Στο πλαίσιο των Παράλληλων Εκδηλώσεων των 52ων Δημητρίων
«..Για την επανάσταση και την αναλγησία της δεν πρέπει να αποφαίνεται κανείς απ΄ την οπτική γωνία της ατομικής ηθικής. Η επανάσταση από τη φύση της δεν μπορεί να υποταχθεί στις ισχύουσες νόρμες ηθικής, δικαίου, θρησκείας κλπ. Η επανάσταση δεν γνωρίζει τι πάει να πει “καλό” και “κακό”. Στην επανάσταση μας οδήγησε η εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας. Και η επανάσταση με τη σειρά της, θα μας οδηγήσει… στο αναπόφευκτο…»
«Το έτος 1917 ήταν ένα έπος, μια αλληλουχία από περιπέτειες, ελπίδες, προδοσίες, απίθανες συμπτώσεις, πολέμους και ίντριγκες· από γενναιότητα και ανοησία, φάρσα, τόλμη, τραγωδία· από εφήμερες φιλοδοξίες και αλλαγές, από φώτα εκτυφλωτικά και ατσάλι και σκιές· από τρένα και σιδηροτροχιές».
China Miéville «Οκτώβρης: Η Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης», μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Τι έγινε πραγματικά στη Ρωσία 100 χρόνια πριν;
Οι εκπρόσωποι διαφορετικών ιδεολογιών δίνουν διαφορετικά ονόματα στα γεγονότα που συνέβησαν στη Πετρούπολη τον Οκτώβριο του 1917: Αντιδημοκρατικό Πραξικόπημα των Μπολσεβίκων, Οκτωβριανή Εξέγερση του Προλεταριάτου, Εγκληματική Ανταρσία, Ρωσική Σοσιαλιστική Επανάσταση, Ρωσική Αστική Επανάσταση κτλ.
Ας είναι.
Εμείς, οι άνθρωποι του θεάτρου, αφήνουμε τη συζήτηση σχετικά με την πραγματική έννοια του γεγονότος στους ιστορικούς και, βέβαια, στους πολιτικούς, που δουλειά τους είναι να εφευρίσκουν τέτοιου είδους εξηγήσεις.
Όπως όλοι οι απλοί άνθρωποι, γνωρίζουμε ότι το γεγονός αυτό είχε, αναμφισβήτητα, εξαιρετικά ισχυρό αντίκτυπο στην πραγματικότητα που βιώσαν οι γονείς μας και στο πώς είναι σήμερα ο κόσμος μας.
Δημιουργώντας μια παράσταση με θέμα τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Ρωσική Επανάσταση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση: να εξετάσουμε και να επανεξετάσουμε τα πιο όμορφα (και πιο σπάνια σήμερα) χαρακτηριστικά του ανθρώπου − τον ενθουσιασμό και την πίστη ότι μια καλύτερη κοινωνική οργάνωση του παράλογου σύγχρονου κόσμου μας είναι εφικτή. Οπλισμένοι με γλυκόπικρη ειρωνεία, που ίσως μας οδηγήσει στη σφαιρικότερη αντίληψη της κατάστασης των πραγμάτων.
Mετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά – Κοστούμια: Βιτάουτας Νάρμπουτας
Μουσική: Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις
Χορογραφία – Κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική Διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Φωτογράφηση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 21.00
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00