Monday, 25 Oct 2021
Advertisement
BΙΒΛΙΟ ΑΤΖΕΝΤΑ

Μιλένα Έρις: “Με την πένα μου αγγίζω τα πιο δύσκολα γεγονότα, κάτι που αποφεύγουμε δια ροπάλου να σκεφτούμε ή να συζητήσουμε”

By Team ThessTheater – 27 Ιανουαρίου 2020

Η συγγραφέας Μιλένα Έρις συστήθηκε στο κοινό με το βιβλίο της, “Εγώ πριν από τον εαυτό μου”, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Το βιβλίο αποτελεί μια ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας. Η απήχηση του στο κοινό είναι μεγάλη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς άνθρωποι από διάφορες χώρες έχουν προμηθευτεί το βιβλίο κατόπιν παραγγελίας από τον εκδοτικό οίκο. Περιλαμβάνει ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή μας, στις οποίες οι αναγνώστες μπορούν να βρουν σημεία ταύτισης με τους ήρωες του μυθιστορήματος.

Το βιβλίο αφορά στη ζωή της Αθηνάς, ένα κορίτσι που έχει χάσει τον πατέρα της. Όντας συναισθηματικά απογυμνωμένη μετά τη γνωριμία της με το θάνατο, χειραγωγεί ανελέητα τους ανθρώπους. Όλα αυτά όμως αλλάζουν όταν ερωτεύεται για πρώτη φορά τον Πλάτωνα. Πρόκειται για μια ιστορία που καταδεικνύει σε μεγάλο βαθμό το πως οι άνθρωποι παρασύρονται από τα τραύματα τους και τα αφήνουν να τους ελέγχουν, χάνοντας έτσι τον πραγματικό τους εαυτό.

Φυσικά, πριν από το “Εγώ πριν από τον εαυτό μου”, βρίσκεται η Μιλένα Έρις, η οποία τολμά να αγγίζει ακανθώδη ζητήματα και ταμπού της σημερινής πραγματικότητας. Ζει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τη λογοτεχνία από την παιδική της ηλικία. Έχει υπηρετήσει στο Διπλωματικό Σώμα και είναι μία από τους λίγους συγγραφείς που δεν γράφουν στη μητρική τους γλώσσα. Το ThessTheater συνομίλησε μαζί της με αφορμή το βιβλίο της που πρόσφατα τέθηκε σε κυκλοφορία.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο μου “Εγώ πριν από τον εαυτό μου” είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, με σύγχρονη γραφή που αγγίζει τον παλμό της σημερινής κοινωνίας. Τόνισα μέσω αυτού διάφορα στερεότυπα και συμβάντα υπαρκτά γύρω μας. Χρησιμοποίησα πολύ απλές και σύντομες προτάσεις για να μπορέσω να αφήσω τον αναγνώστη να βγάλει προς τα έξω τα δικά του συναισθήματα σχετικά με αυτά που περιγράφω. Ουσιαστικά, δηλαδή, έχτισα κάτι, ένα σπίτι για παράδειγμα, και την εσωτερική διακόσμηση την άφησα στον αναγνώστη, έχοντας υπόψη μου ότι τα συναισθήματα επιδρούν στην κάθε μας σκέψη και στο κάθε πεπραγμένο. Θέλησα με αυτόν τον τρόπο να οδηγήσω τον αναγνώστη να αναρωτηθεί ποια είναι τα πάθη του, τα λάθη του και πως μπορεί να τα διορθώσει.

                               “Εγώ πριν από τον εαυτό μου”

Όπως διαβάζουμε και στην περίληψη του βιβλίου, τα τραύματα του παρελθόντος μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας. Εσείς τι πιστεύετε για αυτό; Πόσο εύκολο είναι να αφήσουμε πίσω μας στιγμές του παρελθόντος που μας έχουν πληγώσει;

Κοιτάξτε, στη διαδρομή μας, τα διάφορα γεγονότα, και ιδιαίτερα τα θλιβερά γεγονότα, επηρεάζουν τον ψυχισμό μας και θα έλεγα ότι γράφουν μικρές ιστορίες επάνω μας. Και θεωρώ ότι αυτό μας επηρεάζει βαθύτατα. Όπως επίσης θεωρώ ότι έχουμε τη δύναμη να διορθώσουμε, να στολίσουμε ή ακόμα και να σβήσουμε τα ήδη γραμμένα. Και είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε διότι πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος προς το συναίσθημα βαθιάς εκτίμησης, αγάπης και σεβασμού.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι θα λέγαμε ιδιαίτερα μυστήριος, μας μπερδεύει ευχάριστα. Τι σημαίνει λοιπόν ο τίτλος “Εγώ πριν από τον εαυτό μου”;

Σύμφωνα με τον βρετανό ποιητή Ώντεν, ένα καλό βιβλίο δεν είναι αυτό που διαβάζουμε εμείς, είναι αυτό που διαβάζει εμάς. Συμφωνώ απόλυτα με αυτήν του τη ρήση και γι’αυτό και προσπάθησα να γυμνάσω το μυαλό των ανθρώπων με αυτό το βιβλίο αφήνοντας τους να πλάσουν τις δικές τους αναγνώσεις.

                                                                       “Εγώ πριν από τον εαυτό μου”

Πως ξεκινήσατε να γράφετε αυτό το βιβλίο;

Μπορεί να σας φανεί περίεργο ίσως και κάπως αστείο αυτό που θα σας πω. Κάποια στιγμή είχα ακούσει μια ιστορία για μια γυναίκα σε ένα χωριό της Ινδίας, η οποία είχε για κατοικίδιο ένα φίδι. Η γυναίκα αυτή επισκέφτηκε μια μέρα τον κτηνίατρο και του είπε ότι το φίδι έπαψε να τρώει. Ο κτηνίατρος τη ρώτησε αν το φίδι τυλίγεται γύρω της και όταν πήρε τη θετική της απάντηση, την ενημέρωσε ότι το φίδι ετοιμάζεται να τη φάει. Οπότε σκέφτηκα εγώ και αναρωτήθηκα: Ποια είναι τα φίδια που τυλίγονται γύρω μας και είναι έτοιμα να μας κατασπαράξουν; Ποια είναι τα φίδια που λίγο λίγο μας τρώνε; Και είναι βέβαια όλα αυτά τα δυσάρεστα και θλιβερά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να γράψω ένα βιβλίο για τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα. Έτσι, συνομίλησα με πολλούς ανθρώπους, παρατήρησα πολλούς ανθρώπους (τη στάση του σώματος τους, τις εκφράσεις του προσώπου τους, τις κινήσεις τους) και κάπως έτσι ξεκίνησα να γράφω το εν λόγω βιβλίο.

Έχετε επηρεαστεί από τα χρόνια της κρίσης;

Ναι, φυσικά, όπως όλοι μας. Και να μην υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα, όταν η αύρα και όλο το κλίμα είναι έτσι στενάχωρα, δεν μπορείς να είσαι μέσα σου χαρούμενος. Όπως όλοι οι Έλληνες, και εγώ επηρεάστηκα αλλά ευτυχώς βλέπω ότι αρχίζουμε λίγο λίγο να ξεπερνάμε αυτήν την κατάσταση.

Ως συγγραφέας, βλέπετε να υπάρχει πνευματική κρίση στην Ελλάδα; Διαβάζει ο κόσμος λογοτεχνία;

Διαβάζει, όχι όμως αρκετά. Και θα ήθελα εδώ να πω ότι το διάβασμα είναι μία συνήθεια την οποία πρέπει να υιοθετήσουμε. Όπως μπαίνουμε στο σπίτι και ανοίγουμε αμέσως την τηλεόραση, έτσι θα έπρεπε να ανοίγουμε και το βιβλίο. Θα πρέπει να συνηθίσουμε να διασκεδάζουμε με το βιβλίο, έτσι όπως διασκεδάζουμε και με άλλα πράγματα. Το βιβλίο μπορεί να μας μορφώσει και να μας ταξιδέψει σε διάφορα μέρη. Σκεφτείτε τη λέξη TV με την οποία διασκεδάζουμε σε μεγάλο βαθμό, μια λέξη που αποτελείται από δύο γράμματα και φανταστείτε πόσο πολύ μπορούμε να διασκεδάσουμε με τις τόσες λέξεις και τα τόσα γράμματα που υπάρχουν μέσα στα βιβλία.

Από που αντλείτε έμπνευση για τα βιβλία σας;

Κάθε βιβλίο μου είναι διαφορετικό. Παρ’όλα αυτά, όλα τα βιβλία μου αφορούν σύγχρονα κοινωνικά θέματα και προβλήματα, προσαρμοσμένα στις ζωές των ηρώων μου. Με την πένα μου αγγίζω τα πιο δύσκολα γεγονότα, κάτι που αποφεύγουμε δια ροπάλου να σκεφτούμε ή να συζητήσουμε. Θέλω όμως να το κάνω γιατί είναι πράγματα υπαρκτά γύρω μας. Θα ήταν πολύ πιο ευχάριστο και για εμένα να γράψω ένα βιβλίο με ανθρώπους με λαμπερά μάτια, γεμάτα αγάπη. Αλλά προτίμησα το δύσκολο δρόμο. Αντλώ, λοιπόν, έμπνευση για να γράφω για τέτοια θέματα από επίκαιρα γεγονότα, γεγονότα της καθημερινότητας μας που μας πληγώνουν.

Εκτός από τη συγγραφή, έχετε υπηρετήσει στο Διπλωματικό Σώμα. Μιλήστε μας για αυτήν την περίοδο. Γράφατε τότε παράλληλα;

Το επάγγελμα που είχα ακολουθήσει ήταν πάρα πολύ απαιτητικό με ένα πρόγραμμα τρελό. Απαιτούσε υψηλή αίσθηση ευθύνης. Τύχαινε πολλές φορές να εργάζομαι και 15 και 20 ώρες την ημέρα. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χρόνος και να μην μπορώ να ασχοληθώ με τη συγγραφή.

Τι έπεται μετά τοΕγώ πριν από τον εαυτό μου”;

Μέχρι στιγμής, έχω συγγράψει 3 βιβλία, από τα οποία μόνο το ένα μοιράστηκα με το ευρύ κοινό, το “Εγώ πριν από τον εαυτό μου”. Ήδη ετοιμάζεται και το δεύτερο για έκδοση. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον εκδοτικό οίκο Πνοή. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ποιοτική συνεργασία ανάμεσα στον συγγραφέα και τον εκδοτικό οίκο. Και εγώ ήμουν πάρα πολύ τυχερή σε αυτό το κομμάτι.

Συνέντευξη: Ολυμπία Σαλαγιάννη