Sunday, 28 Feb 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σία Κοσκινά, η Θεσσαλονικιά που αναβίωσε το μιούζικαλ στην Ελλάδα

Η Σία Κοσκινά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, η αγάπη της όμως και το πάθος της για την τέχνη και συγκεκριμένα για το μιούζικαλ την έκαναν να μεταβεί στο Λονδίνο όπου και έκανε τριετείς σπουδές στην Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών στο West End. Βραβευμένη με υποτροφία έκανε μαθήματα επάνω στο χορό, το τραγούδι, το θέατρο, το μιούζικαλ και την υποκριτική και αποφοίτησε με πτυχίο ειδικότητας Musical Theatre Performer. Αφού επέστρεψε στην Ελλάδα, συμμετείχε σε μία σειρά θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, ασχολήθηκε με την τηλεόραση καθώς και με τον κινηματογράφο.

Πυλώνας της καλλιτεχνικής της πορείας υπήρξε η απόφασή της να ιδρύσει την πρώτη σχολή μιούζικαλ στην Ελλάδα, την PMTP (Professional Musical Theatre Performance) το 2006 στην Αθήνα. Το μεγάλο της κίνητρο για αυτήν την απόφαση ήταν φυσικά η αγάπη της για το εν λόγω είδος, καθώς επίσης και το μεγάλο εκπαιδευτικό κενό για εξειδικευμένες σπουδές μουσικού θεάτρου που υπάρχει στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη σχολή προσφέρει μια ολοκληρωμένη μέθοδο διδασκαλίας για το μιούζικαλ σε άξονα μαθημάτων εφάμιλλων του εξωτερικού λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την ιδιομορφία της ελληνικής πραγματικότητας.

Η σχολή της PMTP

Πιο συγκεκριμένα, η σχολή PMTP για τη διδασκαλία της τέχνης του μιούζικαλ πρωτοστεγάστηκε στο Πυθαγόρειο Ωδείο στην Άνοιξη Αττικής για 3 χρόνια (2007-2010). Τα επόμενα 3 χρόνια (2010-2013) στεγάστηκε στο Ωδείο Τέχνης του Γ.Β. Φακανά. Από τον Οκτώβριο του 2013 στεγάζεται σε άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις σ’ έναν άκρως καλλιτεχνικό χώρο -στο Ν. Ηράκλειο, στην οδό Κηφισιάς 28- σ ’ένα ήσυχο σημείο της πόλης που ευνοεί τη συγκέντρωση και την αφοσίωση με απόλυτη συνέπεια στην τέχνη του μιούζικαλ που με χαρά η κυρία Κοσκινά και οι συνεργάτες της προσφέρουν στους σπουδαστές τους. Από το 2018 λειτουργεί παράρτημα της σχολής στο Παλαιό Φάληρο, Αμφιτρίτης 7, σε συνεργασία με το Music Studies του διακεκριμένου μουσικού Τόνυ Κονταξάκη.

WEST STUDIO / Ξύλινη Αίθουσα

Το Musical στη Θεσσαλονίκη

Για δύο συνεχόμενα έτη η σχολή PMTP, σε συνεργασία με το Ωδείο Βορείου Ελλάδος, λειτούργησε παράρτημα στο κτίριο της Εθν. Αντιστάσεως 16, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου έδινε μαθήματα μιούζικαλ σε παιδιά και ενήλικες, έχοντας τη Σία Κοσκινά κοντά τους μία φορά μηνιαίως ώστε να δώσει τα φώτα της στους συνεργάτες καθηγητές και σπουδαστές.

 

Το ThessTheater και η Σία Κοσκινά συζητούν σε ένα κλίμα αγάπης για το θέατρο….

Πώς αισθάνεστε που είστε το άτομο που δημιούργησε την πρώτη σχολή μιούζικαλ στην Ελλάδα;
Αισθάνομαι υπέροχα, αφού ένα από τα μεγάλα μου όνειρα πραγματοποιήθηκε! Μέσα από τη σχολή νιώθω ότι εκπληρώνω έναν σκοπό σ ’αυτή τη ζωή, καθώς βοηθάω τους νέους ανθρώπους να πραγματοποιούν τα όνειρά τους, να μην το βάζουν ποτέ κάτω και να παλεύουν με ό,τι διαθέτουν για αυτά που αγαπούν!

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μιούζικαλ;
Ο συνδυασμός τριών πολύ δύσκολων και απαιτητικών ειδών τέχνης σε ένα ενιαίο σύνολο. Για το λόγο αυτό, το μιούζικαλ αναφέρεται συχνά ως τρίαθλος του θεάματος!

Όντας ένας άνθρωπος που παρά τις ενδεχόμενες δυσκολίες που αντιμετώπισε, κατάφερε να σταδιοδρομήσει με επιτυχία και να ξεχωρίσει σε ένα είδος όχι και τόσο γνώριμο στο ελληνικό κοινό, τι θα συμβουλεύατε τους ανερχόμενους καλλιτέχνες αυτού του είδους;
Αφού βεβαιωθούν ότι αυτό είναι που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους παρά τις δυσκολίες, την κούραση, το ψυχικό ή οικονομικό κόστος, να έρθουν να γνωριστούμε! Ίσως μετά από μία συζήτηση να έχουν ανοίξει νέοι ορίζοντες, να έχουν εξομαλυνθεί κάποιες δυσκολίες και όλα να είναι πιο εύκολα και εφικτά απ’ όσο νόμιζαν…

Ευχηθείτε κάτι για τη Θεσσαλονίκη.
Η Θεσσαλονίκη εκτός από μία όμορφη πόλη με σημαντική ιστορία, είναι ένας τόπος που ανέκαθεν γεννούσε μεγάλα ταλέντα! Εύχομαι να αποκτήσει κάποτε μία πιο αυτόνομη καλλιτεχνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα ώστε οι ταλαντούχοι άνθρωποι να μην αναγκάζονται να φεύγουν μακριά της, όπως συνέβη με εμένα για παράδειγμα.

Τι περιλαμβάνει η καλλιτεχνική συνέχεια της Σίας Κοσκινά;
Μία νέα χρονιά ξεκινά και είμαι πανέτοιμη να την αντιμετωπίσω, να την ζήσω και να την απομυζήσω καλλιτεχνικά εντός και εκτός σχολής! Κάθε τέτοιο καιρό έχω πολλή ενέργεια και ενθουσιασμό σχεδόν περισσότερο και από τους σπουδαστές μου. Επίσης, να πω ότι φέτος επεκτεινόμαστε στο Παλαιό Φάληρο με παράρτημα της σχολής μας PMTP και σε αρμονική συνεργασία με τη μουσική σχολή Music Studies, έτσι ώστε όσοι αγαπούν το μιούζικαλ να έχουν την ευκαιρία να το σπουδάσουν σοβαρά, υπεύθυνα και από τους καλύτερους του είδους!

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη σχολή PMTP (School of Professional Musical Theatre Performance) θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.pmtpbysiakoskina.com/ .


Ολυμπία Σαλαγιάννη