Thursday, 23 Sep 2021
Advertisement
BΙΒΛΙΟ

Ιωάννα Ζιούτα: «Νιώθω πως η έμπνευση έρχεται με την αναζήτηση της λύσης ή του λόγου για τον οποίο συμβαίνει κάτι.»

Η Ιωάννα Ζιούτα, φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι μόλις 20 χρονών και έχει ήδη συνεργαστεί με τις Εκδόσεις Πνοή. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, έχει εικονογραφήσει το βιβλίο «Εγώ πριν από τον εαυτό μου» της Μιλένας Έρις. Πρόκειται για μια νεαρή κοπέλα με εξαιρετικό ταλέντο και αφοσίωση στην τέχνη της. Ζει στη Θεσσαλονίκη και από μικρή ηλικία κατάλαβε ότι ο προορισμός της είναι να ζωγραφίζει. Η Ιωάννα μας μίλησε για την συνεργασία της με τον εκδοτικό οίκο Πνοή καθώς και για την τέχνη την οποία υπηρετεί με πάθος.

Μίλησε μας για την συνεργασία σου με τον εκδοτικό οίκο Πνοή. Πως προέκυψε;

Η συνεργασία μου με τον δραστήριο εκδοτικό οίκο Πνοή ήταν εξαιρετική. Βρισκόμουν σε συνεχή επαφή με τα στελέχη του. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Δημήτρη Καραναστάση, έναν αυστηρό καλλιτεχνικό διευθυντή, που αποζητά πάντα την ποιότητα και την κυρία Κάκια Ξύδη, εκδότρια και συγγραφέα της οποίας ένα από τα βιβλία έχει μεταφραστεί στα ουκρανικά. Για το εξώφυλλο του βιβλίου με τίτλο “Εγώ πριν από τον εαυτό μου’’, έγινε δεκτό το σχέδιο μου, το οποίο δε θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς τη σημαντική βοήθεια της πολύ ταλαντούχας συγγραφέως του βιβλίου, Μιλένας Έρις. Η Μιλένα, καθώς αγαπάει πολύ τα έργα μου, αποφάσισε να μου κάνει την πρόταση να επιμεληθώ το εξώφυλλο του βιβλίου της. Είναι ένας ευχάριστος και ευγενικός άνθρωπος και χαίρομαι ιδιαίτερα που η δημιουργικότητα  μας ενώθηκε και το βιβλίο αυτό αποτελεί τον συνδετικό μας κρίκο.

 

Πότε και πως ενεργοποιήθηκε η καλλιτεχνική φλέβα μέσα σου;

Ήμουν και εγώ ένα παιδί που απλά απολάμβανε να περνάει τον χρόνο του ζωγραφίζοντας. Στα τέσσερα μου χρόνια, χρωμάτισα τον ουρανό πράσινο και όταν με ρώτησαν τον λόγο, η απάντηση ήταν: «μπλε μπλε μπλε, βαρέθηκα το μπλεˑ ας βάλουμε και λίγο πράσινο». Ξεκίνησα να ασχολούμαι όμως συνειδητά στην ηλικία των δεκατεσσάρων όπου έκανα διάφορα σκίτσα με πρόσωπα και φιγούρες. Χάρη σε ένα στοίχημα, που με παρότρυνε να δώσω το 100% του εαυτού μου, ανακάλυψαν οι γονείς μου το ταλέντο μου και με παρότρυναν να ασχοληθώ σοβαρά με τη ζωγραφική. Έτσι κατέληξα στα 16 μου να δίνω εξετάσεις για την σχολή καλών τεχνών της Θεσσαλονίκης και με το θετικό αποτέλεσμα, κατοχύρωσα μια θέση στην σχολή.

Από που αντλείς έμπνευση όταν ζωγραφίζεις;

Αν και ως άνθρωπος είμαι αρκετά ρομαντικός, τα ερεθίσματα που μου γεννούν την ανάγκη να τα αποτυπώσω στον καμβά είναι καθημερινά γεγονότα και εμπειρίες, συνήθως καθόλου ευχάριστα. Νιώθω πως η έμπνευση έρχεται με την αναζήτηση της λύσης ή του λόγου για τον οποίο συμβαίνει κάτι. Κάποιες φορές επιλέγω να γράφω όσα μου προκαλούν έντονα συναισθήματα, τα οποία αργότερα μεταφράζω μέσω της ζωγραφικής.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης το στυλ του οποίου θαυμάζεις;

Οι καλλιτέχνες που θαυμάζω είναι πολλοί και δε θα μπορούσα να αναφέρω μόνο έναν: Ο συμμετρικός και ουσιαστικός τρόπος με τον οποίο οι νεοκλασικοί συνθέτουν, όπως ο Ζακ-Λουί Νταβίντ. Το «less is more» που είπε ο αρχιτέκτονας Μις φαν ντερ Ρόε και μας επισήμανε την ουσία των πραγμάτων και την ανάγκη για αφαίρεση. Ο αξιοζήλευτος τρόπος με τον οποίο ο Βαν Γκογκ εκφράζει τα συναισθήματα του. Αυτοί είναι λίγοι από τους πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι- ο καθένας με τον τρόπο του- αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Θεωρείς ότι είναι εφικτό για ένα νεαρό άτομο στις μέρες μας να βιοπορίζεται ασχολούμενος με την τέχνη των εικαστικών;

Πιστεύω ότι οι συνθήκες που βιώνουμε προσθέτουν ένα ακόμη βάρος στους νέους σε ό,τι αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για εμάς τους εικαστικούς, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία η έννοια της τέχνης παραμερίζεται από την πλειοψηφία. Την τέχνη την κάνουμε εμείς οι καλλιτέχνες, αλλά γύρω μας υπάρχουν επιμελητές εκθέσεων, διευθυντές μουσείων, ιστορικοί τέχνης, δημοσιογράφοι, γκαλερί, συλλέκτες, οίκοι δημοπρασιών, άνθρωποι που αγαπούν την τέχνη, την στηρίζουν και κινούνται γύρω από αυτήν. Η τέχνη των εικαστικών κρύβει πολλά επαγγέλματα κάτω από το όνομα της. Έτσι θεωρώ απόλυτα εφικτό,  πάντα με γνώμονα τη σκληρή δουλειά και τη συνεχή προσπάθεια, τον βιοπορισμό μέσω της τέχνης.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Προτεραιότητα μου είναι να λάβω το μέγιστο δυνατό των γνώσεων και εμπειριών μέσω της φοίτησης μου στη σχολή. Εκτός από την κατάρτιση μου στο πλαίσιο της σχολής, στόχος μου αποτελεί η ενασχόληση στον ελεύθερο μου χρόνο με ό,τι σχετίζεται με την καλλιτεχνική δραστηριότητα. Είναι ένας χρόνος πολύ σημαντικός για εμάς τους καλλιτέχνες, ώστε να βρούμε τον εαυτό μας μέσα στην τέχνη μας και να μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε συνειδητά σε αυτόν τον τομέα.

Συνέντευξη: Ολυμπία Σαλαγιάννη