Monday, 25 Oct 2021
Advertisement
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΙΝΕΜΑ

2 ταινίες για σήμερα Τετάρτη

Σήμερα σας έχω άλλες δύο πολύ ωραίες ταινίες αν αποφασίσετε να μείνετε σπίτι, για να σας κρατήσουν συντροφιά. Ο υδράργυρος άρχισε να χτυπά πάλι κόκκινο, οπότε τι καλύτερο να μείνετε στη δροσιά του σπιτιού σας μετά από μια κουραστική και πολύ ζεστή μέρα στην πόλη.

The Man Who Knew Too Much – Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά (1956)

http://https://www.youtube.com/watch?v=Ft2smpFxJgY

Info  Σκηνοθεσία:  Alfred Hitchcock
       Παίζουν:
  James Stewart, Doris Day
          Είδος: Θρίλερ

Περίληψη  Κατά τη διάρκεια ενός ιατρικού συνεδρίου στο Παρίσι, ο γιατρός Ben McKenna, η σύζυγός του Jo, πρώην τραγουδίστρια και ηθοποιός του θεάτρου κι ο έφηβος γιος τους Hank, επισκέπτονται το Μαρακές στο Μαρόκο. Όταν φτάνουν στο Μαρόκο ο Ben προσεγγίζεται από έναν Γάλλο, o οποίος προλαβαίνει να ψιθυρίσει στο αυτί του, ότι κάποιοι σχεδιάζουν απόπειρα δολοφονίας ενός πολιτικού προσώπου στο Λονδίνο. Ο Ben διστάζει να ειδοποιήσει τις αρχές για να τους αναφέρει όσα του ψιθύρισε ο άνδρας, καθώς τα άτομα που έχουν οργανώσει τη δολοφονία προσπαθούν να τον κάνουν να σιωπήσει απαγάγοντας το γιο του Hank.

Trivia   Η ταινία αποτελεί επανεκτέλεση της ταινίας του 1934 Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά (The Man Who Knew Too Much) σκηνοθετημένη επίσης από τον Hitchcock. Στο βιβλίο του François Truffaut του 1967, με τίτλο Hitchcock/Truffaut, το οποίο βασίζεται στη συζήτηση των δυο σκηνοθετών πάνω στο έργο του Hitchcock, ο Truffaut τόνισε ότι η επανεκτέλεση είναι σε πολλά σημεία ανώτερη του πρωτότυπου. Ο Hitchcock του απάντησε: «Ας πούμε ότι η πρώτη εκτέλεση αποτελεί το αποτέλεσμα της δουλειάς ενός ταλαντούχου ερασιτέχνη και η επανεκτέλεση είναι το έργο ενός επαγγελματία».  Παρ’ όλα αυτά ο σκηνοθέτης δήλωσε πως προτιμά την πρώτη εκδοχή, καθώς δεν είναι τόσο “προσεγμένη”.

Ο Hitchcock προσέλαβε για άλλη μια φορά, ως πρωταγωνιστή της ταινίας, τον James Stewart με τον οποίο είχε ήδη συνεργαστεί στις ταινίες Ο Βρόχος (Rope, 1948) και Σιωπηλός Μάρτυς (Rear Window, 1954). Ο σκηνοθέτης απαίτησε επίσης να ανατεθεί ο ρόλος της συζύγου του Stewart, στην ξανθιά ηθοποιό Doris Day, εφόσον του άρεσε η ερμηνεία της στην ταινία Όταν η Θύελλα Ξεσπά (Storm Warning, 1951). Αλλά ο Herbert Coleman της Paramount έφερε αντιρρήσεις εφόσον γνώριζε την ηθοποιό μόνο από τη δουλειά της ως τραγουδίστρια. Ο Coleman πρότεινε στον Hitchcock μια σειρά από πιο γνωστές ξανθές ηθοποιούς όπως η Grace Kelly, η Kim Novak και η Lana Turner ή ως εναλλακτική λύση ανέφερε τα ονόματα των μελαχρινών Jane Russell, Gene Tierney και Ava Gardner, αλλά ο σκηνοθέτης παρέμεινε ανένδοτος κι η Day ανέλαβε το ρόλο.

Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι Whatever Will Be, Will Be (Que Sera, Sera) που ερμηνεύει η Doris Day στην ταινία. Στην αρχή μάλιστα η Day αρνήθηκε να το ηχογραφήσει θεωρώντας το ένα ξεχασμένο παιδικό τραγούδι, πέρα όμως από το Όσκαρ έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της ως τραγουδίστρια και συνδέθηκε το όνομα της με αυτό το τραγούδι.

Η ταινία συμμετείχε επίσης στο Φεστιβάλ των Καννών του 1956.


The Hundred-Foot Journey – Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακρυά
(2014)

http://https://www.youtube.com/watch?v=YekSqE_bYoo

Info  Σκηνοθεσία: Lasse Hallström
Παίζουν: 
Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal, Charlotte Le Bon 
Είδος: 
Κωμωδία, Δράμα

Περίληψη  Μια οικογένεια Ινδών μετακομίζει στη Νότια Γαλλία κι ανοίγουν ένα ινδικό εστιατόριο, ακριβώς απέναντι από αυτό της Madame Mallory, το οποίο είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin. Μεταξύ των δυο «ανταγωνιστών» ακολουθεί μια γαστρονομική μάχη, η οποία δοκιμάζει τη δύναμη της αγάπης, της αφοσίωσης και της πίστης στο πλαίσιο της οικογένειας.

Trivia  Το σενάριο υπογράφει ο Steven Knight και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Richard Morais, το οποίο κυκλοφόρησε το 2010. Στο βιβλίο η ιστορία είναι τοποθετημένη στη δεκαετία του ’90, στην ταινία όμως δεν ισχύει αυτό.

Τα δύο εστιατόρια που βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο δημιουργήθηκαν ψηφιακά.

Η ταινία έλαβε θετικές κριτικές και αποτέλεσε εμπορική επιτυχία.

Νόνα Σάνιου