Thursday, 4 Mar 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

H Τζωρτζίνα Λιώση μιλά στο ΤhessTheater για την παράσταση «Λολίτα» του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

Ο κόσμος τη γνώρισε ως Ντιλέκ. Η συμπαθής στο ευρύ κοινό Τζωρτζίνα Λιώση ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι σε ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων ενσαρκώνοντας το ρόλο της σέξι Λολίτας. Η ίδια μιλά στο ThessTheater για το ρόλο της στην παράσταση “Lolita reversed” του Χρήστου Καρασαββίδη, διηγείται το πως εισήλθε στο χώρο της υποκριτικής και δηλώνει ότι η φύση του επαγγέλματός της δεν της επιτρέπει να κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια.

 

Πρωταγωνιστείς στην παράσταση ‘‘Lolita reversed’’. Μίλησέ μας για το ρόλο σου.
Ο Χρήστος Καρασαββίδης ξαναγράφει την ιστορία που είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Ναμπόκοφ. Πρόκειται για την ιστορία που οι περισσότεροι γνωρίζουν από το μυθιστόρημα, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε επί σκηνής τρεις ακόμη εκδοχές της Λολίτας. Η δική μου ιστορία είναι η πιο ρεαλιστική, η οποία βέβαια και πάλι είναι αρκετά μονταρισμένη χρονικά. Ο ρόλος μου ως Λολίτα αφορά ένα κορίτσι δεκατριών χρονών που είναι πολύ βιαστικό καθώς θέλει να ζήσει κάποια πράγματα που δεν συνάδουν με την ηλικία της.

Στην παράσταση προβάλλεται ένας απαγορευμένος έρωτας. Στη σύγχρονη κοινωνία πώς αντιμετωπίζεται το “απαγορευμένο”;
Νομίζω πως από τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το έργο κατηγορήθηκε και λογοκρίθηκε αρκετά επειδή είναι γραμμένο από την οπτική του καθηγητή, στην δική μας περίπτωση του σκηνοθέτη. Πόσο μάλλον, ακόμη και η πρώτη ταινία που βγήκε, η οποία ήταν γραμμένη από τον ίδιο τον Ναμπόκοφ, ήταν αρκετά μακριά από την εκδοχή του βιβλίου. Μάλιστα και ο ίδιος ο Ναμπόκοφ καθιστά φανερή μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Λολίτας του μυθιστορήματος και εκείνης της ταινίας. Νομίζω πως σήμερα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι να μιλήσουμε για έναν απαγορευμένο έρωτα. Είχε αρκετό ενδιαφέρον για το Χρήστο να παρασταθεί το στοιχείο του απαγορευμένου. Συγκεκριμένα, σε αυτήν την εκδοχή νομίζω πως θέλουμε να αφήσουμε χώρο στον κόσμο να ερμηνεύσει ο καθένας μόνος του το ποιος μπορεί να φταίει και το ποιος μπορεί να μην φταίει. Με έναν τρόπο όλοι έχουν και δεν έχουν μερίδιο ευθύνης πάνω σε κάτι.
Υπάρχουν ταυτόσημα στοιχεία του δικού σου χαρακτήρα και της Λολίτας;
Φυσικά, όταν δημιουργείς κάτι, αντλείς από τον εαυτό σου για να προχωρήσεις. Και έτσι δημιουργείς βέβαια και κάτι καινούριο. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πάντα πως όλοι μας έχουμε μέσα μας τα πάντα αλλά επιλέγουμε τι είναι αυτό που θα δημιουργήσουμε και τι είναι αυτό που θα δημιουργήσει τελικά το χαρακτήρα μας. Ανήκω σε αυτά που δημιουργώ. Ανήκω σε αυτά που με οδηγούν. Με δουλειά και καλή συνεργασία εξελίσσομαι και δημιουργώ για ένα ρόλο.

Στη θεατρική παράσταση “Lolita reversed”

Η τηλεόραση σου έδωσε την ευκαιρία να γίνεις γνωστή στο ευρύ κοινό. Σε έχει βοηθήσει αυτό στο θέατρο;
Φαντάζομαι πως επειδή η τηλεόραση είναι ένα αρκετά ισχυρό μέσο μου έδωσε ίσως την ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος εμένα και τη δουλειά μου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που βοηθάει στο να προχωρήσει ένας άνθρωπος στην καριέρα του. Το να αναγνωριστεί δηλαδή η δουλειά που κάνει και να αποφασίσει ο κόσμος αν αυτό είναι αρεστό ή όχι.

Στην τηλεοπτική σειρά «Ταμάμ» μαζί με τον Γιάννη Χατζηγεωργίου

Πέρα από την καριέρα σου ως ηθοποιού, έχεις σπουδάσει Ψυχολογία και Φιλοσοφία. Η υποκριτική πως προέκυψε;
Σπουδάζοντας έκανα διαφημιστικά για να βγάλω κάποια χρήματα,η σχολή μου άλλωστε μου επέτρεπε να δουλεύω και να σπουδάζω ταυτόχρονα. Προέκυψε κάποια στιγμή ένα δοκιμαστικό για μία ταινία που με κάλεσαν. Άρχισα τότε να διαβάζω διάφορα κείμενα. Και κάπως έτσι πήρα μέρος στην ταινία. Η ταινία λέγεται «Κανένας» και είναι του Χρήστου Νικολέρη. Από εκεί και πέρα συνέχιζα τις σπουδές μου αλλά πάντα ασχολούμουν και με την υποκριτική. Έκανα ένα μεταπτυχιακό αργότερα στη Ρώμη παράλληλα με κάποιες άλλες δουλειές. Και κάπως έτσι το ένα έφερνε το άλλο. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, ξεκίνησε το Ταμάμ. Τότε ξεκίνησα και εγώ μαθήματα υποκριτικής. Ένας συνδυασμός οπότε σπουδών και υποκριτικής.

Προτιμάς το θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση;
Πιστεύω πως οποιοδήποτε από τα τρία στις σωστές συνθήκες είναι εξίσου το ίδιο καλό. Δεν έχει να κάνει με το μέσο. Έχει να κάνει με τη συνεργασία. Επειδή έχω ξεκινήσει από τον κινηματογράφο, έχω μια αδυναμία σε αυτόν αλλά μόνο αδυναμία δεν είναι. Δεν το προτιμώ και δεν το ξεχωρίζω από τα άλλα δύο.
Ποιους Έλληνες ή ξένους ηθοποιούς θαυμάζεις;
Από Έλληνες μου αρέσει πολύ ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης με τον οποίον έχει τύχει να δουλέψουμε και μαζί. Μου έχει μάθει πάρα πολλά πράγματα ο Μανώλης. Επίσης, εκτιμώ ιδιαίτερα τον Πέτρο Φιλιππίδη με τον οποίον έκανα την πρώτη μου θεατρική συνεργασία. Αυτοί και αμέτρητοι άλλοι ηθοποιοί είναι άνθρωποι που θαυμάζω, τον καθένα για οτιδήποτε ξεχωριστό κάνει και για το στυλ που διατηρεί.
Κλείνοντας θα θέλαμε να μας μιλήσεις για τα μελλοντικά σου σχέδια.
Ξεκινήσαμε την παράσταση “Τα Τεσσερα Κοριτσάκια” με σχεδόν την ίδια ομάδα της Λολίτας σε κείμενο και σκηνοθεσία του Χρήστου Καρασαββίδη. Ο Χρήστος έχει δίπλα του μια πολύ δυναμική ομάδα. Η Δώρα Παρδάλη και η Κρίστελ Καπερώνη συμμετέχουν επίσης στην παράσταση. Η παράσταση εμπλουτίστηκε με την άφιξη της Μαρίας- Νεφέλης Δούκα. Δουλέψαμε αρκετά και πριν μια εβδομάδα ακριβώς ανέβηκε η παράσταση. Οπότε, μέχρι πριν από λίγο αυτό άνηκε στο μέλλον μου. Αυτό το διάστημα δουλεύω αρκετά . Την προηγούμενη Δευτέρα ήταν το πρώτο μου ρεπό μετά την παραμονή των Χριστουγέννων. Αποφεύγω να κάνω κάτι πιο μακροπρόθεσμο γιατί η δουλειά μας είναι έτσι που δεν μας το επιτρέπει και τόσο. Προκύπτουν πράγματα και συνθήκες που δεν τις περίμενες.

Στη θεατρική παράσταση “Lolita reversed”

Η παράσταση έρχεται στη Θεσσαλονίκη από τις 5 Φεβρουαρίου και για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στο Θέατρο Αριστοτέλειον.

Συνέντευξη: Ολυμπία Σαλαγιάννη