Sunday, 28 Feb 2021
Advertisement
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΙΝΕΜΑ

2 ταινίες για σήμερα Τετάρτη

Είμαστε περίπου στα μέσα της εβδομάδας και αν θέλετε να χαλαρώσετε σπίτι σας με παρέα ή χωρίς σας έχω δύο ευχάριστες ταινίες, για να σας κρατήσουν συντροφιά. Για ακόμη μια φορά θα κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και θα γυρίσουμε στη δεκαετία του ’60 να παρακολουθήσουμε μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς του προηγούμενου αιώνα στις περιπέτειές τους!

The Odd Couple – Ένα Παράξενο Ζευγάρι (1968)

http://https://www.youtube.com/watch?v=A58OtN9h918

Info  Σκηνοθεσία:  Gene Saks
Παίζουν:  Jack Lemmon, Walter Matthau
Είδος:  Κωμωδία

Υπόθεση   Ο Oscar (Walter Matthau) είναι αθλητικός συντάκτης, όμως, αν και καλοπληρωμένος, καταφέρνει πάντα να είναι άστατος, σκορποχέρης, ξενύχτης και τσαπατσούλης. Ο αντίποδας είναι ο φίλος και συνάδελφος Felix (Jack Lemmon), που είναι μονογαμικός, σπιτόγατος, προγραμματισμένος και πάνω απ’ όλα, μετρ των οικονομικών. Δυο άνθρωποι διαφορετικοί που όμως έχουν κάτι κοινό να μοιραστούν: την εμπειρία ενός ναυαγημένου γάμου και την προσπάθειας τους για συγκατοίκηση.

Trivia  Το σενάριο είναι του Neil Simon και είναι βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό του έργο, το οποίο άνοιξε αυλαία στο Broadway στις 10 Μαρτίου 1965 για 965 παραστάσεις με πρωταγωνιστές τους Walter Matthau στο ρόλο του Oscar και τον Art Carney στο ρόλο του Felix. Ήταν υποψήφιο μάλιστα για βραβείο Tony καλύτερου θεατρικού έργου, ενώ ο Matthau κέρδισε το Tony καλύτερου ηθοποιού.

Στην ταινία ο ρόλος του Felix δόθηκε στον Jack Lemmon, καθώς οι παραγωγοί θεώρησαν πως ο Carney δεν είχε τόσο μεγάλη απήχηση στο box-office. Η συνεργασία αυτή μάλιστα των Lemmon-Matthau ήταν η δεύτερη από τις δέκα συνολικά φορές που συνυπήρξαν στη μεγάλη οθόνη.

Ο Walter Matthau είχε ζητήσει από το συγγραφέα, Neil Simon αν γινόταν να υποδυόταν τον Felix στην ταινία, καθώς η προσωπικότητα του Oscar ήταν παρόμοια με τη δική του και το θεωρούσε αρκετά εύκολο, ενώ ο ρόλος του υποχόνδριου Felix θα αποτελούσε μεγάλη πρόκληση. Ο Simon όμως του απάντησε: “Walter πήγαινε και κάνε τον ηθοποιό σε κάποιου άλλου το έργο. Στο δικό δικό μου να είσαι ο Oscar, σε παρακαλώ.” O Matthau τελικά συμφώνησε σε αυτό.

Η ταινία αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία και κατέχει την τέταρτη θέση στο box-office του 1968. Επίσης, βρίσκεται στη θέση Νο 17 στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών.

Βοήθεια  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε online με ελληνικούς υπότιτλους.
How to Steal a Million – Πώς να κλέψετε 1.000.000 δολάρια (1966)

http://https://www.youtube.com/watch?v=ri4KsE2lvpw&t=51s

Info  Σκηνοθεσία: William Wyler
Παίζουν:  Audrey Hepburn, Peter O’Toole, Eli Wallach, Hugh Griffith
Είδος: Κωμωδία

Υπόθεση  Ο πατέρας της Nicole, διάσημος συλλέκτης τέχνης, δωρίζει το περίφημο άγαλμα Αφροδίτη του Cellini σε ένα γαλλικό μουσείο. Το πρόβλημα είναι πως το συγκεκριμένο άγαλμα δεν πλάστηκε από τον Cellini, αλλά από τον παππού της Nicole, αφού ο πατέρας της ασχολούνταν με τα πλαστά έργα τέχνης. Η Nicole το μαθαίνει και προσλαμβάνει τον διαβόητο διαρρήκτη της υψηλής κοινωνίας, Simon Dermott, για να κλέψει το άγαλμα πριν γίνει ο έλεγχος πιστότητας.

Trivia  Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Γαλλία, αν και οι ηθοποιοί μιλούν μόνο αγγλικά.

Κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού γυρίσματος ο σκηνοθέτης, William Wyler ζήτησε από τον Peter O’Toole να πάρει την Audrey Hepburn στο τροχόσπιτό του να ζεσταθεί, καθώς έκανε κρύο και εκείνη ήταν ελαφριά ντυμένη. Ο O’Toole της έδωσε μπράντι, για να τη βοηθήσει να ζεσταθεί, η Hepburn όμως δεν ήταν τόσο εξοικειωμένη με το αλκοόλ όσο ο O’Toole, με αποτέλεσμα να ζαλιστεί και να πέσει πάνω στα φώτα, όταν αργότερα έπρεπε να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο.

H ταινία αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Βοήθεια  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε online με ελληνικούς υπότιτλους.

Σόνια