Saturday, 27 Feb 2021
Advertisement
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΙΝΕΜΑ

ΦΚΘ 2017: Κριτική για τη ταινία Μικρόκοσμος/Downsizing (2017)

Η ταινία Downsizing έκανε χθες την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, δυόμιση μήνες πριν κυκλοφορήσει στα σινεμά της χώρας μας και έναν μήνα πριν κυκλοφορήσει στην Αμερική. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της, ο Ελληνοαυστραλός Alexander Payne (The Descendants), που νωρίτερα την ίδια μέρα έδωσε συνέντευξη τύπου στο λιμάνι. Η πολυαναμενόμενη ταινία ήταν φυσικά sold out, πολλοί όμως στάθηκαν τυχεροί και βρήκαν εισιτήρια από τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής.

Η ταινία ξεκίνησε παρουσιάζοντας την ανακάλυψη ενός επιστήμονα, που μετά από χρόνια, προφανώς, ερευνών, κατάφερε να τελειοποιήσει τη σμίκρυνση των ανθρώπων, κάτι που πιστεύει ότι θα λύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στον πλανήτη: μικρότεροι άνθρωποι, καταναλώνουν λιγότερες προμήθειες, χρειάζονται λιγότερο χώρο, παράγουν λιγότερα απόβλητα, κλπ). 15 χρόνια αργότερα, ενώ το downsizing -που είναι μόνιμη αλλαγή- είναι πλέον κοινότυπο και ο πρωταγωνιστής, Paul Safranek (Matt Damon) με τη σύζυγό του (Kristen Wiig) αποφασίζουν να την αξιοποιήσουν, αφού μέσα σε άλλα οφέλη, η σμίκρυνση σημαίνει και ότι τα χρήματά τους θα πολλαπλασιαστούν και θα μπορούν να ζήσουν ως εκατομμυριούχοι για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Κάπου στη μέση της ταινίας το θέμα όμως αλλάζει και ασχολείται έντονα με το περιβάλλον και τις διαφορές μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Η αλλαγή ήταν αρκετά απότομη και σε πολλά σημεία ο θεατής δε μπορούσε να καταλάβει ποιο ήταν ακριβώς το θέμα της ταινίας. Το τέλος ήταν επίσης πολύ “λίγο” σε σχέση με την αρχή αλλά και τη συνέχεια της ταινίας, χωρίς να είναι ακριβώς αινιγματικό, σου έδινε απλά μια αίσθηση ότι κάτι λείπει.

Παρόλα αυτά, η ταινία ήταν όμορφα σκηνοθετημένη, με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα και εξίσου ενδιαφέρουσα εκτέλεση. Πρόκειται για μια ταινία που ενώ σε αφήνει κάπως απότομα, δεν το αισθάνεσαι ιδιαίτερα, αφού είσαι απασχολημένος με το να σκέφτεσαι ότι οι κίνδυνοι που παρουσιάζει η ταινία είναι αληθινοί και θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Οι επιπλοκές του όλου θέματος καταφέρνουν να προβληματίσουν τον θεατή σε σημείο να μπορεί να συγχωρέσει την απότομη στροφή στα μισά της αφήγησης. Συμμετείχαν επίσης ονόματα όπως ο Christoph Waltz, ο Jason Sudeikis και ο Neil Patrick Harris.

Οι χαρακτήρες ήταν πρωτότυποι και ενδιαφέροντες, ειδικά αυτός της Hong Chau στο ρόλο της Ngoc Lan Tran, μιας Βιετναμέζας μετανάστριας με προσθετικό μέλος, που πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτοφανή τροπή. Ξεχώρισε φυσικά και ο Christoph Waltz για άλλη μια φορά στην ερμηνεία του Dusan Mirkowic, ενός πλούσιου και εκκεντρικού Σέρβου που θα σύρει τον πρωταγωνιστή έξω από τα νερά του.

Hong Chau plays Ngoc Lan Tran and Christoph Waltz plays Dusan Mirkovic in Downsizing from Paramount Pictures.

Δυστυχώς ο Alexander Payne δεν επιθυμούσε να πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο Q&A μετά την προβολή, οπότε μπορούμε απλά να προσθέσουμε μια δήλωσή του από τη συνέντευξη τύπου του. Ο ίδιος είπε ότι παρουσιάζει όλα τα σενάριά του ως κωμωδίες αρχικά και μετά στην πορεία βρίσκει την ισορροπία που τους χρειάζεται για να μη μπορούν να χαρακτηριστούν αυστηρά κωμωδίες. Οι κωμικές στιγμές ήταν άφθονες στην ταινία και στην αίθουσα ακούγονταν συνεχώς κύματα γέλιου από παντού.

Η ταινία κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 4 Ιανουαρίου 2018.