Tuesday, 9 Mar 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στέλλα Παπαδημητρίου: “Η σχέση που έχω με το χρόνο είναι ερωτική”

Η Στέλλα Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η Προίκα». Η ίδια παραδίδει μια ερμηνεία καθηλωτική, βαθιά ανθρώπινη σε ένα έργο που ακροβατεί με μαεστρία μεταξύ συγκίνησης, συναισθηματικής φόρτισης και γέλιου πηγαίου, αυθόρμητου, εκείνου που σε αναζωογονεί. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το κρατικό βραβείο του ΥΠΠΟ, το οποίο ακολουθεί το συγκεκριμένο έργο. Μερικές εβδομάδες πριν η παράσταση ανέβει στη Θεσσαλονίκη μιλήσαμε με την κ. Παπαδημητρίου και μπορέσαμε να δούμε την Αρετή, το χαρακτήρα που ενσαρκώνει, ίσως πιο παρατηρητικά, πιο κοντά, αλλά και να αντιληφθούμε την τρυφερότητα και την ειλικρίνεια που χαρακτηρίζουν και τις δυο.

Η λέξη «προίκα» τι σηματοδοτεί μέσα στο έργο; Τι είναι αυτό που αντιπροσωπεύει;

Το μπαούλο με τα προικιά είναι το εφαλτήριο ή η αρχή τους ξετυλίγματος του κουβαριού της ζωής της. Μια ζωή γεμάτη, έρωτα, χαρές, λύπες, απογοητεύσεις, απώλειες και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Αν τοποθετούσαμε τη συγκεκριμένη λέξη σε ένα καθαρά κοινωνικό πλαίσιο, θα λέγαμε ότι διαθέτει μια αναχρονιστική χροιά, καθώς συνδέεται με παλαιότερες εποχές, όπου ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας αποτελούσαν τους κυριότερους στόχους στη ζωή μιας γυναίκας. Θεωρείτε ότι τέτοιου είδους αντιλήψεις εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» τις γυναίκες σήμερα;

Προίκα, για την προηγούμενη εποχή τι σημαίνει; Μια βοήθεια των γονιών προς την κόρη και κατ ‘επέκταση του γαμπρού και της μελλοντικής οικογένειας. Αν το τοποθετήσουμε στα σημερινά κοινωνικοπολιτικά δεδομένα, είναι η σημερινή βοήθεια που προσφέρουν στα άνεργα παιδιά τους οι γονείς και οι παππούδες. Σήμερα οι  νέοι, μπορεί να μη γνωρίζουν την λέξη προίκα, όμως δέχονται τη βοήθεια των γονιών και των παππούδων, αφού τις περισσότερες φορές δεν έχουν άλλη επιλογή. Η σημερινή γυναίκα είναι πολύ ανεξάρτητη, αλλά δεν θα αρνιόταν μια βοήθεια. Και εν κατακλείδι, κανένας άνθρωπος δεν αρνείται την βοήθεια που μπορεί να του προσφερθεί, αρκεί να μην έχει ζητηθεί εκβιαστικά.

Η επιτυχία της παράστασης είναι, φυσικά, αδιαμφισβήτητη, αν κρίνουμε από τις εξαιρετικές κριτικές και τα σχόλια, που λαμβάνετε, καθώς και από το γεγονός ότι το έργο συνεχίζει να ανεβαίνει εδώ και χρόνια. Που οφείλεται αυτή η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού;

Σε πρώτο βαθμό είναι ένα έργο, αυτό της Μπέτυς Μαγρίζου, με ένα θέμα διαχρονικό που αγγίζει τις ψυχές όλων των ηλικιών, ανδρών και γυναικών. Παρόλο που η ηρωίδα είναι μιας κάποιας ηλικίας, μπορούν να ταυτιστούν μαζί της πολλές νεότερες γυναίκες και αυτό είναι και η επιτυχία της παράστασης όπως και η πολύ καλή σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή.

Ο χρόνος, το πέρασμά του, λειτουργεί καταλυτικά στην παράσταση. Πως αντιμετωπίζετε εσείς το χρόνο; Ποια είναι η σχέση σας μαζί του;

Η σχέση που έχω μαζί του είναι ερωτική.

Έχετε μια σημαντική πορεία στο χώρο της υποκριτικής. Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας μια ιδιαίτερη, για εσάς, στιγμή της καριέρας σας.

Καταρχάς, δε θα μπορούσα να μην αναφέρω αυτή την παράσταση, την “Προίκα”, και βέβαια δεν ξεχνώ τα υπέροχα νεανικά μου χρόνια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Συνέντευξη: Κορπίδου Βασιλική