Tuesday, 2 Mar 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λίλα Μπακλέση: «Ο τρόπος που χειρίστηκα τα επαγγελματικά μου μετά το “Ταμάμ” δείχνει και το πως θέλω να συνεχίσω την πορεία μου σε αυτό το χώρο»

Η Λίλα Μπακλέση πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα ‘’Οι κάτω απ’ τα αστέρια’’ και μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή μας μεταφέρουν στη δεκαετία του ’90 σε ένα νησί, όπου δύο παιδιά ζουν έναν μεγάλο έρωτα. Η γλυκιά ηθοποιός αποκαλύπτει στο ThessTheater τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ενσαρκώσει τόσο ‘’πειστικά’’ την Μένια εκφράζοντας τα έντονα συναισθήματά της γι’αυτό το ρόλο. Οι δύο ηθοποιοί έχουν αναλάβει από κοινού τη σκηνοθεσία, με την πολύτιμη συμβολή της  Αρτέμιδος Γρύμπλα, ενώ το έργο πρόκειται να ανέβει στο Θέατρο Αυλαία στις 19-21 και 26-28 Δεκεμβρίου.

Αρχικά θα ήθελα να μου πείτε πως σας φαίνεται μέχρι στιγμής η συμμετοχή σας στην παράσταση ‘’Οι κάτω απ’ τα αστέρια’’, αλλά και να εξηγήσετε με λίγα λόγια το ρόλο που ενσαρκώνετε.

Αυτή η παράσταση ήταν μία ευτυχής συγκυρία, γιατί το έργο το έχει γράψει ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, που είναι φίλος μου εδώ και 12 χρόνια, αλλά και κοινός φίλος με τον Κωνσταντίνο, και είναι σε σκηνοθεσία δικιά μας και της Αρτέμιδος Γρύμπλα. Πρόκειται για ένα νέο, ελληνικό έργο το οποίο παίζεται για πρώτη φορά. Ο Τηλέμαχος το έγραψε και είχε στο μυαλό του εμένα και τον Κωνσταντίνο και είμαστε, φυσικά, πάρα πολύ τυχεροί γι’ αυτό, επειδή είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Ένα υπέροχο έργο, μία ιστορία για τον έρωτα δύο παιδιών που είναι από 14 ετών μαζί,  χωρίζουν και τα ξαναβρίσκουν. Οι θεατές τους βλέπουν γύρω στα 35 τους χρόνια να συναντιούνται, αφού έχουν ήδη χωρίσει εδώ και αρκετά χρόνια οριστικά, να μιλάνε εφ’ όλης της ύλης όσον αφορά τη σχέση τους. Η δικιά μου ηρωίδα, η Μένια έχει προχωρήσει στη ζωή της, έχει κάνει δύο παιδιά και ουσιαστικά οι θεατές παρακολουθούν την αναδρομή στη σχέση τους. Είναι μία πάλη ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο ανθρώπους. Φυσικά, όλη η διαδικασία της προετοιμασίας ήταν υπέροχη! Ξεκινήσαμε τις πρόβες, έχοντας μαζί μας τον συγγραφέα ο οποίος βοηθούσε και κατά την διάρκεια των προβών, ώστε να διαμορφωθεί το έργο ανάλογα με τις ανάγκες της παράστασης. Αυτό δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Μεγάλη Βρετανία και στην Αμερική.

Θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση ξεχωρίζει από άλλες; Αν ναι, για ποιο λόγο;

Πιστεύω πως, πράγματι, είναι μία ξεχωριστή παράσταση, επειδή πρώτη φορά κάνω κάτι τελείως δικό μου. Ήμουν σε όλα τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας. Φυσικά, σε όλες τις παραστάσεις προσπαθώ να προσφέρω πράγματα στην δημιουργική διαδικασία. Απλώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχα και την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Κάθε παράσταση είναι διαφορετική. Ανεβαίνω στη σκηνή και δεν ξέρω κάθε φορά τι ακριβώς θα γίνει γιατί και εγώ και ο Κωνσταντίνος θέλουμε να ξαφνιάζουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό καθιστά ιδιαίτερη την παράσταση. Εννοώ, δηλαδή, πως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε κάποιες στιγμές του έργου. Η μορφή της σκηνοθεσίας στην εν λόγω παράσταση μας επιτρέπει να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο, αφού πρόκειται για τον κλασσικό αμερικάνικο τρόπο σκηνοθεσίας ρεαλιστικού θεάτρου.

Τι είδους μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από το ρόλο της Μένιας;

Σίγουρα το έργο μεταδίδει μηνύματα.  Ωστόσο, δε θεωρώ ότι κάθε έργο πρέπει να είναι διδακτικό. Ο κάθε θεατής έρχεται και λαμβάνει αυτό που νιώθει την δεδομένη στιγμή. Η πρόσληψη της κάθε παράστασης για έναν θεατή είναι κάτι εντελώς προσωπικό.

Αυτό που μου έχει προσφέρει το συγκεκριμένο έργο είναι πως συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν αποφάσεις και να κάνουν επιλογές χωρίς να φοβούνται. Σίγουρα, υπάρχουν πράγματα μέσα στην παράσταση, τα οποία μπορούν να αναδείξουν κάποιες πτυχές της καθημερινότητας. Το έργο μιλάει για την Ελλάδα την δεκαετία του 90’ με την ανεμελιά εκείνης της εποχής. Είναι διαχρονικό γιατί ο έρωτας και οι αποφάσεις που θα πάρει ο κάθε άνθρωπος είναι καταστάσεις που επηρεάζονται από τις συνθήκες που επικρατούν κάθε χρονική στιγμή στην ζωή. Άνθρωποι 70 ετών, αλλά και παιδιά 17 ετών έχουν δηλώσει ότι ταυτίστηκαν με τη συγκεκριμένη παράσταση.  Ακόμα, στο έργο το κοινό βλέπει την Μένια με τον Νικολή να έρχονται σε σύγκρουση και να τσακώνονται, αλλά αυτό γίνεται με έναν τρόπο αστείο για τον θεατή. Είναι μία παράσταση με πολλά κωμικά και δραματικά στοιχεία, όπως είναι, άλλωστε, και η ζωή.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην προσέγγιση του συγκεκριμένου ρόλου ή πιστεύετε ότι αντιληφθήκατε εύκολα την ψυχολογία της ηρωίδας και μπήκατε στην θέση της, γιατί παρουσιάζετε ομοιότητες σαν χαρακτήρες; 

Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να προσεγγίσω αυτό το ρόλο, επειδή έπρεπε να κάνω έναν άνθρωπο να υπάρχει αληθινά πάνω στην σκηνή μέσα από εμένα. Αν και υπήρχαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με την ηρωίδα, δυσκολεύτηκα να δώσω σάρκα και οστά στο ρόλο και να έχει μία υπόσταση. Κάθε φορά δυσκολεύομαι γιατί παίρνω σοβαρά τη δουλειά μου. Δε μου έχει συμβεί ποτέ να πω για κανένα ρόλο και καμία παράσταση «Εντάξει, αυτό το’ χω!». Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας έχει δημιουργήσει μία κοπέλα που εγώ μπορώ να υπερασπιστώ.

Γενικά έχετε αποδείξει ότι είστε μία πολύ ταλαντούχα ηθοποιός και αυτό έγινε ιδιαίτερα γνωστό μέσω της συμμετοχής σας στην τηλεοπτική σειρά του ANT1 ‘’Ταμάμ’’. Θεωρείτε ότι αυτό το τηλεοπτικό βήμα σας άνοιξε πόρτες για περισσότερες επαγγελματικές προτάσεις;

Αδιαμφισβήτητα είχα κάποιες προτάσεις, όμως θεωρώ ότι οι επιλογές που έκανα βασίστηκαν κυρίως στους ανθρώπους με τους οποίους ήθελα να δουλέψω. Βεβαίως, μου άνοιξαν πόρτες, δεν το συζητώ. Ωστόσο, ο τρόπος που το χειρίστηκα στη συνέχεια δείχνει και το πως θέλω να συνεχίσω την πορεία μου σε αυτό το χώρο

Αν θα μπορούσατε να δώσετε ένα όνομα για να χαρακτηρίσετε την Λίλα ως ηθοποιό, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Επίμονη γιατί έχω μάθει να δουλεύω σκληρά!

Συνέντευξη: Κεχαγιά Εβελίνα