Sunday, 7 Mar 2021
Advertisement
BΙΒΛΙΟ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκη έχει αφιέρωμα στη Νότια Ευρώπη

Οι δυσοίωνες προφητείες για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης φαίνεται να διαψεύδονται. Η 14η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί τελικά μέσα στον Μάιο έχοντας νέο επικεφαλής, με χρηματοδότηση που έχει ήδη εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, χωρίς ωστόσο τιμώμενη χώρα, αλλά με ένα ευρύ αφιέρωμα στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης.

Όσοι ανησυχούσαν για τη διεξαγωγή της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θέτοντας μάλιστα ερωτήματα για το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν απλώς κινδυνολογούσαν, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες της “ΜτΚ”, ο καταξιωμένος πολιτιστικός θεσμός θα διεξαχθεί στις ημερομηνίες που έχουν ήδη οριστεί (11-14 Μαΐου 2017), αλλά και με κάποια νέα δεδομένα.

Η έκθεση, που φέτος κλείνει αισίως 14 χρόνια συνεχούς πορείας και από το 2015 υλοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (μετά την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2014), αποκτά φέτος επικεφαλής. Πρόκειται για μια θέση που επί σειρά ετών παρέμενε κενή, ενώ πέρυσι αναγκάστηκαν να την καλύψουν εκ των ενόντων, για λόγους οικονομίας χρόνου και χρήματος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και το μέλος του δ.σ. Ηλίας Νικολακόπουλος με τη σταθερή αρωγή της Νόπης Χατζηγεωργίου, έμπειρου στελέχους του ΕΚΕΒΙ και τώρα του ΕΙΠ. Όλοι όμως, αναγνώριζαν την ανάγκη ύπαρξης ενός ατόμου, που θα επωμιστεί ευρύτερο συντονιστικό ρόλο.

Εικόνα από το thetoc

Έτσι, αυτήν τη χρονιά η λύση δίνεται στο πρόσωπο του δημοσιογράφου Μανώλη Πιμπλή. Ο “υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης”, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην προκήρυξη, προέκυψε μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2016 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων την 3η Ιανουαρίου 2017. Μάχιμος επί σειρά ετών συντάκτης βιβλίου ο Μανώλης Πιμπλής, με μεγάλη εμπειρία και πολύπλευρη γνώση στον τομέα αυτό, αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή για τον συγκεκριμένο ρόλο. Ο νέος υπεύθυνος ανέλαβε αμέσως τα καθήκοντά του, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη σειρά επαφών τόσο με τους ανθρώπους του εκδοτικού χώρου, όσο και με τα ξενόγλωσσα Ινστιτούτα που συνδράμουν ετησίως τον θεσμό.

Η λογοτεχνία των χωρών της Νότιας Ευρώπης
Δεν είναι γνωστό γιατί οι διαδικασίες για την επιλογή επικεφαλής καθυστέρησαν τόσο πολύ. Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι αυτό οφείλεται κυρίως στις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί το ΕΣΠΑ -όπως είναι ήδη από πέρυσι γνωστό, η διοργάνωση χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μια τριετία με το συνολικό ποσό των 800.000 ευρώ. Λόγω αυτής της καθυστέρησης όμως, το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας είναι πολύ περιορισμένο, δεδομένου ότι για την επόμενη ΔΕΒΘ απομένουν περίπου τρεις μήνες. Έτσι, η πίεση του χρόνου δεν αφήνει περιθώρια να οριστεί φέτος τιμώμενη χώρα. Γι’ αυτόν το λόγο διοργανωτές και συντονιστής προσανατολίζονται στη λύση ενός μεγάλου αφιερώματος στη λογοτεχνία των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Το σκεπτικό επιλογής της συγκεκριμένης περιοχής για φέτος είναι εύλογο, καθώς φέρεται να είναι εμπνευσμένο από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ας μην ξεχνάμε, ότι η χρονιά που διανύουμε είναι σημαντική για τις χώρες της Ευρώπης (για κάποιες και εκλογική), οι οποίες ίσως να βρίσκονται ενώπιον πολύ κρίσιμων αλλαγών, που σίγουρα θα επηρεάσουν και τον ευρωπαϊκό νότο. Οι χώρες του τελευταίου έχοντας ως έναν βαθμό κοινά συμφέροντα, αλλά και οπτική, είναι καλό κατά πολλούς να εγκαινιάσουν έναν ευρύτερο διάλογο, γεγονός που κατά τους διοργανωτές, θα μπορούσε να συμβεί και σε λογοτεχνικό επίπεδο.

Ωστόσο, η πρακτική ενός αφιερώματος σε ομάδες χωρών δεν πρόκειται να παγιωθεί στο εξής σε κάθε διοργάνωση, αφού από την επόμενη χρονιά, όπως λέγεται, θα υπάρχει η σχετική άνεση χρόνου για να οριστεί η νέα τιμώμενη χώρα, της οποίας οι εκπρόσωποι θα ενημερωθούν εγκαίρως, ούτως ώστε να έχουν όλο το περιθώριο που απαιτείται για να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Εξάλλου, φήμες που ήθελαν τιμώμενη χώρα την Κίνα, λόγω του έτους Ελλάδας – Κίνας είναι αβάσιμες, αφού η εν λόγω χώρα υπήρξε τιμώμενη στη διάρκεια της 7ης ΔΕΒΘ και επομένως θα ήταν μάλλον άστοχο να οριστεί ξανά και φέτος. Η Κίνα θα έχει πάντως το δικό της περίπτερο, όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, στο οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθούν ίσως περισσότερες από το σύνηθες εκδηλώσεις λόγω του έτους.
Τέλος, με βάση πάντα τις πληροφορίες της “ΜτΚ”, θα γίνει προσπάθεια η έκθεση να επικεντρωθεί στη λογοτεχνική ουσία και σε όλα τα λογοτεχνικά είδη, διατηρώντας μια επίκαιρη διάσταση. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να συμμετάσχουν φέτος στη διοργάνωση εκδοτικοί οίκοι, που τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης ή άλλων παραγόντων, απείχαν από αυτήν.

 

Διαβάστε περισσότερα

Post Comment