Monday, 25 Oct 2021
Advertisement
ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κώστας Ραπτόπουλος: «Η άποψη μου εμένα μερικές φορές είναι ακραία, αλλά ότι και αν είναι, είναι η δική μου άποψη»

Ένας ιδιαίτερος δημοσιογράφος στη δημοσιογραφική κοινότητα της βόρειας Ελλάδας, ο Κώστας Ραπτόπουλος μιλά στο ThessTheater σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του σε συνεντεύξεις. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που η ζωή του περιέχει υψηλά ποσοστά ενέργειας. Ανήσυχος δημοσιογράφος, ανεξάρτητο πνεύμα, υπερασπιστής του καπιταλισμού, ανέστιος πολιτικά και ενίοτε καυστικός στο ύφος του.
Ο Κώστας Ραπτόπουλος μας έχει αποδείξει πόσο ευθύς και αυθεντικός είναι. Δεν επιλέγει να άγεται και να φέρεται. Εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για την ποιότητα της σημερινής δημοσιογραφίας και υπογραμμίζει ότι προσπαθεί να είναι αντικειμενικός στην υποκειμενικότητα του. Αποκαλύπτει ακόμη ποιο είναι το πραγματικό του ταλέντο ως δημοσιογράφος που τον έχει βοηθήσει να σταθεί και να ξεχωρίσει στο χώρο.

Ο κόσμος σας έχει ταυτίσει με το αθλητικό ρεπορτάζ, αν και ασχολείστε με μια ευρεία θεματολογία της επικαιρότητας.

Περνώντας ο καιρός και τα χρόνια, είδα ότι η θεματολογία των εκπομπών μόνο με το ποδόσφαιρο ήτανε μονοδιάστατη. Οπότε, πήγε το έργο και σε άλλα πράγματα.

Έπρεπε μετά να βελτιωθούμε, να βελτιωθώ και να ασχοληθώ και με άλλα πράγματα. Να ψάξω κι ‘άλλα πράγματα να βρω, να μάθω, να διαβάσω και να γίνω καλύτερος για να μπορέσω να σταθώ και σε ένα ρεπορτάζ το οποίο μπορεί να μην είναι ποδοσφαιρικό. Μπορεί να σου τύχει ένας τηλεθεατής/ένας ακροατής να σου πει τι έγινε στη βουλή. Θα πρέπει να γνωρίζεις. Ή να σου πει «έμαθες τι έγινε με τη Λάτση και τον Κούρκουλου;». Και να μην ξέρεις. Δεν πρέπει να’σαι δηλαδή αποστειρωμένος. Όπως εγώ με το αθλητικό ρεπορτάζ πρέπει να ξέρω τα πάντα και κάποιος στο πολιτικό ρεπορτάζ πρέπει να ξέρει κι ‘άλλα πράγματα. Γιατί έχουν αυξηθεί και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρελά οι απαιτήσεις του κοινού. Δεν είναι το κοινό που ήταν πριν 20 χρόνια, το οποίο το σέρβιρες μια είδηση. Τώρα το σερβίρεις μια είδηση και την περνάει από 30 διαφορετικές μαγνητικές τομογραφίες. Άρα, λοιπόν, οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί. Αν μείνεις μόνο στο αθλητικό κομμάτι ή μόνο στο πολιτιστικό ή μόνο στο αστυνομικό ρεπορτάζ,  μπορεί να πετύχεις αλλά η επιτυχία σου θα έχει ένα πλαφόν.

Και ο ίδιος ο κόσμος απαιτεί να ακούσει την άποψη σας για διάφορα θέματα, μη αθλητικά. Ζητάει να τοποθετείτε.

Η άποψη μου εμένα μερικές φορές είναι ακραία, αλλά ότι και αν είναι, είναι η δική μου άποψη. Δεν είναι ψεύτικη. Αφού θέλουν να την ακούσουν, θα την ακούσουν με τον τρόπο που θα την πω και με τον τρόπο που θα την αξιολογήσω. Τους αρέσει δεν τους αρέσει, πρόβλημά τους είναι!! Εγώ οφείλω να είμαι ειλικρινής με το κοινό. Ακόμα και αν αυτό που πιστεύω είναι ακραίο. Πρέπει να το μοιραστώ. Δεν μπορεί εγώ να πιστεύω άλλα και να λέω άλλα στο κοινό. Κάποια στιγμή το κοινό θα καταλάβει ότι εγώ δεν είμαι αυθεντικός. Οπότε καλύτερα να ξέρει και τι κουσούρια έχω και τι αδυναμίες έχω γιατί είμαι και εγώ άνθρωπος όπως όλοι μας και όλοι έχουμε αδυναμίες. Να τα ξέρει, να τα μοιράζεσαι και μαζί του και όταν τα μοιράζεσαι μαζί του, γίνεσαι και φίλος του. Με όποιες διαφωνίες. Με τους φίλους μας δεν μαλώνουμε; Με τα παιδιά μας δεν μαλώνουμε; Ζούμε όμως σε μια κοινωνία που είμαστε αναγκασμένοι να διαφωνήσουμε και να μαλώσουμε για να βγει και κάτι καλό. Οπότε, αφού θέλουν να ακούσουν και την πολιτική ή την πολιτιστική ή τη θρησκευτική άποψη μου, να πάρουν το χάπι τους και να την ακούσουν.

Πέρα από το αθλητικό ρεπορτάζ, ξέρουμε ότι είστε ενεργός και ως αθλητής. Έχετε ασχοληθεί με το ποδόσφαιρό, ασχολείστε με το μποξ. Τι σημαίνει ο αθλητισμός για εσάς;

Εγώ αγαπούσα και αγαπώ πολύ τον αθλητισμό. Αθλούμαι και εγώ ο ίδιος. Αγαπούσα και αγαπώ το ποδόσφαιρο. Μετά ήρθε το box. Και έτσι αγαπάω 2 αθλήματα.

Γνωρίζουμε ότι έχετε συμμετάσχει και σε ταινίες. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό. Σε ποιες ταινίες έχετε συμμετάσχει;

Έπαιξα σε μια ταινία που με ζήτησαν πριν 10 περίπου χρόνια κάτι φοιτητές για το φεστιβάλ της Δράμας, “Στον αριστερισμό της παρθένου” λεγόταν. Πήρε τρίτη θέση στη Δράμα νομίζω. Σε μια ακόμα ταινία συμμετείχα γιατί ήταν φίλος μου ο σκηνοθέτης. Και στο “Αλέξανδρος και Αϊσέ” πήγα και βοηθούσα τον Κολλάτο τον σκηνοθέτη. Είμαι λάτρης των ταινιών. Είμαι φίλος του κινηματογράφου.

Πέρα από τον αθλητισμό, έχετε άλλα χόμπι; Τι κάνετε στον ελεύθερο σας χρόνο;

Βλέπω ταινίες. Συνήθως αστυνομικά βλέπω. Αγκάθα Κρίστι, Πουαρό, Μάτλοκ.

Διαβάζετε βιβλία;

Δεν προλαβαίνω. Και την εφημερίδα που διαβάζω, διαβάζω μόνο τις επικεφαλίδες. Δεν μπορώ να κάτσω πάνω από 20 λεπτά σε ένα μέρος. Με κουράζει ένα μόνιμο οπτικό πεδίο. Το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα πάνω από ένα τέταρτο δεν χρειάζεται να το δεις. Εγώ είμαι της δράσης παιδί οπότε είμαι σε μια εγρήγορση γενικότερα. Έχω μεγάλο πρόβλημα στο χρόνο και νομίζω ότι κάποιος για να διαβάσει βιβλίο, πρέπει να έχει 2 πράγματα: Πρώτον πολύ χρόνο και δεύτερον πολλή-κατά κάποιον τρόπο- ηρεμία. Εγώ ηρεμία δεν έχω. Γι’ αυτό υποφέρω στις διακοπές μου. Πέφτουν οι ρυθμοί μου απότομα και νιώθω πολύ κουρασμένος χωρίς να κάνω τίποτα. Νιώθω σαν άρρωστος. Ευτυχώς κρατάνε λίγο. Όταν επανέρχομαι θέλω 3-4 μέρες να συνέλθω για να βρω μια φόρμα.

Αν και λόγω πίεσης χρόνου όπως σας είπα δεν διαβάζω βιβλία, έχω διαβάσει και μου άρεσε πολύ το βιβλίο με τίτλο “Εγώ πριν από τον εαυτό μου” της Μιλένας Έρις.

Τηλεόραση ή ραδιόφωνο;

Ίντερνετ. Εμένα με απογείωσε το ίντερνετ. Οφείλω ένα ευχαριστώ στο ίντερνετ. Αν δεν ήταν το ίντερνετ, θα με ξέραν μέχρι το Λιτόχωρο. Με τη βοήθεια του ίντερνετ απέκτησα φήμη και πελατολόγιο. Φήμη= Πελατολόγιο. Τη δημοσιότητα πρέπει να την εκμεταλλεύεσαι, όχι να σε εκμεταλλεύεται αυτή. Πελατολόγιο= Έσοδα. Έσοδα=Προοπτική, Αξιοπρέπεια. Το ίντερνετ μου έδωσε όλα αυτά που δεν μου έδωσε η τηλεόραση. Το ΑΡΤ TV όσο ήταν πανελλήνιας εμβέλειας μου έδωσε μια αναγνωρισιμότητα, αλλά δεν ήμουν βασικός παίκτης να πάρω δική μου εκπομπή. Πάντα συμμετείχα ως κομπάρσος σε κάποιες εκπομπές. Άρα εγώ οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σύγχρονη τεχνολογία και στο ίντερνετ. Ούτε το ραδιόφωνο με έκανε γνωστό, ούτε η τηλεόραση. Εγώ μπήκα στα σπίτια των ανθρώπων μέσα απ΄το ίντερνετ. Αναγκάστηκα να ασχοληθώ με τα social media. Αναγκάστηκα να κάνω Facebook για τη δουλειά μου. Έκανα Instagram το οποίο μπορώ και το χρησιμοποιώ για να κάνω κάποιες διαφημίσεις. Όλα αυτά ήταν πολύ άγνωστα για εμένα. Εγώ οφείλω την επιτυχία μου, την όποια επιτυχία, στο Instagram και όχι στην τηλεόραση και όχι στο ραδιόφωνο.

Πως κρίνετε τη δημοσιογραφία σήμερα;

Είναι στα χειρότερά της η δημοσιογραφία. Εγώ είμαι τυχερός που ξέφυγα απ’ αυτό το πράγμα. Είμαι τυχερός που έχω αρκετούς χορηγούς και δεν έχω ανάγκη να ταυτιστώ με κόμμα ή με ομάδα. Νιώθω πολύ ελεύθερος από όταν μπήκα σε αυτό το καπιταλιστικό ταπεραμέντο. Γιατί εγώ είμαι καπιταλιστής. Πιστεύω στον καπιταλισμό. Πιστεύω ότι στη γη λειτουργεί μόνο ο καπιταλισμός. Δεν λέω ότι είναι το καλύτερο σύστημα, λέω για το υπαρκτό. Αυτό είναι το υπαρκτό.

Η δημοσιογραφία βρίσκεται στα χειρότερα της γιατί είναι εξαρτώμενη και είναι τόσο προκλητικά εξαρτώμενη που υπάρχουν οι μεν και οι δε και δεν υπάρχουν απόψεις ελεύθερες. Ένα μυστικό για αυτό που καταφέρνω είναι ότι εγώ μπορεί να μην είμαι ο καλύτερος δημοσιογράφος ή ο καλύτερος παραγωγός αλλά είμαι ο ουδέτερος. Δεν ανήκω σε παράταξη. Αυτό με βοηθάει να βλέπω τα πράγματα σε ένα πιο ευρύ φάσμα. Να μην έχω συναισθήματα, ούτε υποχρεώσεις σε κόμμα, σε θρησκεία, σε ομάδα. Που σημαίνει αν κάτι πει μια μέρα το κομμουνιστικό κόμμα και μ ’αρέσει, θα πω «μ ’άρεσε αυτό». Αν βγει ο Κασιδιάρης τη μεθεπόμενη μέρα και πει κάτι που μ ‘αρέσει, θα πω «μ ‘άρεσε αυτό». Δεν υπάρχουν ιδεολογίες. Υπάρχουν καταστάσεις. Προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός γιατί καμιά φορά μπορεί να αδικήσω.

Παίζει ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός. Εγώ γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Λένε κάποιοι ότι πρέπει να είμαι ΠΑΟΚ. Λέω για ποιο λόγο; «Επειδή γεννήθηκες στη Θεσσαλονίκη» μου λένε. Δηλαδή αν γεννιόμουν στην Άγκυρα, θα ήμουνα μουσουλμάνος. Δεν είναι έτσι όμως. Γιατί να μη δούμε και τις άλλες θρησκείες; Πως θα εκτιμήσουμε τη δική μας αν δεν μελετήσουμε τις άλλες; «Είναι βρωμιάρης ο Ολυμπιακός», λένε οι υποστηρικτές του ΠΑΟΚ. Εμείς είμαστε καθαροί; Όχι. Γιατί φωνάζουμε; Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε τόσο βρωμιάρηδες. Άρα η φιλοσοφία μας είναι η ίδια.  Άρα τι σημαίνει; Αυτοί που είναι πιο βρωμιάρηδες είναι επειδή είναι πιο δυνατοί ή πιο πλούσιοι. Άρα μπαίνω σε μια λογική ότι εγώ για να επιβιώσω πρέπει να αποκτήσω δύναμη, πελατολόγιο και τα λοιπά. Άρα εγώ ή πρέπει να δουλέψω πολύ ή πρέπει να πάω πίσω από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Προτιμώ να δουλεύω περισσότερο. Διαφωνούν οι πάντες μαζί μου. Ναι αλλά με ακούν ή με βλέπουν. Που σημαίνει ότι μπορεί να διαφωνούν, αλλά εκτιμούν την άποψη μου που δεν είναι αυτή που θέλουν να ακούσουν, αλλά την ακούν. Αυτό κέρδισα εγώ.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο δημοσιογράφο;

Αν κάποιος είναι αθλητικός, να ασχοληθεί πολύ με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι η συνέχεια του ευρωπαϊκού. Συνήθως ξέρετε τι κάνουν οι δημοσιογράφοι; Επειδή νιώθουν άβολα και αδύναμοι, πάνε πίσω από κάποιον, κόμμα ή ομάδα, για να νιώσουν δυνατοί. Οπότε αυτομάτως γίνονται υποχείρια του πολιτικού ή του ποδοσφαιρικού συστήματος του κόμματος ή της ομάδας  που υποστηρίζουν. Εγώ αυτό που κατόρθωσα- νομίζω ότι και συμπτωματικά μου βγήκε- δεν μπορώ να το δώσω σαν συμβουλή, σαν πατέντα να το κάνει ο άλλος. Μπορεί να το μιμηθεί ο άλλος και να αποτύχει.

Ύστερα η δική μου δημοσιογραφική προσέγγιση έχει και ένα θεατρικό στοιχείο μέσα. Δηλαδή εγώ παίζω και θέατρο την ώρα που λέω μια είδηση. Όταν θέλεις να αναφέρεις μια είδηση στο ΑΡΤ για κάποιον που είναι απατεώνας και παίρνει λεφτά, μπορείς να κάνεις μια παντομίμα με το χέρι, να κάνεις μια κίνηση με την οποία να καταλάβει ο άλλος τι εννοείς χωρίς να το πεις. Αυτό όμως για να το κάνεις πρέπει να έχεις ταλέντο. Εμένα το ταλέντο μου είναι αυτό. Αυτό και μόνο αυτό. Να πεις την είδηση και να την χρωματίσεις με ένα τέτοιο τρόπο που να δημιουργήσεις μια ευχάριστη εικόνα σ ’αυτόν που την βλέπει αλλά και έναν προβληματισμό. Να παίξεις δηλαδή, να σε παρατηρήσει ο άλλος. Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να σε δει ο άλλος 10 λεπτά, ένα τέταρτο, μισή ώρα και όσο σε βλέπει να σε παρατηρεί. Και όταν σταματήσει να σε παρατηρεί, να μείνει κάτι από αυτό που είπες. Αν δεν μείνει κάτι, δεν έκανες τίποτα. Να αφήσεις με λίγα λόγια το στίγμα σου, θετικό ή αρνητικό. Εγώ αφήνω και αρνητικό. Το αφήνω όμως.

Σας ενοχλεί η δημοσιότητα στις προσωπικές σας στιγμές; Έχετε αισθανθεί ποτέ να γίνεται εισβολική η αγάπη του κόσμου;

Δεν μ ‘αρέσει να μ ’αγαπάει κανένας. Δεν μ ‘αρέσει να μου φέρονται καλά επειδή είμαι δημόσιο πρόσωπο. Με ενοχλεί για παράδειγμα που 2 συμμαθήτριες μου, οι οποίες δεν με θέλαν στο σχολείο, ξαφνικά απέκτησαν μεγάλη αγάπη για εμένα ως δημόσιο πρόσωπο. Αυτό είναι ενοχλητικό. Είναι μια ψευδής συναισθηματική κατάσταση. Θέλουν να είναι φίλοι σου ορισμένοι για να κερδίσουν ή δημοσιότητα ή δεν ξέρω τι. Προτιμώ αυτούς που με βρίζουν στο δρόμο. Έχω καλύτερη σχέση μαζί τους. Πλακώνομαι στα λόγια ή στο ξύλο και νομίζω ότι είναι πιο υγιής αυτή η σχέση.

Έχετε κάποια σχέδια για το μέλλον που μπορούν να ανακοινωθούν;

Να ζήσω και του χρόνουˑ είναι ένα σχέδιο.  Να μην βγάλω καρκίνο, να μην τρακάρω, να μην πάθουν τίποτα τα προσφιλή μου άτομαˑ είναι ένα σχέδιο. Επαγγελματικά, νομίζω ότι δεν έχω να κάνω κάτι περισσότερο. Θέλω να διατηρήσω αυτά που έχω και να περνάω καλά. Είμαι πολύ καλά τώρα. Έχω τους χορηγούς μου, έχω τις εκπομπές μου, περνάω καλά, γελάω, αθλούμαι. Δεν έχω κάποιο σχέδιο παρά το να μην αρρωστήσω ή να μην χάσω αυτά που έχω είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Συνέντευξη: Ολυμπία Σαλαγιάννη