικό, μαθητικό, ομαδικά

Ο Ηλίας του 16ου σε σκηνοθεσία του Κώστα Γούργουλη, μια κωμωδία βασισμένη στην ομώνυμη ταινία της Φίνος Φιλμ. Στην Αθήνα του 1959 τρεις φίλοι οργανώνουν μια ριψοκίνδυνη απάτη προκειμένου να ξεφύγουν από το οικονομικό αδιέξοδο, καταλήγοντας σε ευτράπελες καταστάσεις. Την οργάνωση της παράστασης επιμελείται η θεατρική ομάδα Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης, Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης.

INFO

14 – 18 Ιουλίου 2017
Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης

Παραστάσεις: Ώρα Έναρξης 21:00
Εισιτήρια: Είσοδος Δωρεάν

SEX and The Grexit σε σκηνοθεσία του Νίκου Αναγνωστόπουλου, μια παράσταση του Τάσου Παλαντζίδη η οποία αποτελεί την αυλαία του φεστιβάλ Ημέρες Θεάτρου 2017 του Δήμου Παύλου Μελά. Το φεστιβάλ αυτό ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου και περιέχει θεατρικές δημιουργίες καλλιτεχνικών οργανισμών της Βορείου Ελλάδος

INFO

12 Ιουλίου 2017
Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινοί Νερόμυλοι

Παραστάσεις: Ώρα Έναρξης 21:00
Εισιτήρια: Είσοδος Δωρεάν