Sunday, 28 Feb 2021
Advertisement
CINENEWS ΣΙΝΕΜΑ

Το σκάνδαλο Spacey και οι πρώτες συνέπειες

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Anthony Rapp, πρωταγωνιστής στο νέο Star Trek: Discovery, κατηγόρησε τον Kevin Spacey για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά. Στη συνέχεια σταδιακά 15 νεαροί άνδρες, κυρίως συντελεστές της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αποκάλυψαν τα δικά τους περιστατικά παρενόχλησης από το γνωστό ηθοποιό. Αργότερα, κατηγορίες προήλθαν και από το σετ του House of Cards αλλά και από το Old Vic, το ιστορικό θέατρο του Λονδίνου, όπου ο Spacey ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι το 2015. Συνολικά, 20 συντελεστές του θεάτρου κατηγόρησαν τον ηθοποιό για απρεπή συμπεριφορά.

Μετά από τις αποκαλύψεις, η εταιρία διανομής Sony και ο σκηνοθέτης Ridley Scott ανακοίνωσαν ότι η νέα τους ταινία, All the Money in the World, όπου παίζει ο Kevin Spacey στο ρόλο του John Paul Getty δε θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ του American Film Institute αλλά και ότι «…η ταινία αυτή δεν είναι δουλειά ενός μόνο ατόμου. Υπάρχουν πάνω από 800 ηθοποιοί, σεναριογράφοι, καλλιτέχνες, και συνεργείο […]. Θα ήταν μεγάλη αδικία να τιμωρήσουμε όλους αυτούς για τα παραπτώματα ενός ηθοποιού της ταινίας». Έτσι, συμφώνησαν σε μια δαπανηρή αλλά δίκαιη διαδικασία. Να γυριστούν όλες οι σκηνές του Kevin Spacey από την αρχή με άλλο ηθοποιό και μάλιστα χωρίς να αναβληθεί η πρεμιέρα της ταινίας στις αίθουσες.

Κάποιοι αντιδρούν σε αυτή την πρακτική υποστηρίζοντας πως ο Spacey απλώς κατηγορείται, επομένως είναι «αθώος μέχρι να αποδειχθεί ένοχος», και πως η αντιμετώπισή του θυμίζει εποχές Μακαρθισμού στο Χόλιγουντ. Όντως, δεν έχει υπάρξει δίκη (ακόμα) για να επιβεβαιωθεί η ενοχή του. Ούτε όμως έχει αποδειχθεί η αθωότητά του και όταν οι κατηγορίες είναι τόσες πολλές και από τόσες διαφορετικές πηγές κανείς δε μπορεί να αδικήσει τον Scott για την επιλογή του. Επίσης, οι παραλληλισμοί με την εποχή του Μακαρθισμού μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν από έναν σκεπτόμενο άνθρωπο. Το να συγκρίνεις ένα κυνήγι μαγισσών λόγω πολιτικών πεποιθήσεων με την αποκάλυψη ανάρμοστων σεξουαλικών συμπεριφορών έως αποπειρών βιασμού από τα ίδια τα θύματα είναι τουλάχιστον προσβλητικό και ανόητο.

Ο διάσημος Καναδός ηθοποιός, Christopher Plummer, που θα αντικαταστήσει τον Spacey, σε μία μάλλον άστοχη δήλωσή του στο Variety σχολιάζει λέγοντας πως είναι «λυπηρό» αυτό που συνέβη στον Spacey και «κρίμα για έναν τόσο ταλαντούχο ηθοποιό». Ίσως όμως η συμπόνια μας θα έπρεπε να πηγαίνει προς τα θύματα και όχι προς τον ηθοποιό του οποίου μάλιστα η πρώτη αντίδραση στις κατηγορίες ήταν να δηλώσει ομοφυλόφιλος. Η αποτυχημένη προσπάθεια του Spacey να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον και να χρησιμοποιήσει τη LGBT κοινότητα ως ασπίδα σχολιάστηκε δικαίως αρνητικά από μεγάλη μερίδα όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις και από τα μέσα. Το σίγουρο πάντως είναι πως η συμπεριφορά και οι πράξεις του ήταν πιο λυπηρές και άδικες για τους αποδέκτες τους από ότι η αποκάλυψη της αλήθειας για τον ίδιο τον Spacey.

Παρ όλη την εμπλοκή της με το σκάνδαλο, η ταινία αναμένεται να προβληθεί στην προγραμματισμένη της ημερομηνία, 21 Δεκεμβρίου.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας που μόλις κυκλοφόρησε:

http://https://www.youtube.com/watch?v=6x62O8A8qHw


Αριστοτέλης Φρεγγίδης