Sunday, 28 Feb 2021
Advertisement
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΙΝΕΜΑ

2 ταινίες για σήμερα Δεύτερα

Για όσους ψήνονται ακόμη στην πόλη, σας έχω σήμερα δύο φοβερές ταινίες, για να κάνουμε ένα γλυκό ταξίδι στο χρόνο, σε ωραία μέρη με ενδιαφέρουσες ιστορίες και ταλαντούχους ηθοποιούς. Αγαπημένες ταινίες που δε χορταίνεις να τις βλέπεις. Ξανά και… ξανά!

 It Started in Naples – Διακοπές στη Νάπολη (1960)

http://https://www.youtube.com/watch?v=9MEN8heDl-Q

Info  Σκηνοθεσία:  Melville Shavelson 
Παίζουν:  
Clark Gable, Sophia Loren, Vittorio De Sica
Είδος: 
Ρομαντική Κομεντί

Περίληψη  Ο Michael Hamilton είναι ένας δικηγόρος από τη Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στην Νάπολη για να διευθετήσει τα περιουσιακά του αδελφού του. Εκεί ανακαλύπτει πως ο αποθανόντας έχει παρατήσει εκεί ένα μικρό αγοράκι, το οποίο το μεγαλώνει η Lucia. Ο Michael δε βρίσκει σωστή την ναπολιτάνικη ανατροφή και ακόμα χειρότερα, μαθαίνει πως η Lucia είναι χορεύτρια σε night club.

Trivia  H ταινία αυτή αποτελεί την τελευταία ταινία, που όταν κυκλοφόρησε ο Clark Gable ήταν ακόμη ζωντανός. Γύρισε και το The Misfits αλλά το φιλμ κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του.

Ο Clark Gable ενθουσιάστηκε με την ιταλική κουζίνα και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων το βάρος του εκτοξεύθηκε. Σε πολλές σκηνές είναι εμφανές πως έχει πάρει βάρος.

Τ γυρίσματα έλαβαν χώρα στη Ρώμη, στη Νάπολη και στο Κάπρι.

Η Sophia Loren κατηγόρησε το σκηνοθέτη Melville Shavelson, ότι χρησιμοποιούσε την κάμερα με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοεί τον Gable, προσθέτοντας: “Αυτός δε χρειάζεται να ανησυχεί για την καριέρα του πια, ενώ εγώ πρέπει”. Ο Gable νευρίασε και έκτοτε η σχέση ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές ήταν κάπως ψυχρή.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.


Summertime – Διακοπές στη Βενετία
(1955)

http://https://www.youtube.com/watch?v=arWTDQltt3Y

Info  Σκηνοθεσία: David Lean
Παίζουν: 
Katharine Hepburn, Rossano Brazzi, Darren McGavin, Isa Miranda
Είδος: 
Ρομαντική, Δράμα

Περίληψη  Η Jane Hudson, μια ανύπαντρη και μοναχική γυναίκα από το Οχάιο, φτάνει στη Βενετία για να κάνει τις διακοπές που χρόνια ονειρευόταν. Παρά το γεγονός ότι της αρέσει η ανεξαρτησία της, φτάνοντας στην Ιταλία αισθάνεται τρομερή μοναξιά βλέποντας από μακριά τα ζευγάρια να απολαμβάνουν τις ομορφιές της ζωής κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Έτσι περιπλανιέται μόνη στα βενετσιάνικα σοκάκια έχοντας στο χέρι της μια κάμερα. Κάποια στιγμή συναντάει τυχαία τον Renato και του τραβάει την προσοχή. Οι δυο τους γνωρίζονται και η Jane είναι έτοιμη να υποκύψει στο φλερτ του Renato, αλλά ανακαλύπτει ότι ο άνδρας αυτός είναι παντρεμένος.

Trivia  Η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Arthur Laurents με τίτλο The Time of the Cuckoo, το οποίο διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη ο ίδιος ο Lean σε συνεργασία με τον H. E. Bates.

Ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν για το ρόλο του Renato, ήταν εκείνο του Ιταλού σκηνοθέτη και ηθοποιού Vittorio De Sica. Ο Roberto Rossellini ενδιαφέρθηκε να σκηνοθετήσει την ταινία με πρωταγωνίστρια την τότε, σύζυγό του, Ingrid Bergman, ενώ η Olivia de Havilland ενδιαφέρθηκε επίσης για το ρόλο της Jane.

Οι ιταλικές αρχές είχαν ενστάσεις, όσον αφορά την περίοδο που θα γίνονταν τα γυρίσματα. Ο Lean επρόκειτο να γυρίσει την ταινία το καλοκαίρι κατά την τουριστική περίοδο και οι γονδολιέρηδες φοβούμενοι ότι θα έχαναν χρήματα απείλησαν με απεργία. Η εταιρία United Artists έκανε τότε μια μεγάλη δωρεά για την ανακαίνιση της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, ενώ ο σκηνοθέτης David Lean υποσχέθηκε στον καρδινάλιο της Βενετίας ότι κανείς δεν επρόκειτο να εμφανιστεί με ρούχα που να εκθέτουν γυμνά χέρια ή πόδια κοντά στα ιερές τοποθεσίες της πόλης.

Σε κάποια από τις σκηνές της ταινίας, η Katharine Hepburn, έπρεπε να πέσει στο κανάλι που περνάει δίπλα από την πλατεία Αγίου Βαρνάβα. Η Hepburn φοβόταν να πέσει στα μολυσμένα νερά του καναλιού, αλλά ο David Lean πίστευε ότι αν την αντικαθιστούσε άλλη γυναίκα θα ήταν εμφανές. Γι’ αυτό το λόγο έριξε στα νερά αντισηπτικό υγρό και η Hepburn έπεσε η ίδια στο κανάλι. Ο σκηνοθέτης δεν ήταν ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα και την ανάγκασε να γυρίσει τη σκηνή τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα η ηθοποιός να προσβληθεί από χρόνια επιπεφυκίτιδα, που επρόκειτο να την ταλαιπωρήσει μέχρι και το τέλος της ζωής της.

Η Katharine Hepburn έλαβε την έκτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, ενώ ο David Lean προτάθηκε για Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

 

Καλές προβολές!

 

Νόνα Σάνιου