Sunday, 28 Feb 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μπέσυ Μάλφα: “Δε μπορώ να πω ότι ήμουν μία ηθοποιός που τα είχε όλα εύκολα. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για κάθε φράση που είπα ως ηθοποιός”

Το «Shirley Valentine», η γλυκόπικρη αυτή κωμωδία, έρχεται στη Θεσσαλονίκη από 17 έως 27 Ιανουαρίου, με τη Μπέσυ Μάλφα να πρωταγωνιστεί σε έναν εκπληκτικό μονόλογο και τον Αλέξανδρο Ρήγα να κάθεται στην σκηνοθετική καρέκλα. Η περίφημη ηθοποιός ενσαρκώνει μια γυναίκα, μοναδική συντροφιά της οποίας αποτελεί ο τοίχος της κουζίνας της. Η γυναίκα αυτή κάνει την επανάσταση της απέναντι σε όσα την καταπιέζουν. Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης, η αγαπητή και ταλαντούχα καλλιτέχνιδα μας μίλησε με αφορμή το εν λόγω έργο. Η ίδια αποτελεί πυλώνα της ιστορίας της σύγχρονης υποκριτικής έχοντας προσφέρει πολλές ευχάριστες στιγμές ως ηθοποιός. Απαντά, όπως θα δούμε, τόσο μέσα από το ρόλο που υποδύεται, όσο και μέσα από την ίδια της την ιδιοσυγκρασία στο μεγάλο ερώτημα του αν τελικά υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Το ερώτημα αυτό πλαισιώνει το θεατρικό έργο σε όλο του το εύρος και προσφέρει τροφή για σκέψη αλλά και το κίνητρο για μια ευτυχέστερη ζωή.

 

Συνέντευξη: Ολυμπία Σαλαγιάννη

Ο φετινός χειμώνας σας βρίσκει στη Θεσσαλονίκη με το θεατρικό έργο «Shirley Valentine». Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας ρόλο.

Είναι ένα πολύ αγαπημένο έργο που έχει γράψει ο Willy Russell, το οποίο έχει γίνει και ταινία, όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Έχει ανέβει πολλές φορές στο θέατρο και ακόμα ανεβαίνει. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο έργο σε όλα του τα επίπεδα. Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω κάπως. Είναι ένα ανθρώπινο έργο, πανανθρώπινο, και αφορά όλους τους ανθρώπους και το υπαρξιακό μας. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η προσέγγιση του σκηνοθέτη, ο οποίος έχει εστιάσει πολύ στο λόγο, στο ίδιο το έργο, στην ουσία δηλαδή. Θα δείτε, λοιπόν, κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό και ταυτόχρονα αφαιρετικό που εμένα μου θυμίζει πολύ καλές στιγμές στο θέατρο.

Ο ρόλος μου αφορά μια γυναίκα που έχει μεγαλώσει τα παιδιά της και με έναν τρόπο έχει μείνει μόνη της. Ο σύζυγος της δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ και δυστυχώς η μόνη της παρέα είναι ένας τοίχος μέσα στο σπίτι με τον οποίον «συνομιλεί» διαρκώς, και λέω «συνομιλεί» γιατί πολλές φορές ακούει και την απάντηση από τον τοίχο. Το έργο ξεκινά με αφορμή τα εισιτήρια που της έχει κάνει δώρο μια φίλη της για να πάνε ταξίδι στην Ελλάδα καθώς αισθάνεται ότι αυτή είναι η ιδανική χώρα στην οποία θα ξαναβρεί τον εαυτό της και θα αναθεωρήσει τα πράγματα. Και τελικά έτσι γίνεται. Δεν θεωρώ τυχαίο το ότι διαλέγει να πάει στην Ελλάδα για να ξαναβρεί τον εαυτό της. Γιατί, αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, του φωτός, της θάλασσας, του ήλιου και εκεί βρίσκει την ελευθερία της. Και εμείς οι Έλληνες μπορούμε πιστεύω να το καταφέρουμε αυτό μιας και έχουμε προίκα όλα αυτά.

Σύμφωνα με το έργο, η Shirley χάνει τον εαυτό της μέσα στο ρόλο της συζύγου – μητέρας. Πoιοί είναι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν μια γυναίκα σε μια τέτοια κατάσταση;

Στη δική μου ανάγνωση και με γνώμονα τις δικές μου προσλαμβάνουσες, η Shirley χάνει τον εαυτό της σιγά σιγά απ’ όταν ήταν στο σχολείο, απ’ το ότι οι δάσκαλοι την αντιμετώπιζαν κάπως. Θα δούμε, λοιπόν, να θίγονται και τέτοια ζητήματα, του πως αντιμετωπίζουν δηλαδή οι δάσκαλοι τα παιδιά. Γενικά θεωρώ ότι ο κοινωνικός περίγυρος μας επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και καθορίζει το ποιοι είμαστε.

Η Μπέσυ Μάλφα ως Shirley

Από το συγκεκριμένο θεατρικό έργο ανακύπτει το ερώτημα του αν υπάρχει τελικά δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Τι πιστεύετε για αυτό; Δίνετε δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον;

Νομίζω ότι καθημερινά δεχόμαστε δεύτερες ευκαιρίες σε οτιδήποτε, χωρίς να προσωποποιούμε τα πράγματα. Μας δίνονται ευκαιρίες σε όλα συνεχώς. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να έχουμε ανοιχτά μάτια και μυαλό να τις δούμε και να τις εκμεταλλευτούμε. Εγώ πιστεύω πως ναι, δίνω δεύτερη ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους αλλά και στον εαυτό μου.

Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για τον Αλέξανδρο Ρήγα που σκηνοθετεί την παράσταση, έναν άνθρωπο με τον οποίον έχετε συνεργαστεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα.

Τι να πει κανείς για τον Αλέξανδρο;… Είναι ένας πολύ μορφωμένος και αξιόλογος άνθρωπος, πολύ ευγενής και ταλαντούχος, με όραμα, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στο θέατρο και γενικά στην τέχνη της υποκριτικής. Χαίρομαι όταν τον συναντώ και πραγματικά μαθαίνω πολλά πράγματα απ’ αυτόν. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, με τις συγκρούσεις μας βέβαια, όπως σε κάθε δουλειά άλλωστε. Στο τέλος καταφέρνουμε και συνεννοούμαστε. Επικοινωνούμε ούτως ή άλλως με τον Αλέξανδρο Ρήγα χωρίς να λέμε πολλά. Καλλιτεχνικά σκεφτόμαστε αρκετά το ίδιο θα έλεγα, γι’αυτό και έχουμε καλή συνεργασία.

Είστε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς και έχετε προσφέρει υπέροχες ερμηνείες τόσο στο θεατρικό σανίδι όσο και στην τηλεόραση. Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας ρόλος μέχρι τώρα;

Σας ευχαριστώ πολύ! Δε μπορεί να υπάρξει αγαπημένος ρόλος και θα σας πω γιατί. Είναι σαν να μου λέτε αν μπορώ να ξεχωρίσω τα παιδιά μου. Εγώ δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω, τα λατρεύω και τα τρία το ίδιο. Είναι πάρα πολύ παράξενο όλο αυτό. Και όπως κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έτσι και κάθε έργο είναι διαφορετικό. Εγώ είμαι η δουλειά μου και δεν είμαι κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπετε. Πιθανόν να είμαι πιο εσωστρεφής απ’ όσο δείχνω. Αγαπώ πάρα πολύ όλα τα έργα που έχω παίξει και όλους τους ρόλους που έχω ερμηνεύσει και δε μπορώ να τους ξεχωρίσω. Γιατί, έδωσα μάχη για κάθε έργο που συμμετείχα. Δε μπορώ να πω ότι ήμουν μία ηθοποιός που τα είχε όλα εύκολα. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για κάθε φράση που είπα ως ηθοποιός.

Τι είναι αυτό που διδαχτήκατε κυνηγώντας την επιτυχία στη ζωή;

Δεν κυνήγησα ποτέ την επιτυχία στη ζωή. Απλά έτυχε. Αυτό που διδάχτηκα και το διδάχτηκα από τους γονείς μου είναι ότι κυνηγούσα πάντα το όνειρο μου και προσπαθούσα να το πραγματοποιήσω, ό,τι και αν ήταν αυτό. Τα όνειρα μας είναι πολλά, μικρά και καθημερινά.

Υπάρχει κάτι που προετοιμάζετε μετέπειτα από το «Shirley Valentine»;

Το «Shirley Valentine» θα γυρίσει όλη την Ελλάδα αλλά θα ταξιδέψει και στο εξωτερικό (Στρασβούργο, Λονδίνο). Όλη μου η δύναμη είναι δοσμένη εδώ, γι’αυτό και δεν ετοιμάζω κάτι άλλο. Τηλεοπτικά, θα με δείτε στο «Ου φονεύσεις», στο επεισόδιο «Καταιγίδα», την σκηνοθεσία του οποίου έχει αναλάβει η Κατερίνα Φιλιώτου. Μια εξαιρετική συνεργασία με το Χρήστο Ευθυμίου, την Ηλιάνα Μαυρομάτη και τον Έκτορα Λιάτσο.