Friday, 5 Mar 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου δηλώνει ως Λιλή Ζωγράφου στο ThessTheater ότι «η ζωή νικά»

 

Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική παράσταση «Επάγγελμα πόρνη»  στο θέατρο Αυλαία κατά τις 7,8,9 Φεβρουαρίου. Η ταλαντούχα ηθοποιός, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, με το εκπληκτικό της ταλέντο στην υποκριτική, υποδύεται σε ένα θεατρικό μονόλογο τη Λιλή Ζωγράφου, μια γυναίκα βιοπαλαίστρια στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Η ίδια μίλησε στο ThessTheater για το εν λόγω έργο, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις απόψεις τις σχετικά με επίκαιρα και μαζικού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο σας ως Λιλής Ζωγράφου.
Η Λιλή Ζωγράφου στο βιβλίο «Επάγγελμα πόρνη» έχει καταγράψει κάποιες προσωπικές ιστορίες της. Έχω επιλέξει δύο ιστορίες,η μία έχει και τον ομώνυμο τίτλο«Επάγγελμα πόρνη». Η πρώτη αυτή ιστορία έχει πάρα πολύ χιούμορ γιατί σχετίζεται με το δημόσιο και τη γραφειοκρατία και πόσω μάλλον στην εποχή της χούντας κατά την οποία η Λιλή προσπαθεί να βγάλει διαβατήριο, αλλά δεν εργάζεται πουθενά, οπότε δεν μπορεί να πιστοποιήσει ότι είναι δημοσιογράφος. Απευθύνεται στην Ένωση Συντακτών αλλά κανείς δεν πιστοποιεί ότι ασκεί το επάγγελμα του δημοσιογράφου, ενώ 27 χρόνια κάνει αυτήν τη δουλειά. Και τελικά αποφασίζει να πάει στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου συναντά ένα διευθυντή που της είναι μάλλον αντιπαθής στον οποίο μάλιστα λέει να γράψουν ότι είναι πόρνη. Αντιμετωπίζει με πάρα πολύ χιούμορ όλον αυτόν τον σουρεαλισμό του κράτους και της γραφειοκρατίας.
Η δεύτερη ιστορία αφορά πάλι μια προσωπική της στιγμή, η οποία είναι πολύ δραματική. Η Λιλή είναι ένας άνθρωπος στον οποίον συμβαίνουν ανατριχιαστικά πράγματα. Και ο κόσμος το βλέπει αυτό και ανατριχιάζει και αυτός. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ότι μαζεύει πάλι τις δυνάμεις της και αποφασίζει να συνεχίσει τη ζωή της λέγοντας ότι «η ζωή νικά». Διακατέχεται, λοιπόν, από μια αισιοδοξία.

Σκηνή από την παράσταση “Επάγγελμα Πόρνη”

Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος της παράστασης «Επάγγελμα πόρνη» με τη σύγχρονη πραγματικότητα;
Αυτό που περιγράφει η Λιλή Ζωγράφου ισχύει δυστυχώς κατά πολύ και σήμερα,πρώτα απ’ όλα η γραφειοκρατία  του συστήματος. Ασχέτως αν έχουμε δημοκρατία σήμερα, ο δημόσιος τομέας είναι βραδυκίνητος. Και πέρα από αυτά, η Λιλή Ζωγράφου μιλάει πολύ ουσιαστικά στο δεύτερο μονόλογό της για τη ζωή, τις σχέσεις, τις γυναίκες, το θάνατο, την ερημιά, τη μοναξιά, πράγματα τα οποία μας έχουν απασχολήσει όλους μας. Κάποιες φορές οι λέξεις που χρησιμοποιεί είναι λίγο ‘γροθιά’ στο στομάχι.

Πόσα χρόνια παίζεται αυτό το έργο;
Όχι πάρα πολλά. Το έπαιξα πρώτη φορά το 2014 και παίχτηκε σποραδικά περίπου για δύο χρόνια. Και έχω να το παίξω από το 2016, δηλαδή εδώ και 2 χρόνια.

“Επάγγελμα Πόρνη” Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Θεωρείτε ότι σήμερα έχουν εξαλειφθεί τα κοινωνικά στερεότυπα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία;
Σαφώς και έχουν, αλλά έχω την αίσθηση επίσης ότι εμείς οι γυναίκες πληρώνουμε και ένα πολύ μεγάλο τίμημα. Γιατί ναι μεν έχουμε καταφέρει να έχουμε μια ισότητα αλλά πάλι δεν είναι ισότητα αυτό καθώς πιστεύω ότι έχουμε παραπάνω ρόλους από ότι μας αντιστοιχούν. Η Λιλή Ζωγράφου επίσης δεν ήταν φεμινίστρια. Έλεγε ότι «Δεν θέλω να είμαι φεμινίστρια, θέλω να είμαι γυναίκα, κλασική παραδοσιακή γυναίκα. Η Λιλή, ήταν χειραφετημένη και ανεξάρτητη, της άρεζε όμως να έχει αυτόν τον κλασικό ρόλο της γυναίκας. Νομίζω ότι σε όλες μας αρέσει απλώς έχουμε αναγκαστεί να επωμιστούμε και πάρα πολλούς άλλους ρόλους σήμερα. Ο ρόλος μας είναι πλέον πολυδιάστατος.

Σας δυσκολεύει το γεγονός ότι είστε συνέχεια μόνη πάνω στην σκηνή σε αυτό το έργο;
Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο εγχείρημα αυτό για έναν ηθοποιό. Ωστόσο θεωρώ ότι αν το καταφέρεις, σου δίνει τεράστια δύναμη και άλλον αέρα πάνω στη σκηνή. Μετά από αυτό το μονόλογο όλα τα άλλα μου φαίνονται απλά. Όταν έχεις καταφέρει να κάνεις μονόλογο και τον κάνεις καλά κρατώντας το ενδιαφέρον του κοινού και συνεπαίρνοντας το, ακονίζεις πολύ καλά τα εκφραστικά σου μέσα. Είσαι σε εγρήγορση. Οπότε ο επόμενος ρόλος θα σε βρει πολύ καλά κουρδισμένο.

Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο;
Το θέατρο είναι η μισή και παραπάνω ζωή μου. Γιατί, αν σκεφτείς ότι από τις 24 ώρες της ημέρας ουσιαστικά τις 15 είτε δουλεύω είτε απασχολώ το μυαλό μου με κάποιο θεατρικό κείμενο ή με πρόβα. Το θέατρο είναι η ζωή μου!

“Επάγγελμα Πόρνη” Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Ποια είναι η γνώμη σας για το γεγονός ότι βλέπουμε σε ρόλο ηθοποιού ανθρώπους που έχουν γίνει γνωστοί μέσα από κάποιο reality επιβίωσης;
Το φαινόμενο αυτό συνηθίζονταν πάντοτε. Το έχουμε δει πάρα πολλές φορές,εφόσον δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορεί ο καθένας να ανεβεί στην σκηνή και να παίξει.  Από εκεί και πέρα  θα δείξει αν μπορεί καποιος από ενα οποιοδήποτε reality να αντέξει στο χρόνο. Συνήθως αυτά τα παιδιά παίζουν σε κάποια σίριαλ και εκεί σταματάει η καριέρα τους. Είναι λίγο διάττοντες αστέρες λόγω της δημοσιότητας που τυχαίνει να έχουν εκείνη την περίοδο.Στο φινάλε η διάρκεια έχει σημασία.

Θεωρείτε άδικη την έλλειψη ασκήσεως επαγγέλματος για τους ηθοποιούς;
Πολλά θεωρώ ότι είναι άδικα. Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος υπήρχε παλιά και την κατήργησαν από την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης και μετά. Μάλλον δεν μπορούσαν να φανταστούν το τι θα συνέβαινε στο μέλλον.

Δεδομένου του δυσάρεστου συμβάντος που έλαβε χώρα ανάμεσα σε 2 πολύ γνωστούς ηθοποιούς είναι σύνηθες στα παρασκήνια του θεάτρου να προβεί κάποιος ηθοποιός σε μια βίαιη αντίδραση;
Θεωρώ ότι γεγονότα σαν αυτα γίνονται παντού, έχω την αίσθηση ότι έγινε πάρα πολύς ντόρος και αδίκως,επειδή πρόκειται για άτομα αναγνωρίσιμα. Γεγονότα σαν αυτά γίνονται μέσα σε μια τράπεζα, σε μια δημόσια υπηρεσία, σε ένα δημοσιογραφικό γραφείο. Τώρα από εκεί και πέρα πήρε μια έκταση η οποία ήταν πολύ μεγάλη. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν χαλιναγωγήσει το θυμό τους προβαίνουν σε τέτοιες αντιδράσεις ασχέτως χώρου.

Έχετε καλή σχέση με την τεχνολογία;
Έχω καλή σχέση. Τόση όση. Χρησιμοποιώ και τα social media (Facebook, Instagram).

Βλέπετε θέατρο;
Βεβαίως και βλέπω όποτε μπορώ. Αυτό είναι το χόμπι μου. Μανιακή με τη δουλειά όπως βλέπετε…  Μου αρέσει να βλέπω τι κάνουν οι συνάδελφοι μου για να ξέρω και τι γίνεται στο χώρο, τι άλλες δουλειές γίνονται.Νιώθω μεγάλη χαρά όταν βλέπω ωραίες δουλειές και νέους ηθοποιούς. Έρχεται νέο αίμα το οποίο είναι πολύ καλό.

Κλείνοντας αυτήν τη συνέντευξη θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα σχέδιά σας στο εγγύς μέλλον.
Σκέφτομαι να κάνω κάποια πράγματα και για το καλοκαίρι και για το χειμώνα. Έχω βρει ήδη τι θα ήθελα να κάνω. Αλλά είμαι ακόμη σε φάση διαπραγματεύσεων και συζητήσεων. Οπότε δεν είναι ακόμη κάτι ανακοινώσιμο.

Συνεντευξιάστρια: Ολυμπία Σαλαγιάννη

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για τρεις ημέρες 7,8,9 στο θέατρο Αυλαία στις 9