Monday, 1 Mar 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αιμίλιος Ράφτης: «Ο άνθρωπος δεν ξέρει πόσο δυνατός είναι μέχρι να κληθεί να ανταπεξέλθει στην όποια δυσκολία βρεθεί μπροστά του.»

Συνέντευξη: Ολυμπία Σαλαγιάννη

Η ζήλια και το ποδόσφαιρο σκοτώνουν τον έρωτα; Τελικά πόσο αγαπάμε στον άλλον τη δύναμη ή τις αδυναμίες του; Πόσο συχνά του το λέμε; Υπάρχει έρωτας μετά το γάμο; Ή μήπως τελικά η ΑΓΑΠΗ όλα τα νικά; Στο «Σ’αγαπάω, αλλά…» βλέπουμε να τίθενται τέτοιου είδους ερωτήματα που αφορούν τις σύγχρονες σχέσεις των ζευγαριών στην Ελλάδα του σήμερα. Ερωτήματα επίκαιρα, ερωτήματα που προκύπτουν από την καθημερινή πραγματικότητα στα οποία ενυπάρχει και μια δόση φιλοσοφικού στοχασμού. Το εν λόγω θεατρικό έργο, τη σκηνοθεσία του οποίου έχει αναλάβει ο Γιώργος Βάλαρης, έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως μια ανατρεπτική διαδραστική ζευγαροκωμωδία πόσο μάλλον όταν το καστ περιλαμβάνει ονόματα, όπως: Αιμίλιος Ράφτης, Αγγελική Λάμπρη, Παύλος Ευαγγελόπουλος και Βάσω Γουλιελμάκη. Το ThessTheater μίλησε με τον γεμάτο ενεργητικότητα Αιμίλιο με αφορμή τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, ο οποίος παρά τις βιοποριστικές δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει στα παιδικά του χρόνια, έχει καταφέρει να χαράσσει τη δική του πορεία ως ηθοποιός-καλλιτέχνης.

Μίλησε μας για το ρόλο σου στο «Σ’αγαπάω, αλλά…», ένα θεατρικό έργο με θέμα το γάμο στη σημερινή μετά κρίσης κοινωνία;

Στο «Σ’αγαπάω, αλλά…», εγώ υποδύομαι τον Μάνο που είναι σύζυγος της Νίνας (Αγγελική Λάμπρη). Οι δύο αυτοί είναι κουμπάροι και φιλαράκια με τον Φώτη (Παύλο Ευαγγελόπουλο) και την Κική (Βάσω Γουλιελμάκη). Εγώ και η Νίνα είμαστε δικηγόροι και ο Φώτης και η Κική έρχονται στο γραφείο μας για να πάρουν διαζύγιο. Πρόκειται για μια ανατρεπτική κωμωδία με πολύ γέλιο και συγκίνηση.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μυστικό για έναν επιτυχημένο γάμο στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

Η χημεία, η επικοινωνία και η ουσιαστική προσπάθεια για κατανόηση ανάμεσα στο ζευγάρι. Να μπορεί και να θέλει να καταλαβαίνει, δηλαδή, ο ένας τον άλλον, αλλά και να προσπαθεί να μπαίνει ο ένας στη θέση του άλλου. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται εφόσον υπάρχει αληθινή αγάπη και όχι επιφανειακά συναισθήματα.

Υπάρχει τελικά έρωτας μετά το γάμο;

Αν και δεν είμαι παντρεμένος, πιστεύω στον έρωτα μετά το γάμο. Όλα γίνονται αρκεί το ζευγάρι να προσπαθεί για τη σχέση του, να τη διατηρεί και υπάρχουν χιλιάδες τρόποι γι’αυτό. Ο καθένας θα πρέπει να αγαπάει τον σύντροφό του, να θέλει να τον βλέπει ευτυχισμένο, αλλά αυτό ισχύει και για τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί, θέλοντας να είναι και ο ίδιος χαρούμενος, θα φροντίσει να κάνει τον/την σύντροφό του χαρούμενο/η, ώστε να ζει σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με πολύ πολύ έρωτα.

Έχεις δηλώσει στο παρελθόν ότι έχεις περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια με πολλά οικογενειακά προβλήματα. Τι ήταν αυτό που σου έδωσε τη δύναμη και το κίνητρο να ασχοληθείς με το θέατρο;

Όταν έχεις ένα όνειρο από μικρός και καταφέρνεις να ξεπεράσεις χίλια εμπόδια, βλέπεις ακόμα πιο ξεκάθαρα το όραμα σου, βλέπεις πως ακόμα αγαπάς το ίδιο πολύ να ασχοληθείς με αυτό και πως κανείς και τίποτα δεν κατάφερε να σε κάνει να αλλάξεις πορεία. Τότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι αυτό για ’σένα και αυτό ήταν που, αφού πέρασαν τα δύσκολα, μου έδωσε τη δύναμη και τα φτερά για να πετάξω, να κυνηγήσω το όνειρο μου και να το κάνω πραγματικότητα.

Το γεγονός ότι έχεις εκτεθεί από πολύ μικρός στις δυσκολίες της ζωής σε έχει κάνει πιο δυνατό;

Σίγουρα. Μέσα από τις δυσκολίες ανακαλύπτεις τις δυνάμεις σου, τις αντοχές σου. Ο άνθρωπος δεν ξέρει πόσο δυνατός είναι μέχρι να κληθεί να ανταπεξέλθει στην όποια δυσκολία βρεθεί μπροστά του.

Πολλοί σε χαρακτηρίζουν “νέο Γιάννη Σπαλιάρα”. Αποδέχεσαι αυτόν τον χαρακτηρισμό ή σε ενοχλεί;

Αν πω ότι με ενοχλεί, είναι σαν να αποδέχομαι μια αρνητική κριτική ως προς τον Γιάννη Σπαλιάρα. Θα σας πω πως ο κάθε άνθρωπος έχει την ελευθερία να κρίνει όπως επιθυμεί και πως ό,τι κάνουμε σε αυτήν τη ζωή, θα πρέπει να το κάνουμε επειδή εμείς νιώθουμε ευτυχισμένοι με αυτό. Να αγαπάμε τον εαυτό μας, να τον κάνουμε χαρούμενο και να μην σκεφτόμαστε τι θα πει ο κόσμος, αλλιώς θα ζήσουμε μια ζωή φυλακισμένοι στις κριτικές του κόσμου.

Δεν θα ξεφύγω από την παράδοση που θέλει να κλείνουν οι συνεντεύξεις με αναφορές στα μελλοντικά σχέδια του καλλιτέχνη. Ποια είναι, λοιπόν, τα επόμενα καλλιτεχνικά σου πλάνα;

Έχω πολλά σχέδια και όνειρα για το κοντινό μέλλον αλλά και πιο μακροπρόθεσμα. Κάποια έχουν ήδη δρομολογηθεί και κάποια είναι υπό συζήτηση. Θα ήθελα να σας αφήσω με την περιέργεια εδώ, ώστε πρώτα ο Θεός να σας εκπλήξω ευχάριστα στο μέλλον! Ευχαριστώ πολύ!

Σ ΑΓΑΠΑΩ ΑΛΛΑ .... ΑΠΟ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ
Σ ΑΓΑΠΑΩ ΑΛΛΑ …. ΑΠΟ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ