Sunday, 28 Feb 2021
Advertisement
ΣΕΙΡΕΣ ΣΙΝΕΜΑ

Game of Thrones: Σχολιασμός του 1ου επεισοδίου της 7ης σεζόν!

Μετά από περίπου έναν χρόνο, σήμερα έκανε πρεμιέρα η αγαπημένη σειρά Game of Thrones, επιστρέφοντας με την 7η σεζόν της! Ακολουθούν σπόιλερ από το επεισόδιο, προφανώς, οπότε αν δεν το έχετε δει, μην προχωρήσετε άλλο!

Το επεισόδιο ξεκίνησε με μια ανακεφαλαίωση όσων χρειαζόμασταν να ξέρουμε όχι μόνο από την προηγούμενη σεζόν αλλά και από την πρώτη μέχρι και τώρα, θυμίζοντάς μας λεπτομέρειες που μπορεί να είχαμε ξεχάσει.

Αμέσως μετά ακολουθεί μια σκηνή που ίσως μας μπερδέψει, αφού βλέπουμε τον πρόσφατα δολοφονημένο Γουόλντερ Φρέυ να μιλάει με το γνωστό σιχαμένο τρόπο του σε όλη την εξίσου σιχαμένη οικογένειά του. Στη συνέχεια τους δηλητηριάζει και μας αφήνει να απορούμε, μέχρι που μας αποκαλύπτεται ότι στην πραγματικότητα δεν είναι άλλη από την Άρυα Σταρκ που έχει πάρει το πρόσωπό του και ολοκλήρωσε την εκδίκησή της. Μόνο τότε ξεκινάει το τραγούδι των τίτλων που μας έχει λείψει τόσο πολύ.

Συνεχίζουμε με μια ορδή από White Walkers, οι οποίοι φέρνουν μαζί τους και τον χειμώνα, περπατώντας μέσα σε μια χιονοθύελλα. Βλέπουμε με τρόμο ότι έχουν πλέον στο πλευρό τους και τους 3 γίγαντες που σκοτώθηκαν στη μάχη του Hardhome και του Castle Black.

Έπειτα βλέπουμε τον Μπραν με τη Μοίρα Ριντ, που έχουν φτάσει επιτέλους στο Τοίχος! Πείθουν τους άντρες της φρουράς και φίλους του Τζον ότι είναι αυτοί που λένε και τους αφήνουν να περάσουν μέσα. Το επόμενο λογικό βήμα είναι να τους δούμε να τον στέλνουν στο Winterfell, να έχουμε άλλη μια επανένωση αδερφών Σταρκ, που έχουν να ειδωθούν επίσης από το πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν.

Πίσω στο Winterfell λοιπόν, τα πράγματα σκουραίνουν, αφού βλέπουμε έναν καυγά του Τζον και της Σάνσα (που υποψιαζόμαστε ότι θα είναι ο πρώτος από πολλούς) μπροστά σε όλο το συμβούλιο του Βορρά. Η Σάνσα επιμένει ότι τα κάστρα των προδοτών πρέπει να δοθούν σε πιστούς του οίκου τους, ο Τζον όμως διαφωνεί έντονα.

Φυσικά, ο Μικροδάχτυλος έχει πάρει μεγάλη χαρά από όλη αυτή τη σύγκρουση, την οποία και συνεχίζει να φυτιλιάζει, μιλώντας αργότερα στη Σάνσα, περιμένοντας να την πάρει με το μέρος του. Εκείνη για άλλη μια φορά τον απορρίπτει, αναγνωρίζει όμως ότι χρειάζονται τον στρατό του. Είναι όμως εμφανές ότι δε θα αντισταθεί στην επιρροή του για πολύ ακόμα, αφού καταρχήν ο Μικροδάχτυλος είναι ο σιωπηλός υποκινητής των γεγονότων από το πρώτο επεισόδιο της σειράς μέχρι και σήμερα και πάντα παίρνει στο τέλος αυτό που θέλει. Ο Τζον επισημαίνει επίσης ότι πρέπει να αρχίσουν έντονες έρευνες για δρακόγυαλο, αφού είναι το μόνο που μπορεί να νικήσει τους White Walkers. Διατάζει επίσης να εκπαιδευτούν και τα κορίτσια στη μάχη, κάτι που υπερασπίζεται η νέα αγαπημένη όλων, η μικρή Λυάννα Μόρμοντ και κάνει τη Μπριέν ιδιαίτερα περήφανη. Στη συνέχεια κουβεντιάζει έντονα με τη Σάνσα και μαθαίνουν ότι η Σέρσι ουσιαστικά τους κηρύσσει πόλεμο.

Πηγαίνουμε στο King’s Landing, όπου η Σέρσι έχει διατάξει να ζωγραφιστεί ένας μεγάλος χάρτης του Westeros στο αίθριο του παλατιού για να καταστρώσει τα σχέδια του πολέμου. Εκεί έρχεται να της μιλήσει ο Τζέιμι, ο οποίος είναι ξεκάθαρα φοβισμένος από τις πράξεις της αδερφής του και φαίνεται ακόμα πιο ανήσυχος από τις απαντήσεις που λαμβάνει, πληγωμένος ίσως. Η Σέρσι βγάζει ένα λογύδριο στο οποίο φροντίζει να απαριθμήσει αλλά και να βρίσει όλους τους εχθρούς της, δείχνοντας ιδιαίτερο μίσος προς τον αδερφό της, Τύριον, όπως ήταν αναμενόμενο. Ανακοινώνει επίσης στον Τζέιμι ότι ο μικρός τους αδερφός έχει γίνει το Χέρι της Νταινέρυς και για άλλη μια φορά τον κατηγορεί που τον ελευθέρωσε. Ο Τζέιμι σοκάρεται από τη μανία της αδερφής του και της ζητάει να μιλήσουν για τον Τόμμεν, αποκαλώντας τον μάλιστα το μικρό αγοράκι τους, κάτι που δε φαίνεται να συγκινεί τη Σέρσι. Δηλώνει μάλιστα ότι θεωρεί και εκείνον προδότη που αυτοκτόνησε, αλλά και ότι έχει βρει νέους συμμάχους.

Έτσι, επιβεβαιώνεται άλλη μια θεωρία του κοινού και βλέπουμε τον Γιούρον Γκρέιτζοϋ, θείο του Θήον και της Γιάρα να αποβιβάζεται στο King’s Landing με τα χίλια πλοία του και με τον Τζέιμι να ενίσταται έντονα και πάλι. Μετά από μια σύντομη ομιλία του Γιούρον, ο Τζέιμι τον αμφισβητεί και του επιτίθεται λεκτικά, αλλά αυτός, αλαζόνας και υπεροπτικός όπως είναι, τα αποκρούει όλα. Μας αποκαλύπτει όμως ότι είναι και ελαφρά ψυχοπαθής. Εξάλλου, η παραγωγή μας έχει υποσχεθεί ότι ο Τζόφρυ και ο Ράμσεϊ μπροστά του θα μοιάζουν γατάκια. Προσβάλλει δύο τουλάχιστον φορές τον Τζέιμι ευθέως, άνετος όμως, ξέροντας ότι το στέμμα τον χρειάζεται και μπορεί να κάνει σχεδόν ό,τι θέλει. Με τον ίδιο αέρα αυτοπεποίθησης, κάνει και πρόταση γάμου στη Σέρσι, κολακεύοντάς την, την οποία όμως εκείνη αρνείται -προς το παρόν τουλάχιστον- και εκείνος φεύγει για να της φέρει κάτι που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Αυτό μας αφήνει ειλικρινά τρομοκρατημένους, γνωρίζοντας ότι αυτό το “κάτι” είναι στην πραγματικότητα “κάποιος”. Θα είναι ο Τύριον; Θα είναι η Σάνσα; Θα είναι η Ολέννα Ταϊρέλ; Όπως και να χει, το σίγουρο είναι ότι κάποιος θα έρθει στη Σέρσι ως ζωντανή θυσία, όντας ίσως ο πρώτος σημαντικός θάνατος της σεζόν.

Περνάμε λίγο πιο δίπλα, στην Oldtown, όπου ο Σαμ έχει πάει ελπίζοντας να εκπαιδευτεί ως Μέιστερ. Απ’ότι βλέπουμε όμως, φαίνεται ότι δεν τον έχουν καν σαν εκπαιδευόμενο, αλλά μάλλον σαν υπηρέτη, αφού έχει αναλάβει τα πιο σιχαμερά καθήκοντα εκεί μέσα. Καταφέρνει κλέβοντας τα κλειδιά ενός γέροντα να μπει στο απαγορευμένο τμήμα της βιβλιοθήκης όπου υπάρχουν οι πληροφορίες που ψάχνει, δηλαδή για τους White Walkers και πώς θα τους νικήσουν. Κανείς όμως δε φαίνεται να πιστεύει την ιστορία του εκεί, και ακόμα και αυτοί που τον πιστεύουν, δε τη θεωρούν και πολύ σημαντικό λόγο ανησυχίας. Εκεί βλέπουμε και για πρώτη φορά τον Τζόρα! Βρίσκεται μέσα σε ένα από τα πολλά κελιά που έχουν εκεί, προσπαθώντας προφανώς να θεραπεύσει την ασθένειά του, η οποία φαίνεται πλέον ότι έχει προχωρήσει πολύ. Ρωτάει με αγωνία τον Σαμ αν η Νταινέρυς έχει φτάσει στο Westeros και η καρδιά μας σφίγγεται.

Ο Σαμ επισκέπτεται (ή μένει με) τη Γκίλι και το μικρό γιο της, τον Σαμ, που επιτέλους έχει μεγαλώσει λίγο, αφού εδώ και 4 σεζόν είναι μωρό. Βρίσκει στα βιβλία την τοποθεσία μιας μεγάλης ποσότητας δρακόγυαλου όμως, που τυχαίνει να είναι, πού αλλού, κάτω από το Dragonstone, την πατρική πόλη των Ταργκαίρυεν αλλά και τον τόπο που θα αποβιβαστεί η Νταινέρυς και θα στήσει τη βάση της. Αυτή θα είναι και η αφορμή που προφανώς θα φέρει τον Τζον στο κατώφλι της και θα κάνει αυτήν την πολυαναμενόμενη συνάντηση!

Επιστρέφουμε στην Άρυα, η οποία, προς λύπη πολλών, κινείται προς το Νότο με στόχο τη Σέρσι και όχι προς το Βορρά με στόχο την επανένωση με τα αδέρφια της. Εδώ πρέπει να κάνουμε μια παύση από την πλοκή για να σημειώσουμε ότι μέσα στην παρέα στρατιωτών των Λάννιστερ που συναντάει είναι και ο Ed Sheeran, ο γνωστός τραγουδιστής. Η παραγωγή τον έφερε ως ένα δώρο προς τη Maisie Williams, της οποίας είναι ο αγαπημένος τραγουδιστής και τους έδωσαν ολόκληρη σκηνή μαζί, να κάθονται κιόλας δίπλα δίπλα. Φυσικά τραγουδούσε στην πρώτη του εμφάνιση και δεν είπε και πολλά, το αστείο όμως ολοκληρώθηκε όταν η Άρυα του είπε “Ωραίο τραγούδι, δεν το έχω ξανακούσει” και εκείνος της απάντησε ότι είναι καινούριο. Στη συνέχεια της σκηνής, η Άρυα φάνηκε να εκπλήσσεται με τη συμπάθεια που αισθάνθηκε για αυτούς τους νεαρούς και με την καλοσύνη που της έδειξαν, παρόλο που είναι ουσιαστικά εχθροί της.

Έπειτα ακολουθεί ο Σάντορ Κλεγκέιν, το Κυνηγόσκυλο, με τους καινούριους του φίλους, την Αδελφότητα Χωρίς Λάβαρα, με αρχηγούς τον Μπέρικ Ντοντάριον και τον Ιερέα του Θεού του Φωτός, Θόρο του Μυρ, που τον επαναφέρει συνέχεια στη ζωή. Ο ίδιος δηλώνει ότι δε γνωρίζει γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύει ότι έχει κάποιο σκοπό. Πολλοί αφοσιωμένοι φανς, γνωρίζουν ότι στα βιβλία, είναι αυτοί που επαναφέρουν στη ζωή την Κάτλυν Σταρκ, τουλάχιστον ως φάντασμα για να πολεμήσει στο πλευρό τους. Είναι άραγε αυτός ο σκοπός της ζωής του Μπέρικ Ντοντάριον; Αποφασίζουν λοιπόν να κατασκηνώσουν μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, το οποίο ο Κλεγκέιν γνωρίζει από τον καιρό που ταξίδευε με την Άρυα. Ανήκει σε έναν άντρα που έμενε εκεί με την κόρη του και τους φιλοξένησε στο σπίτι του, προσφέροντάς τους το λίγο φαγητό που είχε. Το πρωί, προς έκπληξη της Άρυα, το Κυνηγόσκυλο είχε χτυπήσει τον άντρα και κλέψει το υπόλοιπο φαγητό τους, με το επιχείρημα ότι δεν είχε σημασία, αφού και οι δύο θα πεθάνουν όταν έρθει ο Χειμώνας. Αυτό επιβεβαιώνεται σε αυτό το επεισόδιο, αφού μέσα στο σπίτι τους βρίσκουν και τους δύο νεκρούς, σε συνδυασμό φόνου-αυτοκτονίας. Αφού καταφέρνει να δει μέσα στη φωτιά, που τόσο φοβάται, τον πόλεμο που έρχεται, σε όραμα, βγαίνει έξω να θάψει τους δύο νεκρούς, γεμάτος τύψεις.

Και μόνο τότε, βλέπουμε τη Νταινέρυς να φτάνει επιτέλους στην πατρίδα της, να πατάει για πρώτη φορά στο Westeros. Ακολουθεί μια συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή 5 λεπτών, όπου η Νταινέρυς και οι σύμβουλοί της εξερευνούν το Dragonstone και δεν υπάρχει καθόλου διάλογος. Δε χρειάζεται κιόλας, αφού ξέρουμε τι σημαίνει αυτό το μέρος για αυτήν, που το γνωρίζει μόνο μέσα από τις αφηγήσεις του αδερφού της, που το ονειρευόταν από τότε που ήταν μικρή, παρότι δεν το είχε δει ποτέ και επιθυμούσε όσο τίποτε άλλο να γυρίσει σε αυτό. Βέβαια, ο τελικός στόχος πάντα παραμένει το Κόκκινο Φρούριο στο King’s Landing όπου και μεγάλωσε ο αδερφός της, αυτό όμως δεν παύει να είναι το πατρικό τους. Το κάστρο αυτό χρησιμοποιούταν μέχρι πρόσφατα από τον Στάννις Μπαράθηον, και τώρα είναι έτοιμο να υποδεχτεί αυτήν. Το επεισόδιο τελειώνει με αυτήν και τον Τύριον μπροστά στο τραπέζι που έκανε τα σχέδιά του και ο Στάννις, με τη Νταινέρυς να ρωτάει τον Τύριον αν είναι έτοιμος να ξεκινήσουν.

Έντονο αλλά και ανακουφιστικά ήρεμο το πρώτο επεισόδιο, αφού πολλά από αυτά που συνέβησαν τα είχαμε ήδη σε σε τρέιλερ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε ιδέα τι έρχεται ακόμη. Από το πρόμο του επόμενου επεισοδίου όμως, μαθαίνουμε ότι η άφιξη της Νταινέρυς έχει μαθευτεί και συζητιέται από τη Σέρσι με τους συμβούλους της, αλλά και από τον Τζον. Συντονιζόμαστε και πάλι την επόμενη βδομάδα με αγωνία!